Venezuela, İngiltere'yi "provokasyonla" suçladı
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, İngiltere'nin sınır anlaşmazlığı bulunan Guyana'ya savaş gemisi gönderme kararına tepki gösterdi.
Google Maps
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, Guyana'ya savaş gemisi göndereceğini açıklayan İngiltere'yi "provokasyon" yapmakla suçladı.
Lopez, İngiltere'nin, Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesine savaş gemisi yollayacağı açıklamasına dair sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşımda "Karayipler'in ve Güney Amerika bölgesinin barış ve istikrarını tehlikeye atan bu provokasyon karşısında alarm durumuna geçiyoruz. Peki buradan soruyorum, iyi komşuluk ve barış içinde yaşama taahhüdüne ne oldu? Hiçbir koşulda tehdit etmeme ve karşılıklı güç kullanmama anlaşmasına ne oldu?" ifadelerini kullandı. Lopez, Esequibo bölgesini, Venezuela'nın "ayrılmaz" parçası olarak gördüklerini ve olası durumlar karşısında her türlü tedbiri alacaklarını kaydetti.
BBC'nin haberine göre, İngiltere, Guyana'ya "askeri ve diplomatik" destek gerekçesiyle savaş gemisi göndermeye hazırlanıyor. Geminin Venezuela ile Guyana arasındaki tartışmalı Esequibo bölgesinde faaliyetlerde bulunacağı öne sürülüyor.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, Karayipler'de ada ülkesi Saint Vincent ve Grenadinler'de 14 Aralık'ta bir araya gelmiş, altın ve petrol zengini Esequibo bölgesindeki gerilimi çözmek için "güç kullanmama" konusunda anlaşmıştı. Venezuela'da yapılan referandumun ardından harekete geçen Venezuela yönetimi, Guyana'nın yaklaşık 4'te 3'üne karşılık gelen bölgeyi kontrolü altına alma tehdidinde bulunmuştu.
NE OLMUŞTU?
Venezuela ve Guyana arasındaki mevcut anlaşmazlığa yola açan Esequibo bölgesi, Venezuela’nın doğusundaki mevcut sınırı ile bugün Guyana’nın kontrolünde bulunan Esequibo nehrine kadar uzanan yaklaşık 160 bin kilometrekarelik bir alana yayılan, altın ve petrol kaynakları gibi zengin doğal kaynaklara sahip ve yağmur ormanları ile kaplı bir bölgeye tekabül ediyor.
Gazetemiz yazarı Ertan Erol, "Maduro’nun Guyana seferi" başlıklı yazısında anlaşmazlığa giden süreci şöyle özetlemişti:
"Amerika kıtasının İspanya ve Portekiz arasında paylaşımını sağlayan mekanizma 1494 yılında imzalanan Tordesillas Anlaşması ile belirlenmişti. Ancak bu anlaşmanın Hollanda ve İngiltere gibi Papalık otoritesini tanımayan ülkeler açısından 17. yüzyılda bir geçerliliğinin olmaması, bu ülkelerin Guyana bölgesinde yerleşim yerleri oluşturmasında bir engel görmemeleri anlamına gelmekteydi. Hollanda’nın ‘Batı Hindistan’daki varlığı 1648 Vestfalya Anlaşması ile İspanya tarafından kabul edilse de bu varlığın sınırları kesin bir biçimde belirlenmeyecekti. Hollanda’nın bu bölgedeki topraklarının bir bölümünü 1814’te İngiltere’ye bırakması ile sorun artık bağımsızlığını yeni kazanan Venezuela ile İngiltere arasındaki bir sorun haline dönüşecekti. 19. yüzyıl boyunca İngiltere kendi kontrolü altındaki Guyana’nın sınırlarını Orinoco nehrinin bittiği deltaya kadar uzatırken, Venezuela 1810 yılına ait haritalarla bu sınırın Esequibo nehrinde bittiği argümanını savunacaktı. 1899’da Paris’te İngiltere ve Venezuela’yı temsilen ABD’nin başvurduğu tahkim anlaşması ile mevcut Venezuela-Guyana sınırı tesis edilirken, Venezuela bu kararı tanımamış, 1966’da Birleşmiş Milletler aracılığı ile varılan Cenevre Anlaşmasına göre de 1899’da alınan bu kararın geçersizliği tescil edilmişti. 1966’dan bugüne kadar Venezuela ve Guyana arasındaki sınır anlaşmazlığı çözüm bulunması için BM Genel Sekreterinin uhdesinde bulunurken, 2018’de bu anlaşmazlık BM Genel Sekreterliği tarafından, Venezuela’nın 1980’lerde savunduğu gibi, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanına aktarılmıştı." (DIŞ HABERLER)