DEM Parti Roboski Katliamı'nın araştırılması için araştırma önergesi verdi
DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Ayşegül Doğan, Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, Roboski Katliamı'nın aydınlatılması talebiyle araştırma önergesi verdi.
![DEM Parti Roboski Katliamı'nın araştırılması için araştırma önergesi verdi](https://www.evrensel.net/upload/dosya/251916.jpg)
Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Ayşegül Doğan, Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez olarak Roboski Katliamı'nın aydınlatılması için Meclis Başkanlığına araştırma önergesini sundu. Yeni bir Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen vekiller, katliam emrini veren ve uygulayan askeri- sivil tüm sorumluların tespit edilmesini istedi.
Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
"Roboski katliamı hakkında, 23 Mayıs 2012 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bombardımanın emrini, Ankara’da Hava Kuvvetleri’nde görüntüleri analiz eden komutanların verdiğini açıklamış; 5 Ağustos 2012 tarihinde ise Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Wall Street Journal’ın önceki tarihlerde yayınladığı Predatör’lerin de olaydan önce görüntü aldığını ve görüntülerde köylülerin seçildiği haberini doğrulamıştır. Ayrıca katliamın yapıldığı 28 Aralık 2011’de Milli Güvenlik Kurulu’nun toplanmış olması, MİT’in katliamdan önce Genel Kurmay’ı bilgilendirmiş olması, olayın emir komuta zinciri içerisinde olduğunun ve planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini göstermektedir.
11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyasında kendisinin yetkili ve görevli olmadığına karar vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na yollamıştır. Akabinde, 7 Ocak 2014’te, Roboski'de 34 sivilin bombalanarak öldürülmesi ile ilgili olarak Genelkurmay Askeri Savcılığı ‘takipsizlik’ kararı vermiştir. Gerekçede “TSK personeli TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde, Genelkurmay'ın onayıyla hareket etmiştir” ifadesi yer almıştır.
Ancak, Eylül 2015 tarihinde soruşmanın etkin yürütülmesini engellendiğini de gösteren birtakım belgeler basına sızmıştır. 20.09.2015 tarihli Kemal Göktaş’ın Cumhuriyet gazetesindeki haberine göre, MİT’in, Roboski katliamından önce Genelkurmay’a gönderdiği istihbarattan Roboski soruşturmasını yürüten Diyarbakır Başsavcılığına bahsetmediği iddia edilmiştir. Bu bilgilerin ortaya çıkmasının ardından Diyarbakır Başsavcılığı MİT’e bir yazı yazarak “Gerçeğe aykırı bilgi verilmesinin sebebi nedir? Gerçeğe aykırı bilgi veren görevliler kimdir? Gerçeğe aykırı bilgi verilmesi yönünde kim tarafından talimat verilmiştir” diye sorduğu ve gerçeğe aykırı bilgi veren görevlilerin kimlik bilgilerinin gönderilmesini istediği haberde geçen bilgiler arasında yer almıştır.
Bugüne kadar ortaya dökülen bilgi ve belgelere, yapılan tüm açıklamalara rağmen cezasızlık politikası yürütülen dosyada hiçbir sorumlu bugüne kadar yargı karşısında hesap vermemiş, halktan ve yakınlarını kaybedenlerden bağışlanma/özür dahi dilenmemiştir.
Cenazelerin katır sırtında taşındığı Roboski Katliamı’nın aydınlatıl(a)maması ve cezasız bırakılması, 29 Mayıs 2016 tarihinde ve aynı bölgede bu kez de Gülyazı Karakolu’ndan obüs atışları sonucu 2 sivilin daha yaşamını yitirmesine ve aynı sonla karşılaşmasına neden olmuştur.
Toplumsal uzlaşının, vicdanın ve hukuk devletinin bir gereği olarak da Roboski katliamının daha fazla zaman kaybedilmeksizin aydınlatılması gerekmektedir. Türkiye yakın siyasi tarihinin katliamlarından biri olan ve ülkenin büyük bir kesiminde toplumsal ve vicdani infiale neden olan Roboski katliamının şeffaf ve tarafsız bir şekilde araştırılması aynı zamanda benzeri nitelikteki uygulamaların/katliamların önüne geçilmesi açısından da son derece önemli tarihi bir adım olacaktır. Bu bağlamda Roboski’de katledilen yurttaşların faillerinin bulunması, ailelerin yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi ve katliamın tüm boyutlarıyla araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla hakikatleri açığa çıkarmaya niyetli bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını ivedilikle talep etmekteyiz." (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et