25 Aralık 2023 13:00
Son Güncellenme Tarihi: 25 Aralık 2023 21:10

Boğaziçi’de kayyum rektörün okula giriş yasağı protesto edildi

Atanmış yönetimin fakülteleri yapılandırma kararı aldığı Boğaziçi'de, nöbet başlatacaklarını açıklayan öğrencilerden bazılarının okula girişi engellendi. Öğrenciler geniş bir forum düzenledi.

Arka plan fotoğrafı: Can Candan, Turnike fotoğrafı: Evrensel

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri atanmış yönetimin üniversite bileşenlerine danışmadan fakülteleri yapılandırma kararı alması, bu kararın Senato toplantısında onaylanmasıyla Demokratik Üniversite Nöbetini başlattıklarını duyurdu. Duyurunun ardından kampüs kapısına çok sayıda çevik polis otobüsü yaklaştırıldı. Duyurunun ardından en az 7 öğrenci herhangi bir sebep göstermeden üniversite kampüslerine alınmadı. Kampüse alınmayan öğrenciler turnikeye kartlarını gösterdiklerinde “Aktif kart bulunamamıştır” yazısıyla karşılaştı.

‘ARKADAŞLARIMIZI ALMADAN GİTMEYECEĞİZ’

Güney Kampüste saat 14.00’te toplanan öğrenciler arkadaşları kampüse girmeden pazartesi günü için nöbeti sonlandırmayacaklarını ifade etti. Toplanan öğrenciler forum düzenledi. Forumda öğrenciler atanmış yönetimin antidemokratik uygulamalarına, kulüplere uygulanan sansüre, akademisyenlerin uzaklaştırılmasına ve üniversite bileşenlerine danışılmadan alınan fakülteleri yeniden yapılandırma kararına vurgu yaptı. Söz alan öğrenciler okula girişine izin verilmeyen öğrencileri kampüs içerisine alacaklarını, fakültelere dair alınan kararları geri çektireceklerini vurguladı. Ardından öğrenciler hep birlikte taleplerini yazdıkları dövizler ve pankartlar hazırladı.

İçeri alınmayan arkadaşlarıyla buluşmak için kapıya doğru yürüyüşe geçen öğrenciler daha sonra oturma eylemi gerçekleştirdi.

Boğaziçi üniversitesi öğrencileri yürüyüş yaptı

"KAYYUMLAR GİDECEK BİZ KALACAĞIZ!"

Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Elif Tan, ODTÜ'deki demokratik üniversite için mücadele eden öğrenciler hakkında soruşturma başlatılmasına, Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki millet bahçesi oluşturulmaya çalışılmasına karşı mücadele eden öğrencilere de değinerek farklı üniversitelerdeki sıra arkadaşlarının taleplerini kendi talepleri saydıklarını ve Boğaziçi öğrencileri olarak diğer üniversitelerdeki demokratik üniversite mücadeleleriyle omuz omuza olduklarını söyledi.

İSTANBUL ADLİYESİNDE BASIN AÇIKLAMASI ÇAĞRISI

Basın açıklamasında bugün sıra arkadaşlarının keyfi kararlarla okula girişlerinin engellenmesini kabul etmediklerini belirten Tan, alınan fakülte değişikliği kararlarının da tüm öğrencilerini etkilediğini söyleyerek ekledi: "Bir kez daha tek bir adamın ağzından çıkan sözün nasıl bir etkisi olduğunu gördük. Bir kez daha bu kayyum yönetimin bu okulun öğrencilerini, akademisyenlerini ve emekçilerini nasıl tamamen yok saydığını, bu devranın dönmeyeceğini zannederek bizim üniversitemizde nasıl at koşturduğunu gördük. Kulüplerimizin etkinliklerini sansürleyen, yüzlerce öğrenciyi yurtsuz bırakan, hocalarımızı binbir baskıyla yıldırmaya çalışan kayyum yönetimin fakültelerimizi de nasıl hiçbir bileşene danışmadan yeniden yapılandırabileceğini zannettiğini gördük."

TALEPLER

Talepleri kabul edilene kadar Demokratik Üniversite Nöbeti'ne başladıklarını duyuran Tan, Boğaziçi öğrencilerinin taleplerini şöyle aktardı: 

  • Yönetim Bilimleri Fakültesi öğrencilerine danışılmadan alınan, fakültenin kapatılma kararı geri çekilsin. Fakülteye dair alınacak tüm kararlara fakülte öğrencileri ve akademisyenleri dahil edilsin.
  • Aynı şekilde FEF'in bölünmesi sürecinde de bileşenler dışlanmıştır, tepeden inme kararlar öğrenciler nezdinde hükümsüzdür. FEF bileşenlerine danışılmadan alınan karar derhal geri çekilsin.
  • İİBF'nin mevcut yerinden taşınması söz konusu dahi olamaz. Fakültemizin binasından elinizi çekin!
  • Kalabalığımızı görün ve ders çıkarın! Kayyum yönetimi tanımıyoruz! Üniversitemize dair alınan her karara üniversite bileşenleri dahil edilsin! Kampüse girişi engellenen arkadaşlarımız derhal kampüse alınsın.

Ardından öğrenciler hukuksuzca okula alınmayan arkadaşlarının İstanbul Adliyesinde suç duyurusu yapacağını duyuyarak adliye önüne basın açıklaması çağrısı yaptı. Adliye önündeki açıklama sonrası yeniden Güney Meydan'a geçeceklerini ifade eden öğrenciler nöbetlerine devam edeceklerini duyurdu.

ÖĞRENCİLER SENATO KARARINI KABUL ETMİYOR

Öğrenciler döviz atölyesinin ardından "Senatoda alınan kararları kabul ediyor musunuz?" sorusuyla sandık kurularak oylama yapıldı. Sandıktan 0 evet, 224 hayır cevabı çıktı.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesinde atanmış yönetim 20 Aralık’ta gerçekleşen Senato toplantısıyla Fen ve Edebiyat Fakültesinin “Fen Fakültesi” ve “Beşerî ve Sosyal Bilimler Fakültesi” olarak ikiye bölünmesi, Yönetim Bilimleri Fakültesi altındaki bölümlerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine (İİBF) bağlanması kararı aldı. Senato toplantısı öncesinde İİBF’nin ikiye bölünen FEF’e dağıtılması konuşulurken öğrencilerin tepkisi, eylem ve forum çağrılarıyla Senato’ya getirilen karar değişmişti. 21 Aralık Çarşamba günü akademisyenlerin nöbetinde “Fakülteme dokunma” pankartıyla toplanan öğrenciler, Perşembe günü de Güney Kampüs içinde yürüyüş gerçekleştirdikten sonra basın açıklaması okumuş, ardından İİBF binasında forum düzenlemişti.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Yılın Kadınlarını seçiyor

SONRAKİ HABER

Özel hastanenin devlete kestiği "yersiz fatura" ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa