01 Ocak 2024 05:00
Son Güncellenme Tarihi: 01 Ocak 2024 10:17

MÜSİAD'ın iki yüzü | Türkiye’de İsrail’e lanet, İsrail’de Türkiye ile ticaret!

“Şehitlerimize rahmet, Filistin’e destek ve İsrail’e lanet” sloganıyla yürüyüş yapacak olan MÜSİAD ve Çelik İhracatçıları Birliği üyesi patronlar İsrail için üretime devam ediyor.

Tank fotoğrafı: Natan Flayer/CC BY-SA 3.0

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Milli İrade Platformu imzasıyla (1 Ocak) “Şehitlerimize rahmet, Filistin’e destek ve İsrail’e lanet” sloganıyla yürüyüş yapacak olan MÜSİAD ve Çelik İhracatçıları Birliği üyesi patronlar diğer taraftan İsrail için üretime devam ediyor. İsrail’in çelik ithalatının yüzde 65’i Türkiye’den yapılırken, MÜSİAD üyesi İÇDAŞ İsrail’e en çok çeliği ihraç eden patron olurken, MÜSİAD üyesi patronlar İsrail’e kablo, inşaat malzemesi de satıyor.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı ve İÇDAŞ patronu Adnan Aslan, 2022’de yaptığı açıklamada, “Tel Aviv’de 17 Türk çelik ihracatçı firmanın katılımıyla ticaret görüşmeleri gerçekleşti. İsrail’de yüzde 65 oranında Türk çeliği kullanılıyor. Bu oranı daha da artıracağız” derken, Kayseri’de üretim yapan Demiryaka Holding bünyesinde faaliyet gösteren  Metal Matris İsrail’e kablo üretiyor. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Metal Matris, günlük 300 ton kapasite ile dünyada ilk 3’de çelik yay tedarikçisi konumunda yerini koruyor.

İsrail ile ticarete devam eden MÜSİAD, halkı “Şehitlerimize rahmet, Filistin’e destek ve İsrail’e lanet” sloganıyla yapılacak yürüyüşe çağırdı.

Galata Köprüsü’ne çağrı yapan MÜSİAD’a cevap, Kayseri’den MÜSİAD üyesi Metal Matris işyerinde çalışan işçilerden geldi. İşçiler, “İsrail’e üretim yaparken, nasıl lanet okuyacaksınız? Bu nasıl ikiyüzlülük?​” dedi.  

"İSRAİL’E HER KOŞULDA ÜRETİM YAPILIYOR"

MÜSİAD’ın ve ÇİB’in “Filistin’e destek ve İsrail’e lanet” yürüyüşü çağrısını, İsrail’e üretim yapılan Metal Matris işyerinde çalışan işçilere sorduk: “İkiyüzlülükten başka bir şey değil” dedi. Kayseri’den Metal Matris işçileri, “Türkiye-İsrail arasındaki çelik anlaşmalarından vazgeçmeyenler, şimdi İsrail’e lanet mi okuyacak? Samimi değilsiniz” diye konuştu.

Metal Matris işçisi, “İsrail’e fiber kablo üretimi sürekli olarak yapılıyor. İş yerinde yapılan üretim dış pazarda tercih ediliyor. Özellikle de İsrail ile anlaşmalar, keyifler gayet yerinde. Filistin saldırıları başladığında fabrika da bir işçi arkadaş ‘Bizim patron şimdi elini ovuşturuyordur’ demişti. İsrail’e her koşulda üretim yapılıyor. Hem de Kayseri’den. Yazık” ifadelerini kullandı.

Başka bir Metal Matris işçisi, “Migros’un, Efes’in sahibi Kayserili Tuncay Özilhan’a Coca-Cola teşviki adı altında 590 milyon destek/teşvik verilmedi mi? Verildi. Her yerden İsrail’e üretim yapılıyor. İşçiler olarak biz bunları biliyoruz. Patronlar Filistin’e ağlıyormuş gibi yapıp ticareti sürdürüyorlar. Hatta İtalya’da İsrail’e giden gemileri göndermeyen işçiler kadar olamadık demiştik” şeklinde konuştu.

"ANADOLU ASLANLARI" İSRAİL’E ÇALIŞIYOR

İsrail ile ticaret yapan Kayseri firmaları arasında; Demiryaka Holding bünyesinde bulunan Hasçelik Halat ve Kablo, Metal Matris, Coreal Aluminyum bulunuyor. Beyaz eşya üretimi yapan Klass Mestaş, Kumtel, Simfer’in ikili anlaşması olan iş yerleri arasında olduğu biliniyor. Hes Kablo, Formet, Oylum fabrikalarının ticaret anlaşmaları var. Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy’un yılın ihracat değerlendirmelerinde İsrail yerini koruyor.

İSRAİL’DEN ALINAN TANKIN MODERNİZASYONU TÜRKİYE’DE YAPILIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından satın alınan İsrail ve ABD yapımı M-60 isimli muharebe tankının modernizasyonunu da Kayserili işçiler yapıyor. 2. ana bakım merkezinde tank modernizasyonu yapan Türk Harb-İş üyesi işçiler, “Sürekli Filistin ve Gazze’ye gözyaşı döküyoruz, tepki gösteriyoruz ama yıllarca İsrail’den alınan tankların bakım ve onarımını yaptık. Şimdi ise modernizasyonunu gerçekleştiriyoruz. İsrail’den alınan tanklar, İsrail’e yapılan katkı Filistin’e bomba olarak gözyaşı olarak düşüyor. Binlerce masumu katlediyorlar. Bu durum bizim de çok canımızı yakıyor” dedi.

Hükümetin İsrail’le kurduğu ilişkilere dair konuşan askeri iş kolunda işçiler, “Türkiye devleti’ni temsil eden hükümetin İsrail devletiyle kurduğu ticari ve askeri anlaşmalarda tutum alması gerekiyor. Bizler ne denilirse onu yapıyoruz. İsrailli firmalar gelip Kayseri’de tankları kontrol ettiği zamanlar gazetelerde olumlu anlamda boy boy haber konusu olmuştu. Değişen ne? Hiçbir şey. Hükümet ticari kaygılardan vazgeçmediği sürece hem Filistin kaybedecek, hem de Türkiye” diye konuştu. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’teki Tesla grevi uluslararası bir mücadeleye dönüştü

SONRAKİ HABER

Özgür Özel'den yeni yıl mesajı: Asla umutsuzluğa kapılmayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa