28 Aralık 2023 20:33
Son Güncellenme Tarihi: 28 Aralık 2023 22:18

Can Atalay için birçok ilde eylem: Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmalı

Tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın serbest bırakılması çağrısıyla pek çok kentte açıklama, oturma eylemi ve yürüyüş gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TİP Hatay Milletvekili Av. Can Atalay'ın AYM kararına rağmen tutukluluğuna karşı birçok ilde eylemler yapıldı.

İSTANBUL

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay’ın tahliye edilmemesi ve 13. Ağır Ceza Mahkemesinin dosyayı yeniden Yargıtaya göndermesi üzerine TİP, Kadıköy’de İskele Meydanı’nda eylem düzenledi. Eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi, UİD-DER, Halkevleri, Sol Parti, DEM Parti, Odak Dergisi, İşçi Demokrasisi Partisi de katıldı.

“ATALAY’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ”

Atalay’ın avukatı Özgür Urfa söz alarak, “Dün adliye çıkışında da söylediğimiz gibi 13. Ağır Ceza Mahkemesi kapısında mahkeme yazsa da orası mahkeme değildir, o hakimler de hakim değildir. Hakimler ve Savcılar Kurulu derhal bu hakimleri görevden almalıdır. Barolara sesleniyoruz. Bütün avukat meslek örgütleri bir araya gelmelidir. Aksi halde adliyeye gidip davada bulunmanın hiçbir anlamı yoktur” dedi.

HDP Parti Meclisi Üyesi Musa Piroğlu da “Herkes bilmeli ki bu dava Can Atalay davası olmaktan çıktı. Bu dava bir rejim davası. Can Atalay’ı, Selahattin Demirtaş’ı tutsak edenler aynı kişiler. Ya bu zorbalığa karşı çıkacağız ya da hukuksuzluğa boyun eğeceğiz. AYM’yi dinlememek ülkeyi çiftliğe çevirmek demektir” diye konuştu.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça “Can Atalay'ın aylar önce tahliye edilmesi gerekirdi. Sadece onun değil tüm gezi tutsaklarının tahliye edilmesi gerekiyordu. Bunu AİHM de söyledi. Bizi yutmaya çalışan herkesin ağzındaki demir bilyeler olmaya devam edeceğiz. O eşit, özgür ülkeyi kurana kadar da birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sosyalist Emekçiler Partisi’nden (SEP) Demet Koca da şöyle konuştu: “Bugün işçiyi emekçiyi açlığa mahkûm eden bu düzenle ilk kez karşılaşamıyoruz. Daha önce yüzlerce adliye kapılarına gittik ve her seferinde kazanımla döndük. AKP ve onun emir erleri mutlaka hesap verecek çünkü emekçi halk örgütlenecek”

CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narlı ise Erdoğan ve Devlet Bahçeli politikaya girmemişken AYM’nin var olduğunu ve olacağını söyleyerek “Türkiye’de hiç kimsenin güvende olmadığını hissettirecek bir korku toplumu yaratma mücadelesidir. Neden korkuyorsunuz? Biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.

“BU METİN GELEN BİR TEMİNATTIR”

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Anayasa Mahkemesi kararını uygulayın hükmü içeren kararı görüştüğünü hatırlatan Kolgezen, “Topu daha önce yaptığı gibi Yargıtaya atan bir karar verdi. Karar diyoruz fakat on saat boyunca toplanıp yarısı boşluk olan 2 buçuk sayfadan oluşan bu metnin Anayasaya ve hukuka uygun bir karar olmadığını görüyoruz. Bunun Saraydan gelen talimatın yazıldığı bir metin olduğunu biliyoruz” dedi. Hâkim koltuğunda oturan kişilerden oluşan heyetin talimatla hareket ettiğini ve açık şekilde Anayasa Mahkemesi kararını tanımadığını söylediği bir metnin kabul edilmesi mümkün olmayan büyük bir sorumsuzluk olduğunu ifade eden Kolgezen, “Anayasanın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin yapması gereken AYM’nin bu kararını uygulamak ve milletvekilimiz Can Atalay’ı tahliye etmek iken mahkeme bir kez daha AYM kararını, hukuku tanımadığını söylemiş durumdadır” diye konuştu.

“ATALAY’IN ÖZGÜRLÜĞÜ DAHA FAZLA GASP EDİLMEMELİDİR”

AYM kararını uygulamayan, talimatla hareket eden mahkeme heyetinin bu tutumunu tanımadıklarını ifade eden Kolgezen, “İşlerini yasalara uygun ve ciddiyetle yapması gereken bu mahkemenin uygulama zorunluluğu bulunan AYM kararı karşısındaki bu tutumu aleni bir suçtur ve bu heyetin üyeleri bir an önce HSK tarafından görevden alınmalıdır. Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü artık daha fazla gasp edilmemelidir. Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmalıdır. Can Atalay serbest bırakılmalıdır” dedi.


İZMİR

İzmir'de Milletvekili Can Atalay'ın serbest bırakılması için Alsancak Garı önünde yapılan oturma eyleminin ardından Türkan Saylan Kültür Merkezi'ne yürüyüş düzenlendi. Kültür merkezi önünde yapılan basın açıklamasını TİP İzmir İl Yöneticisi Sena Yazıbağlı Selanik okudu.

"HEYET HSK TARAFINDAN GÖREVDEN ALINMALI"

AYM'nin verdiği kararı hatırlatan Selanik, Can Atalay'ın derhal serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdi. Selanik açıklamasında, "AYM kararını uygulamayan, talimatla hareket eden mahkeme heyetinin bu tutumu karşısında onları ve yazdıkları talimatı tanımıyoruz. İşlerini yasalara uygun ve ciddiyetle yapması gereken bu mahkemenin uygulama zorunluluğu bulunan AYM kararı karşısındaki bu tutumu aleni bir suçtur ve bu heyetin üyeleri HSK tarafından bir an önce görevden alınmalıdır" ifadelerini kullandı. Hatay halkının iradesi olan Milletvekili Can Atalay'ın özgürlüğünün daha fazla gasp edilmemesi gerektiğini belirten Selanik, "AYM kararı uygulanmalıdır. Can Atalay serbest bırakılmalıdır" dedi. 


DENİZLİ

Denizli'de, TİP Milletvekili Av. Can Atalay'ın serbest bırakılması için oturma eylemi yapıldı.

TİP Denizli İl Örgütü çağrısı ile TİP Denizli İl Binası önünde yapılan eyleme KESK'e bağlı sendikalar, DEM Parti, EMEP ve SOL Parti Temsilcileri de destek verdi. Oturma eylemi öncesi yapılan basın açıklamasını TİP Denizli İl Örgütü'nden Av. Yağmur Yalçın okudu. Can Atalay'ın tutukluluğunun Anayasaya aykırılığına dikkat çeken Yalçın, serbest kalana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Eylemde 'Hatay halkı vekilini istiyor' 'Can çıkacak hesap soracak' 'Direne direne kazanacağız' sloganları atıldı.


ADANA

Adana'da TİP üyeleri Barajyolu, Gençlik Meydanı'nda oturma eylemi gerçekleştirdi.

"AYM KARARI UYGULANMALI"

Burada basın açıklaması yapan TİP İl Başkanı Faruk Ulaş, mahkemenin kararının Anayasa ve hukuka uymadığını belirterek "Bunun Saray'dan gelen talimatın yazıldığı bir metin olduğunu biliyoruz" dedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin yapması gerekenin AYM'nin bu kararını uygulamak ve Can Atalay'ı tahliye olduğunu dile getiren Ulaş,  "Mahkeme bir kez daha AYM kararını, hukuku tanımadığını söylemiş durumdadır. AYM kararını uygulamayan, talimatla hareket eden mahkeme heyetinin bu tutumu karşısında onları ve yazdıkları talimatı tanımıyoruz. İşlerini yasalara uygun ve ciddiyetle yapması gereken bu mahkemenin uygulama zorunluluğu bulunan AYM kararı karşısındaki bu tutumu aleni bir suçtur ve bu heyetin üyeleri bir an önce HSK tarafından görevden alınmalıdır. Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü artık daha fazla gasp edilmemelidir. Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmalıdır. Can Atalay serbest bırakılmalıdır" dedi. 


ESKİŞEHİR

Eskişehir Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyelerinin Eskişehir il binası önünde yaptığı eyleme, emek ve demokrasi güçleri ile CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz da destek verdi. 

Hatay halkının haklarının daha fazla gasp edilmemesi gerektiğinin vurgulandığı eylemde, Anayasa Mahkemesi kararının bir an önce uygulanarak Can Atalay'ın bir an önce serbest bırakılması gerektiği kaydedildi. TİP Eskişehir İl Örgütü adına basın metnini İrem Bilgi okudu. "Hatay Milletvekilimiz Can Atalay'ın esaretinin 228. günü" diyen Bilgi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkesi'nin Anayasa Mahkemesi kararına rağmen aldığı kararın Anayasaya ve hukuka uygun olmadığını ifade etti. "Bunun saraydan gelen talimatın yazılı olduğu bir metin olduğunu biliyoruz. Üzerinde cübbe bulunan ve hakim koltuğunda oturan kişilerden oluşan bu heyetin talimatla hareket ettiğini ve açık şekilde Anayasa Mahkemesi kararını tanımadığını söylediği bir metnin kabul edilmesi mümkün olmayan büyük bir sorumsuzluk olduğunu buradan bir kez daha söylüyoruz. 

Anayasanın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar" diyen Bilgi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin de AYM'nin bu kararını uygulayarak Can Atalay'ı serbest bırakması gerekirken bir kez daha AYM kararını ve hukuku tanımadığını söylediğini kaydetti. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararını tanımadıklarını belirten Bilgi, açıklamasına şu sözlerle devam etti: "İşlerini yasalara uygun ve ciddiyetle yapması gereken bu mahkemenin uygulama zorunluluğu bulunan AYM kararı karşısındaki bu tutumu aleni bir suçtur ve bu heyetin üyeler bir an önce  HSK tarafından görevden alınmalıdır. Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü artık daha fazla gasp edilmemelidir. Anayasa Mahkemesi kararı uygulamalıdır. Can Atalay serbest bırakılmalıdır." (EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeni e dergisi 77. sayısıyla “Çocuk Edebiyatı”nı tartışıyor!

SONRAKİ HABER

Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu: Sefalete mahkum olmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa