27 Aralık 2023 22:02

‘Komisyondakiler işçinin 4 katı maaş alıyor’

Asgari ücretin 17 bin 2 lira olması işçiler arasında tartışmalara yol açtı. İşçiler yapılan zammı yeterli bulmadıklarını, temel tüketim maddelerine gelecek zammı düşünmeye başladıklarını söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metal işçisi kadınlar
Esenyurt

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun açıkladığı asgari ücretin 17 bin 2 lira olması işçiler arasında ciddi tartışmalara yol açtı. İşçiler yapılan zammı yeterli bulmadıklarını, aksine bu zamla birlikte tüm temel tüketim maddelerine gelecek zammın hesabını yapmaya başladıklarını ifade ediyorlar.

“EKMEK 8, MAKARNA 16 KALSA BİLE 17 BİN YETMEZ”

Komisyondakilerden biri geçinebiliyorsa geçinsin bir ay 17 bin lirayla. Asgari ne kadar olursa olsun ertesi gün her şeye tek tek zam gelecek. Kiralara el değmiyor, zaten 2 kişi çalışılıyorsa bile zor. Tek başına olsan, çocuklu aile olsan geçinmek imkansız. Ekmek 8 lira kalacaksa, makarna 16 lira olarak kalacaksa 17 binle kıt kanaat geçinilir. Ama biliyoruz ki olmayacak.

Biz de sendika var, hatta toplu sözleşme sürecindeyiz. Bize de en fazla 19 olur diye düşünüyorum. Taş çatlasa 20-21 verirler onu da kesecekler muhtemelen. Bugün iş yerinde konuşuyorduk 16 olur diye konuşuluyordu, ama toplu sözleşme sürecinde olduğumuz için 20 olur sanırım. 20 üzeri olursa işçi çıkarırlar. Bu bence tüm iş yerlerine yansıyacak.

Son birkaç günde Mercedes’te ve birkaç fabrikada iş bırakmalar olduğunu duyuyoruz. Türk Metal’e bağlı iş yerlerinde hiç kimse memnun değil, iş yavaşlatma grev eğilimi var. Yarından itibaren göreceğiz neler olacak.

“11 BİN KİRA VEREN NASIL GEÇİNECEK?​”

17 bin lira içler acısı bir ücret, başka anlamı yok bunun. 20 binden aşağıya kabul edilir gibi değil. Şaka gibi. Bizim iş yerinde bir arkadaş 11 bine kiralık ev tutmuş 17 bin lira ile nasıl geçinecek? Resmen insanların aklıyla alay ediyorlar. En fazla 17-18 olur diyenler vardı, daha aşağısını söyleyen hiç olmadı. Bu arkadaşlar AKP’li, pahalılıktan şikayet ediyorlar ama iktidar ile ilişkilendiremiyorlar.

Düşünebiliyor musunuz Esenyurt gibi bir yerde kira 12-13 bin? En az 20 bin olması lazımdı. Zaten her şeye zam gelecek. Yüzde 50, yüzde 100 zam gelecek. Çay kaşığı ile verip kepçe ile alıyor. Çıkın sokağa bakın, memnun kimse yok. AKP ye oy veren de memnun değil ekonomiden çünkü artık tek hayal ayı döndürebilmek olmuş.

“GREVSE GREV, İŞ YAVAŞLATMAYSA YAVAŞLATMA”

Sadaka gibi bir ücret. Evimiz var ama evi olan da geçinemiyor. Sosyal hayatımız kalmamış ailece bir yemek yiyemiyoruz. Lüks olarak gördüğümüz şey dışarda bir lokantada kebap yemek. Bizim ücretimiz toplu sözleşmeyle birlikte en fazla 20 olur. En az 22-23 bekliyoruz. Çünkü gerçekten geçinemiyoruz. Grev diyorsanız grev yapalım, iş yavaşlatma ise iş yavaşlatma. Ama bundan sonraki süreci artık gerçekten halk belirleyecek, buna rağmen susuyorsak bu açlığa bu sefalete rıza gösteriyorsak bize de pes. Çocuklarımıza ne anlatacağız yarın öbür gün...

ÖNCEKİ HABER

İstanbul 13. ACM, Can Atalay'ı tahliye etmedi, dosyayı yine Yargıtay’a gönderdi

SONRAKİ HABER

İşçiler Türk-İş’e de hükümete de öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa