26 Aralık 2023 17:49

İran, Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzaladı

İran, Rusya'nın başkanlık ettiği Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzaladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İran, Putin'in başkanlık ettiği Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzaladı. Vladimir Putin’in başkanlık yaptığı toplantıda Avrasya Ekonomik Birliği üyesi Belarus, Kazakistan, Rusya, Kırgızistan ve Ermenistan'ın temsilcileriyle birlikte İran adına anlaşmayı Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Abbas Aliabadi imzaladı.

Euronews'te yer alan habere göre Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Avrasya Yüksek Ekonomi Konseyi toplantısında taraflar, iki yıldan uzun süren müzakerelerin sonucunda ulaşılan kalıcı anlaşmayı onayladı.  Serbest ticaret anlaşması, 2019'dan bu yana yürürlükte olan geçici anlaşmanın yerini alacak. İran'ın AEB ile dış ticaret hacmi, geçici anlaşmadan bir yıl sonra, 2020'de 1 milyar doları, 2021'de 2 milyar doları aşmıştı.

İran adına anlaşmayı imzalayan Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Abbas Aliabadi, kalıcı anlaşmayı, “ülkesini ekonomi alanında büyük bir pazara ulaştırabilecek yeni bir adım olarak” değerlendirdi. İran'ın AEB ile tercihli ticaret anlaşması yaptığı dönemde ticari işlemlerin katlanarak arttığını belirten Aliabadi, "Bu anlaşma, rekabet avantajına sahip İran'ın ihtiyaçlarının karşılanması için iyi bir fırsat sunuyor. Elbette İran'ın çok yüksek kapasiteleri Avrasya ülkeleri için cazip olabilir ve sanayicilerimizin teknolojik ürünlerimize ihtiyaç duyan bir pazara ulaşması için çok iyi bir fırsattır" dedi.

Putin, anlaşmanın imzalanmasından sonra yaptığı açıklamada AEB’nin kısa bir süre sonra Mısır ile bu yönde bir anlaşma yapmak için hazırlandığını duyurdu.

AEB Sekreteryası ise Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile bu yönde bir anlaşma yapılması için görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Rusya ve İran arasındaki işbirliğinin çeşitli alanlarda geliştiğini belirtmiş, Kuzey-Güney demiryolu gibi büyük altyapı projeleri ile enerji işbirliklerini örnek vermişti. Putin, Moskova-Tahran arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 20 artarak yaklaşık 5 milyar dolara ulaştığını belirtmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Aslan: Halk düşmanlarının isimlerinin okullara verilmesine izin vermeyeceğiz!

SONRAKİ HABER

İşkenceci Esat Oktay’ın adı okula verildi: “İktidarın işkencecilere ödülü”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa