26 Aralık 2023 18:55

Öğrencilerin çabaları sonucunda İÜ'de cinsel tacizi önleme kurulu hizmete başladı

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin kurulması için uzun süredir mücadele ettiği "Cinsel Tacizi, Cinsel Saldırıyı ve Ayrımcılığı Önleme Kurulu" (CİTÖK) hizmete başladı.

Görsel: "İÜ CİTÖB istiyor" X hesabı

Paylaş

İstanbul Üniversitesinde öğrencilerin uzun süredir kurulması için çaba gösterdiği "Cinsel Tacizi, Cinsel Saldırıyı ve Ayrımcılığı Önleme Kurulu" (CİTÖK) resmen kuruldu.

Kurul, üniversitenin resmi sitesinde akademik kurullar ve komisyonlar bölümünde yerini aldı. Kurulun yönergesi ve başvuru sayfası da hizmete açıldı. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Gülsüm Ak Başkanlığında oluşturulan Kurulun üyeleri ise şunlar: Prof. Dr. Sevim Cesur, Prof. Dr. Hikmet Kırık, Prof. Dr. Cihan Osmanağaoğlu Karahasanoğlu, Doç. Dr. Mehtap Demir Güven, Doç. Dr. Deniz Giz, Doç. Dr. Nuray Turan, Doç. Dr. Rabia Nergiz Dağoğlu Sakin ve Şube Müdürü Oya Firidin. Bu isimler Hukuk Fakültesinden, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinden, Tıp Fakültesinin ilgili birimlerinden, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden, Siyasal Bilgiler Fakültesinden, İktisat Fakültesinden ve idari birimden seçildi. Yönergeye göre Kuruldaki kadın üye sayısı erkek üye sayısından az olamıyor.

ÖĞRENCİLER KURUL İÇİN YOĞUN ÇABA HARCADI

Rektörlük tarafından geçtiğimiz senelerde kurulması planlanan sürekli ertelenen cinsel tacizi önleme birimi ya da kurulunun oluşturulması için öğrenciler uzun süredir mücadele ediyordu. Hatta bundan tam bir yıl önce 30 dolayında öğrenci kulübü konu hakkında bir araya gelmiş ve söz konusu birimin kurulması için imza kampanyası başlatmıştı.

Öğrenciler, kulüp temsilcileri ve akademisyenlerin de katılımıyla  düzenlenen toplantıda Cinsel Tacizi Önleme Biriminin (CİTÖB) ne olduğuna ve nasıl yürütüldüğü tartışılmış, farklı üniversitelerde bulunan CİTÖB örnekleri de incelenmişti. Söz konusu birimin kurulması talebiyle başlatılan imza kampanyası, sosyal medya kampanyaları ile de desteklenmişti.

Öğrencilerin çabaları sonuç verdi ve üniversite senatosu haziran ayında yapılan toplantıda "Cinsel Saldırıyı ve Ayrımcılığı Önleme Kurulu"nun oluşturulmasını kararlaştırdı.

Daha sonra kurulda yer verilen isimler çalışmalara başladı ve kurulun amaçlarını da içeren yönerge hazırlandı. Yönerge ve başvuru adresi okulun web sitesine konularak kurul fiilen hizmete açılmış oldu.

"HEPİMİZİN BAŞARISI"

Kurulun oluşturulması için yoğun emek harcayan öğrenci kulüpleri kararı sosyal medyada sevinçle karşıladı.

Gelişmeyi, Kadın Çalışmaları Kulübü, "İstanbul Üniversitesinde artık CİTÖK var!" mesajıyla duyururken; CİTÖB'ün kurulmasına dair kampanyanın X'teki (eski adıyla Twitter) "iücitöbistiyor" adlı ortak hesabı şu mesajı paylaştı: "İstanbul Üniversitesi Cinsel Tacizi, Saldırıyı ve Ayrımcılığı Önleme Komisyonu kuruldu! Geçen sene bu zamanlar İstanbul Üniversitesi Kulüpleri olarak başlattığımız CİTÖK talebi sürecinde emeği geçen tüm kulüplerimize, hocalarımıza ve sıra arkadaşlarımıza teşekkür ederiz."

İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Kulübü ise "Geçen sene bu zamanlar Kadın Çalışmaları Komisyonu öncülüğünde İstanbul Üniversitesi Kulüpleri olarak başlattığımız CİTÖK talebi sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz. İstanbul Üniversitesi’nde artık bir CİTÖK’e sahibiz ve bu hepimizin başarısı" mesajını paylaştı.

Siyaset Bilimi Kulübü de "Özgür, demokratik ve güvenli üniversite yolunda geçen sene sıra arkadaşlarımızla beraber başlattığımız CİTÖK kurulması talebi olumlu sonuçlandı. Bu sürecin parçası olduğumuz için Siyaset Bilimi Kulübü olarak çok sevinçliyiz. Bu amaçta çalışmaya devam edeceğiz" paylaşımında bulundu.

CİTÖK NEDİR, NE AMAÇLIYOR?

Cinsel tacizi, saldırıyı ve ayrımcılığı önleme komisyonu; üniversite bünyesinde bulunan ve tacize/istismara uğrayanların başvurabileceği bir birim olarak işlev görüyor. CİTÖK, bir yönlendirme birimi olarak çalışacak. Yani karar alıcı bir merci olmayan Kurul; ceza veremez ve kişiler yerine harekete geçemez. CİTÖK, cinsel taciz ve saldırı başvurularında doğru araştırmayı ve bilgilendirmeyi yapmakla sorumlu. Kurul ayrıca, yaşanılan tüm taciz ve şiddet olaylarında konunun incelenmesi ve gerekli görülürse disiplin işlemlerinin başlatılması için de harekete geçirici bir yetkiye sahip.

CİTÖK'ün amaçlarından öne çıkanlar şöyle özetlenebilir:

  • Cinsel tacizin ve şiddetin önlenmesi için eğitim programları tasarlamak ve uygulanmasını sağlamak
  • Üniversitede cinsel tacize ve şiddete karşı politikalar geliştirmek, bu konuda farkındalığı artırmak
  • Cinsel taciz vb. fiillere maruz kalan kişilerin ihtiyaçlarının değerlendirilmesi ve gerekli güvenlik, tıbbi, psikolojik, psikososyal ve hukuki konuların takibi için planlar yapmak.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Kurulun oluşturduğu sisteme göre başvuru mekanizması şöyle işliyor: Cinsel taciz, cinsel saldırı ve ayrımcılığa maruz kalan kişi, üniversitenin web sitesinden yönlendirilen BAŞVURU sayfası üzerinden başvurularını yapabiliyor. Başvuru Kurula bildirildikten sonra komisyon üyeleri başvuruyu değerlendirip, en yakın zamanda mağdura ulaşıyor. Gerek duyulduğunda yüz yüze görüşme talep ediliyor. Komisyon, talep ve ihtiyaçlara en uygun seçenekler ve süreç konusunda bilgilendirme yapıyor. Komisyon üyeleri başvurunuzu inceleyerek ilgili birimle İletişime geçiyor. İlgili birim gerekli görürse disiplin soruşturması sürecini başlatıyor ve yürütüyor.

İstanbul Üniversitesi, Cinsel Tacizi, Cinsel Saldırıyı ve Ayrımcılığı Önleme Kurulu yönergesine buradan ulaşılabilir. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti: İktidarın dini ve değerleri baskı ve sermaye aracı olarak kullanmasını reddediyoruz

SONRAKİ HABER

CHP'li Karasu: Sabiha'ya pistin aceleyle açılmasının sebebi İbrahim Çeçen'in ortak olması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa