Defne’de halkçı belediyecilik ittifakı
"Defne halkını düzen partileri karşısında seçeneksiz bırakmayacağız. Emekten yana, demokratik ve halkçı bir belediyecilik anlayışı için Defne’de sokak sokak, mahalle mahalle çalışmalara başlayacağız."
![Defne’de halkçı belediyecilik ittifakı](https://www.evrensel.net/upload/dosya/252012.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
Tugay DEMİR
EMEP Hatay İl Başkanı
6 Şubat depreminin sonuçlarını en ağır yaşayan bölgelerin başında gelen Defne’de, yerel seçim öncesi çalışmaların odağında, beklenebileceği gibi yıkılmış bir ilçenin öncelikli sorunları çerçevesinde sol sosyalist güç birliği ve ilçeyi ayağa kaldıracak bir halkçı belediyecilik başlıkları yer alıyor. Sadece deprem sürecinde değil, öncesinde de CHP’li Defne ilçe ve büyükşehir belediyelerinin yerel hizmet karnesi çok kötü. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta (halkın gözünden de kaçmayan) Defne ilçesine “hizmetsizlik” dayatmasıdır. Benzer bir durum Samandağ ilçesi için de geçerlidir. Depremle birlikte sorunlar ve bu sorunların öncelikleri değişmiştir. Depremden sonra bölgenin barınma, temiz su, altyapı, ulaşım koşulları neredeyse çağın bile gerisine düşmüş durumdadır. Örneğin yıkımlar devam ederken; ne yerel ne de merkezi otoritenin ulaşımı yönlendirme / yönetme sorumluğunu görüyoruz. Yaşamın sürdüğü bölgelerde dahi suya erişim halen bir sorunken yıkımlar esnasında patlatılan su boruları caddelere, sokaklara akmaktadır. Belediyenin su işletmesi HATSU’nun bu süreçte bu bölgelere dönük geçici ve acil çözüm üretme yerine adeta sırra kadem basması, CHP’nin iddialı olduğu kentte elbette ki karşılık bulacaktır. Zira suya erişimin ertelenebilir olmadığı gerçekliği canlılığın doğasıyla açıklanabilir.
Hükümet sözcülerinin “Artık çadırda kimse kalmıyor” söylemini açığa düşürecek çok sayıda insanımız halen çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Konteynerler sanki kalıcı ve lütuf bir hizmet gibi sunuluyor. Toplu ulaşım büyük oranda belediyenin terk ettiği / az sayıda aracın çalıştığı bir şekilde sağlanabiliyor. Bu sebeple okul giriş-çıkışlarında yok kenarları otostop bekleyen öğrencilerle dolup taşıyor. CHP Defne yerel iktidarı için gündem; aday yarışlarına bağlanmış durumda. Birden fazla dönemdir halka yabancılaşmış, sorumsuz, beceriksiz yönetme pratiğine rağmen geleneksel ilişkilerine güvenen CHP yerel örgütlerinin önümüzdeki yerel seçimlere giderken bir öz güven kaybı yaşayacağı görülüyor. Büyükşehir ve ilçe belediye adaylık çalışmalarında dahi ilçenin sorunlarının çözümü “olağan vaat” söylemini aşamıyor. Zira inandırıcı değiller.
NE YAPMALI?
Bir yandan Defne ilçesinde TİP, TÖP, Halkevleri, Emek Partisi, Sol Parti, Dem Parti, Kaldıraç, SMF gibi parti ve siyasal hareketler ile Demokrasi Platformu, Defne Bağımsız Hareketi, Yerel Yönetim Çalışma Platformu, Beytülma Sosyal Medya Grubu gibi çok sayıda kurum ve bireyin çağsıyla gerçekleştirilen “DEFNE BİZİZ” başlıklı çalıştayda yerel yönetim modeli tartışılarak bir metne dönüştürüldü. Yaklaşık iki aydır devam eden süreçte işleyen bir ittifak oluşumuna dönük yoğun bir çalışma da yapıldı. EMEP, Halkevleri, TİP, TÖP, SMF, Kaldıraç’ın ortak imzasıyla açıkladığımız deklarasyonda, yerel seçimlerde çatı partisi olarak Türkiye İşçi Partisini belirlediğimizi duyurduk. Bu deklarasyonla birlikte halkımızı düzen partileri karşısında seçeneksiz bırakmayacağımızı ilan ediyoruz. Defne gibi sol-sosyalist geleneklerin belirgin olduğu bir ilçede, sosyalist birikimin bir olanak olarak değerlendirilmesi önem taşıyor. Ayrı ayrı deneyim ve olanakların yıkılmış bir ilçenin yerel yönetim çalışmasında katkıya dönüşmesi her siyasetin öncelikli sorumluluğu olarak önümüzde duruyor.
Demokratik halkçı belediyecilik kavramı sadece seçim sonrası değil öncesinde de halkı siyasete dahil eden bir yerden anlaşıldıkça söylem ve pratik arasındaki bağın güçleneceği açıktır. Parti ve siyasal hareket merkezlerinin yerel iradeye müdahil değil destekleyici tutum geliştirmesi, demokrasiyi yerelden de tarif etme imkanı sağlayacaktır. Bunun da ötesinde olağan koşullarda olabilecek subjektif gündemlerle yerel çalışmayı boğmamak önemlidir. Ayrıca yerel yönetim sürecinin karar alıcı unsurlarının ilçe dinamikleri olarak görülmesi gerekiyor. Aksi bir tutum yerel unsurları pasifize eden bir durum yaratacaktır.
Bu açıdan 9-10 Aralık tarihlerinde “Defne biziz, biz Defne’yiz” başlığıyla düzenlenen yerel yönetim çalıştayının ardından önceki gün de yayımlanan deklarasyonla pratik olarak yola çıkıldı. Defne halkını düzen partileri karşısında seçeneksiz bırakmayacağız. Emekten yana, demokratik ve halkçı bir belediyecilik anlayışı için Defne’de sokak sokak, mahalle mahalle çalışmalara başlayacağız.
Evrensel'i Takip Et