01 Ocak 2024 12:35

İngiltere’den Husilere saldırı hazırlığı

İngiltere Savunma Bakanı, İngiltere ve ABD’nin Husilere karşı “doğrudan harekete” geçmekten çekinmeyeceğini söyledi.

Arşiv | Fotoğraf: @USNavyEurope X hesabından alınmıştır

Paylaş

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, İngiltere ve ABD’nin Yemen’in önemli bir bölümünü yöneten Husi hareketine karşı “doğrudan harekete” geçmekten çekinmeyeceğini söyledi.

ABD ordusu, Singapur bandıralı Maersk Hangzhou gemisine saldırdıkları gerekçesiyle Yemenli Husilere ait olduğu belirtilen dört tekneyi Kızıldeniz’de vurarak batırmış, ABD Merkez Komutanlığı (Centcom), teknelerdeki mürettebatın öldürüldüğünü açıklamıştı.

Guardian’ın haberine göre, İngiliz Bakan Shapps ise, İngiltere’nin “Kızıldeniz’de seyrüsefer özgürlüğüne yönelik tehditleri caydırmak için daha ileri adımlar atmaktan çekinmeyeceğini” söyledi. Shapss, “Husiler yanlış anlamasın: kötü niyetli aktörleri yasadışı el koyma ve saldırılardan sorumlu tutmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

İngiliz Kraliyet Donanmasına ait bir destroyer Kızıldeniz’de ABD öncülüğünde oluşturulan askeri güce katılmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da pazar günü İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian ile görüştüğünü söyledi. Cameron açıklamada “Kızıldeniz’de masum hayatları ve küresel ekonomiyi tehdit eden Husi saldırıları hakkında konuştum. Husilere uzun süredir verdikleri destek göz önüne alındığında İran’ın bu saldırıların önlenmesinde sorumluluğu paylaştığını açıkça ifade ettim” dedi.

Yemen’in önemli bir bölümünü yöneten Husiler, Kızıldeniz’de İsrail’le bağlantılı gemileri engelleyeceklerini açıklamış, bazı gemilere saldırılar düzenleyerek rotalarının değişmesine yol açmışlardı. Husi saldırıları nedeniyle birçok şirket Kızıldeniz yerine Ümit Burnu rotasını kullanmaya başlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

JINNEWS’in 2023 kadın cinayeti çetelesi: En az 320 kadın katledildi

SONRAKİ HABER

İTO İstanbul 2023 yılı enflasyonunu yüzde 74,88 olarak açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa