31 Aralık 2023 15:10

Mannheim'de polis cinayetine tepkiler sürüyor

Mannheim'de Türkiye kökenli Ertekin Özkan'ın polis tarafından öldürülmesinin ardından cinayetlerin araştırılması için bağımsız bir komisyonun kurulması talebi sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya’nın Mannheim kentinde psikolojik ve ailevi sorunları olan 49 yaşındaki Türkiye kökenli Ertekin Özkan'ın 23 Aralık günü sokak ortasında polis tarafından dört kurşunla öldürülmesi cumartesi günü düzenlenen ikinci bir gösteriyle protesto edildi. Wasserturm'da yapılan mitinge 500 kişi katıldı.

2 Mayıs İnisiyatifi ve DİDF Mannheim çağrısıyla düzenlene mitingde yapılan konuşmalar ve taşınan dövizlerde polisin göçmenleri bilinçli olarak katlettiğine dikkat çekerek, sorumluların hesap vermesi talep edildi. Eylem dolayısıyla Mannheim polisiyle görüşen 2 Mayıs İnisiyatifi temsilcileri bu konuda bir değişiklinin olacağına dair kendilerine bir güvence verilmediğini ifade ettiler.

Eylemde DİDF Mannheim adına bir konuşma yapan Alişan Bahadır ise şunları söyledi: "Yine bir insanımız polis tarafından katledildi. Öncelikle Özkan ailesine başsağlığı diliyoruz. İki sene içerisinde iki göçmen emekçi polis tarafından katletti. Bunu amasız, fakatsız lanetliyoruz. Bu cinayetleri ne yaşadığımız Mannheim'e ne de Almanya'ya yakıştırıyoruz. Cinayetlerin araştırılması için bağımsız bir komisyonun kurulmasını istiyoruz. Bu cinayetler polis içindeki ırkçı yapılanmanın ve Polis Yasası'ndaki sertleştirmelerin sonucudur."

Eylemde ayrıca DİDF Gençlik adına da bir konuşma yapıldı.

Mitingde Pro-Migra, Hümanist Kadınlar Birliği, Die Linke (Sol Parti), SPD ve mültecilerle dayanışma kurumları da katıldı. Örgütler adına yapılan diğer konuşmalarda da polisin Ertekin Özkan'I sakinleştirme yerine öldürmeyi tercih ettiğine dikkat çekilerek polis şiddetine karşı yetkililer önlem almaya çağrıldı. Eyleme basın yoğun ilgi gösterdi.

Ertekin Özkan için 2 Ocak'ta saat 13.00'te tören düzenlenecek. (Mannheim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TSK’nin sınır ötesi operasyonları sürüyor

SONRAKİ HABER

2023’ün en önemli 10 arkeolojik keşfi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa