01 Ocak 2024 09:45
Son Güncellenme Tarihi: 01 Ocak 2024 11:40

İktidara yakın Milli İrade Platformu "İsrail’e lanet” sloganıyla Galata'ya yürüdü

Milli İrade Platformu tarafından “Şehitlerimize rahmet, Filistin’e destek ve İsrail’e lanet” sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

Fotoğraf: Ali Atmaca/AA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Hükümete yakınlığı ile bilinen ve içerisinde MÜSİAD, TÜGVA gibi kurumların bulunduğu Milli İrade Platformu Galata Köprüsünde bir araya gelerek "İsrail’e lanet" mitingi düzenledi.

On binlerce kişi, Ayasofya, Süleymaniye, Sultan Ahmet ve Yeni Camii’ndeki sabah namazının ardından Filistin'e destek olmak ve İsrail’i protesto etmek isteyenler Galata Köprüsü’ne yürüdü.  Ellerinde "Hamas'a selam", "Mehmetçikte bizim Kassamda bizim” dövizleri taşıyan kitle sık sık tekbir getirildi. Mitingte Pençe-Kilit Operasyonunda hayatını kaybeden askerlerin adı tek tek okunurken kitle ‘burada’ diye karşılık verdi.

BELEDİYELER ARAÇLARI SEFERBER

Toplu taşımanın ücretsiz olmasına rağmen İstanbul’un bazı ilçelerinden belediyeye ait araçlar kaldırıldı. Çeşitli tarikat ve cemaatlerin organizasyonu ile gelenler gözle görülür düzeydeydi. Ayrıca kendi başına mitinge katılanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazlaydı.

 

ONLARCA ÇOCUK GETİRİLDİ!

Sarıklı ve cübbeli genç-yaşlı erkekler ve çarşaf giymiş kadınlar çoğunluğu oluşturuyordu. Yine çocuğunu alarak mitinge gelen kadın sayısı oldukça fazlaydı. Tahmin edilenin aksine genç kadınların katılımı da fazlaydı. Sabahın erken saatlerinde tarikat ve cemaat yurtlarında kaldıkları anlaşılan çocuklar organizasyonla alana getirildi. Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit’in fotoğrafı taşındı ve Osmanlı döneminde başa takılan fes ile onlarca insan alana girdi. Miting alanında Hamas’ın askeri kanat sorumlusu Ebu Hubeyde gibi kamufle eden gençler, ellerinde Ebu Hubeyde fotoğraflarıyla mitinge katıldı.

NETENYAHU'NUN FOTOĞRAFINA ÖFKE

İsrail Başbakanı Netehyahu’nun fotoğrafı yere atıldı. Onlarca insan fotoğrafa basarak öfkelerini gösterdi. Aileler çocuklarının da fotoğrafa bastığı anların fotoğraflarını çekti. Ellerinde kefene sarılmış oyuncak bebeklerle Filistin’de ölen çocuklara da dikkat çekildi.

Yürüyüşe Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AKP Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, AKP Mersin Milletvekili Nureddin Nebati, AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TEKNOFEST ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de katıldı.

BİLAL ERDOĞAN, "BOYKOTA DEVAM" DEDİ

Milli İrade Platformu adına konuşmayı TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan yaptı. Erdoğan, "Biz Türkiye'nin terörle mücadelesinde verdiği şehitlerin de Filistin'de düşen şehitlerin de orada öldürülen çocukların da katillerinin aynı odaklar olduğunu biliyoruz. Amerika'nın arkasında durduğu siyonist düzene karşı birliğimizi sağlayacağımıza, pekiştireceğimize söz veriyoruz" sözlerini sarfeden Erdoğan, "Boykota devam edeceğimize söz veriyoruz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Elimizden geleni yapacağız ki bu sermaye sahipleri ayağını denk alsınlar. Söz veriyor muyuz? Bizler en büyük silahımız duamızla, başkaları uyanırken sabahları uyanacağımıza ve en büyük silahımız duamızı kuşanıp zulmetten aydınlığa çıkmak için dua edeceğimize söz veriyoruz. O zaman inşallah bu mücadelemizi dualarımızla taçlandıracağız" dedi.

TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı da konuşmalar yaptı. Asmalı, "İnsani, İslami ve tarihi sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Gereği neyse vakti, yeri geldiğinde yerine getirileceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın." diye konuştu. 

YETERSİZ BOYKOT!

Bilal Erdoğan'ın boykota ilişkin konuşması üzerine alanda kendi aralarında konuşanlar İsrail’in boykot edilmemesine tepki göstererek, boykotun yetersiz kaldığına dikkat çektiler.

Miting alanında Türkiye ve Filistin bayraklarının yanı sıra Tevhid(İslam ülkelerinde hilafet sancağı) bayrağı da yer aldı.

TİCARET HACMİ KATLANDI

Öte yandan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesi çağrılarına rağmen, MÜSİAD ve Çelik İhracatçıları Birliği üyesi patronlar İsrail için üretime devam ediyor. İsrail’in çelik ithalatının yüzde 65’i Türkiye’den yapılırken, MÜSİAD üyesi İÇDAŞ İsrail’e en çok çeliği ihraç eden patron olurken, MÜSİAD üyesi patronlar İsrail’e kablo, inşaat malzemesi de satıyor.

İktidar "İsrail ile anlaşmaları iptal edin" çağrılarına kulak tıkamaya devam ederken, Türkiye ve İsrail arasında 2002 yılında 1.41 milyar dolar olan ticaret hacmi 2022’de 8.91 milyar dolara kadar çıkmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) özel ticaret sistemi verilerine göre AKP iktidarının başladığı 2002 yılında Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 861.4 milyon dolar; İsrail’den ithalatı ise 544.5 milyon dolar idi. 2022’de ihracat 6.74 milyar dolara yükselirken ithalat da 2.17 milyar dolara çıktı. Ticaret hacmi de 1.41 milyar dolardan 8.91 milyar dolara ulaştı. Buna göre ticaret hacmi son 20 senede yüzde 532 artış gösterdi.

Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler içinde ise İsrail 29. sırada bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan Körfez ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamış, doğal gazın Avrupa’ya Türkiye'den ulaşmasına değinerek İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarımı konusunda adım atılacağı mesajını vermişti.

İsrail’in önceki başbakanı Lapid de geçtiğimiz yıl "Hükümet olarak Türkiye ile İsrail arasında havacılık bağlantıları kurulmasına yönelik bir anlaşmayı onayladık" demişti. Lapid, anlaşmayla birlikte artık İsrail’e ait hava yollarının İstanbul’a ve Türkiye'nin diğer noktalarına iniş ve kalkış yapabileceğini belirtmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeni yıl zamla başladı: Köprü ve otoyol ücretlerine zam yapıldı

SONRAKİ HABER

İstanbul'da yılın ilk gününde yollar boş kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa