BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen: Patron istedi, mahkeme hukuksuz bir karar verdi
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Özak işçilerine fabrika çevresinde eylem yasağı kararını "Vali patronun bu emrini de telakki etmiş, böyle bir karar çıkarıyorlar mahkemeden" diyerek eleştirdi.
Urfa'da Özak Tekstil patronunun, “üretimin önemli oranda aksatılması ve yapılan grevin yasa dışı olması” iddiası ve direnişin yasaklanması talebiyle açtığı davada mahkeme patronun istediğini yerine getirerek, işçilerin fabrika çevresinde yaptığı eylemlerinin durdurulmasına karar verdi. Karara dair direniş alanında açıklama yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen "Taleplerimiz kabul edilene kadar bu direnişimizi toplanıp sürdürmeye kararlıyız." dedi.
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, yasaklama kararına dair direniş alanında açıklama yaptı. Grevin yasa dışı görülmesine tepki gösteren Türkmen, "Grev yasa dışı grevse bu işçilere neden tazminat ödüyorsun? Bir aydır bizim yasalara aykırı tek bir eylemimiz olmadı. Ama bize karşı yasalar çiğnendi. Normalde bu ülkenin devletin, kolluk kuvvetlerinin, yargının, mülki amirinin görevi nedir. Bir tarafta anayasahakkını kullanan işçiler var, bir tarafta yasayı anayasayı çiğneyen patron var. Hepimizin yasal hakkını korumakla görevli güçleri bir aydır işçilerin hakkını çiğniyor." dedi.
"HUKUKEN GEÇERLİLİĞİ OLMAYAN BİR KARAR"
Türkmen şöyle devam etti:
"Hiç kimse bizim demokratik haklarımızdan üstün değil. Biz haklıyız. Düne kadar patronun etrafında patronun işçilere karşı işlediği bütün suçlara ortak olanlara valiliğin, kolluğun, müftülüğün yanına Urfa İş Mahkemesi de eklenmiş durumda. Mahkeme ertelenmiş ama ara bir karar alınmış, tedbir olarak fabrikanın çevresinde bu eylemlerin durdurulması diye bir karar almış.
Bu fabrikanın içiyle ilgili bir şey değil. Kendi görev alanı olmamasına rağmen bu kararı almış. Hukuken geçerliliği olmayan bir karar. Biz zaten bir kilometre ötesindeyiz. İşçi hakkını hangi fabrikada hakkı gasp edilmişse hakkını orada arar. Ama patron bunu istemiyor. Patron ilk gün bu işçilerin eylem yapmasını istemiyorum dedi, vali yasak getirdi. Sonra patron fabrikanın sokağına da girmesini istemiyorum dedi, valilik emir verdi sokağa sokmadılar. Patron dedi ki işçiler camiye de girmesin müftü emir verdi camiyi de kapattılar. Patron şimdi de diyor ki ben bunları organizenin de yakınında olmasını istemiyorum. Vali patronun bu emrini de telakki etmiş, böyle bir karar çıkarıyorlar mahkemeden.
Bu valilik Özak işçilerinin ve bu mücadeleyi takip eden milyonlarca işçinin nezdinde bütün meşruiyetini yitirmiştir. Çünkü bugüne kadar aldığı bütün kararlar Özak patronu ne derse o.
Biz işçi arkadaşlarımız kollukla yeniden karşı karşıya gelsin istemiyoruz. Ama biz taleplerimiz kabul edilene kadar bu direnişimizi toplanıp sürdürmeye kararlıyız.
Biz hakkımız için patronla nasıl mücadele ediyorsak eğer sizin de tercihiniz patronun bu suçuna ortak olmaksa sizinle de mücadele ederiz. Bu haklı talebin arkasında durmanın sonuna kadar mücadele etmenin bedeli neyse biz bütün bu bedeli işçi arkadaşlarla ödemeye hazırız."
DİRENİŞE DEVAM KARARI
Türkmen'in ardından Avukat Songül Argünağa işçilere karar ile ilgili hukuki bilgilendirmede bulundu. Açıklamanın ardından işçiler yarın belirlenen uzak alanda direnişlerine devam etme kararı aldı.
(Urfa/EVRENSEL)