Dr. Esin Şenol: Çoklu salgın yaşanıyor
Prof. Dr. Esin Şenol birkaç virüsün bir arada olduğu enfeksiyonların yaygın görüldüğünü belirterek kapalı ve toplu taşıma alanlarında maske kullanmanın bu süreçte önemli olacağını söyledi.
Fotoğraf: DHA
Kübra KIRIMLI
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol ile son dönemde yenide tırmanışa geçen Kovid-19’un yeni alt varyantı JN.1’e dair konuştuk.
Dr. Şenol, önümüzdeki 2 ila 4 haftalık süreçte artış olacağına dikkat çekti. Şu an hem yetişkinler hem de çocuklar da etkili olan çoklu solunum yolu enfeksiyonu yaşandığını söyleyen Dr. Şenol, aşı karşıtlığının grip aşılarında da etkili olduğunu söyleyerek, “Bu yıl çok az yurttaş grip aşısı oldu. Oysa aşı hastaneye yatışı yüzde 80-90 oranında azaltıyor” dedi.
“TEST YAPMADIĞIMIZ İÇİN VERİLERİMİZ NET DEĞİL”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hindistan, Çin ve Amerika’da Covid 19’un yeni varyantı JN.1 konusunda dikkatli olunması çağrısı yaptı. Covid’in yıl boyu yeni varyantlarla ilişkili yılda 3 ya da 4 kez dalga yaptığını söyleyen Dr. Esin Şenol, “Yeni varyant olan JN.1, seyri hızlı olan varyantlardan bir tanesi. Amerika’da şu an yüzde 30’lara kadar bir artış söz konusu. Türkiye’de de bu oranın yüzde 20 ila 30 arasında olduğunu düşünüyoruz. Test yapmadığımız için kesin bir veri söylemek zor” diye konuştu.
“TEDAVİDE KULLANILAN İKİ ANA İLAÇ TÜRKİYE’YE GETİRİLMEDİ"
Türkiye’nin varyantın hızlı seyrettiği diğer ülkelerden farkı olduğunu da ifade eden Dr. Şenol, “Evet bu varyant tırmanacak. Önümüzdeki iki ila dört hafta oldukça yoğun bir gribal tabloya şahit olacağız. Bu tablonun yarı sorumlusu bu yeni varyant olacak. Buradaki önemli husus şu; bu hastalığa ölümcül olmasını engelleyen biri ağızdan biri damardan iki ana ilaç ülkemizde yok. İlacı Türkiye’ye hiç getirmediler. İkinci basamak bir ilaç mevcut. Ancak bu da sadece 65 yaş üzeri için temin ediliyor” dedi.
“HATIRLATMA DOZUNA İHTİYACI OLAN HASTALAR VAR”
Türkiye’de son 2 yıldır aşı tekrarı ile hatırlatmasının yapılmadığını ifade eden Dr. Esin Şenol, “Bu tabloda aşı hatırlatmasına gerek duyan; kanser, diyabet ve yaşlı yurttaşlar gibi bağışıklığı tehlikede olan hastalar mevcut. Bir de bu süreçte acil servislerin lebalep doluluğunu da göz önünde bulundurmak gerek. Çünkü acil servise giren hastanın başka bir servise nakiline izin vermeyen bir sistemin işlerliği söz konusu. Acile giren hastanın yoğun bakımlık hale geldiği bir durum yaşanıyor mevcut tabloda” diye konuştu.
Şu anda çoklu bir salgının mevcut olduğunu söyleyen Dr. Şenol, “Şu an için birkaç virüsün bir arada olduğu enfeksiyonların yaygın görüldüğünü ifade etti. Dr. Şenol, “Salgındaki etkenleri saptaya bilmek için kullandığımız geçerli olan testler iyi çalışmıyor. Bu durum yalancı negatiflik dediğimiz ciddi bir boşluk bırakıyor” dedi.
AŞI KARŞITLIĞI GRİP AŞISINDA BİLE ETKİLİ OLDU
Hastaneye başvuranların yüzde 50’sinin grip teşhisi aldığını ifade eden Dr. Şenol, “Çocuklarda ise RSV etkili. Astıma giden bir sonucu olduğu gibi kulak enfeksiyonlarına da neden oluyor” dedi. Gribal enfeksiyonların yine çocuklarda BETA’ya neden olduğunu ifade eden Dr. Şenol, “Yetişkinlerde de zatürreye neden oluyor” dedi. Grip aşısı olmanın hastaneye başvuru sayısını yüzde 80-90 oranında önlediğini de hatırlatan Dr. Şenol, “Türkiye’de bu yıl çok az grip aşısı yapıldı. Aşı karşılığı da bu tabloda etkili oldu” diye konuştu. Dr. Şenol son olarak kapalı ve toplu taşıma alanlarında maske kullanmanın bu süreçte önemli olacağını da söyledi.