AYM'nin Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı
AYM'nin Can Atalay hakkındaki ikinci hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.
Fotoğraf: MA
Tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay kararına ilişkin "Yargıtay'ın inceleme ve denetleme yetkisi yok" açıklaması yapan AYM'nin ikinci hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.
"YARGITAYIN BU YARGILAMADA YETKİ VE GÖREVİ YOK"
AYM'nin gerekçeli kararında Anayasa'nın 154. maddesi hatırlatılarak "Anayasa Mahkemesinin ihlal kararlarından sonra yapılacak yeniden yargılamalarda ihlal hangi aşamada gerçekleşirse gerçekleşsin Yargıtay'ın doğrudan görevli olduğuna dair bir kanun hükmü bulunmamaktadır. Bu çerçevede temyiz mercii olan Yargıtay'ın bu incelemeyi yapıp dosyadan el çektikten sonra tekrar aynı dosyada olağan yollarla görev ifa edebilmesi, ancak dosyada yeniden yargılama başlatıldıktan sonra derece mahkemelerince verilen kararın olağan kanun yolları çerçevesinde temyiz edilmesiyle mümkün olabilir. Bunun istisnası Anayasa Mahkemesinin tespit ettiği bir ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için ilgili mahkemenin Yargıtay olduğuna karar vermesidir" denildi. Devamında "Eldeki başvuruya konu yargılamada ise Anayasa Mahkemesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesini ilgili mahkeme olarak belirlediği için Yargıtayın 6216 sayılı Kanun kapsamında yeniden yargılama yetki ve görevi bulunmamaktadır." ifadeleri yer aldı.
"ANAYASA'YA AYKIRI HAREKET EDİLDİ"
Kararda "Somut olayda mahkemelerin izlemiş olduğu yöntem başvurucuyu yargılama güvencelerinden tümüyle yoksun bırakmıştır. Başka bir ifadeyle yeniden yargılama dosyası görevi ve yetkisi olmayan bir mahkemece karara bağlanarak Anayasa'nın 142. maddesinin amir hükmüne ve Anayasa'nın 37. maddesinde yer alan tabii hakim ilkesine açıkça aykırı hareket edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
HÜKÜM
AYM, oy çokluğuyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Can Atalay'ın yeniden yargılanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesine karar verdi. AYM'nin Atalay'ın başvurusuna dair verdiği hükümler şöyle:
3 ÜYENİN KARŞI OY GEREKÇESİ
Can Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin karara Muammer Topal, İrfan Fidan ve Muhterem İnce karşı oy kullanmıştı. Yayımlanan gerekçeli kararda, 3 üyenin ortak "karşı oy" gerekçesi yazıldı. "Olay ve olgular" başlığı altında 40 maddede karşı oy gerekçelerini sıralayan üyeler, "Anayasa'nın 14. maddesinin uygulanması açısından yasama organının tek tek saymak suretiyle hangi suçların Anayasa'nın 14. maddesindeki suç kategorisinde yer aldığının belirtilmesi gerektiğine yönelik bir zorunluluğun olmadığı, başvurucunun mahkumiyetinin dayanağı olan hükmün de TCK'da suç olarak belirtildiği, anılan hükmün yargı kararlarıyla da belirgileştirmeye müsait olduğunda bir tereddüt bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi (AYM), kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından önce Can Atalay'ın tahliye edilmemesiyle ilgili yazılı bir açıklama da yayımlamıştı. (HABER MERKEZİ)