30 Aralık 2023 05:00
/
Güncelleme: 16:32

Almanak 2023 | Dünyada ve Türkiye'de neler oldu? Önemli olaylar, analizler...

İLGİLİ YAZILAR

Yüzyılın en uzun yıllarından biri, arkasında kelimenin hem soyut, hem somut anlamıyla büyük bir yıkıntı bıraktı. Sarsıcı depremler, en az 50 bin insanı yaşamdan kopardı. Yüz binlerce yurttaş yerinden olurken, kimileri kendi iktidarı ve kârından başkasını düşünmedi. Seçimler ve seçimler… Bugün halkın sırtında kemer şaklatmak isteyen bir iktidar; adaletsiz bırakılmış bir ülke var. İşte bu yüzden, yıkımın gölgesinden uzaklaşmaya; mücadelenin ışığına sığınmaya, her gün bir öncekinden daha fazla inada, kararlılığa, neşeye ve onura ihtiyacımız var.

Almanak 2023, işçi hareketinden, ekonomiye; Filistin’den politikaya, dünyadan Kürt sorununa, yapay zekadan medyaya, kültüre, kara paraya, spora, kadın sorununa bir kez daha bakmak, geride bıraktığımız yılın seyrini bir kez daha gözler önüne sermek, tarihe not düşmek amacını taşıyor.

Almanak 2023; emekçilerin yıkılan hayatlarını, yeniden kendileri için kurmanın yollarını arıyor…

Çizim: Dilan Uğurlu

SONUNDA!

Sonunda o kazanacak.
Yalan ve ihanetle parçalanmış bedeni,
koltuk değneklerini onur ve gücün kanatları gibi taşıyabiliyorsa.
İnat, yaşadıklarına duyduğu kinin tortusu değilse.
Acı ve keder yüklü yılların aklaştırdığı saçlarını,
neşeli bir bahar bulutu gibi dalgalandırıyorsa başında,
Emeğin katılaştırdığı kasları,
çeliğe dönüştürmek için son paslı demiri de dövmeye kararlıysa.
Sonunda o kazanacak.
Sonunda onur.
Sonunda inat,
Sonunda neşe.
Sonunda kararlılık,
Sonunda emek kazanacak!

Aydın Çubukçu

İLGİLİ HABERLER

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var.

Bugün günlük milyonlarca lira değerinde elektrik üretimi yapan termik santralin yıllık 120 milyon dolar, 2060 yılına kadar 4.2 milyar dolar kâr elde edebileceği kaydedildi.

TPAO, BOTAŞ, ETİ Maden, EÜAŞ hedefte

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et