2 Ocak 2024 16:03
/
Güncelleme: 3 Ocak 2024 10:59

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’da “2023 Yılı Dış Ticaret Rakamları Açıklaması” programında konuştu. Riyad'da oynanması planlanan Süper Kupa'nın iptali ile ilgili "sinsi bir operasyon" , "sabotaj girişimi" diyen Erdoğan, muhalefete yüklendi. "En büyük baş ağrımız hayat pahalılığının tetiklediği enflasyondur" ifadelerini kullanan Erdoğan, ardından ihracat ve büyüme rakamları ile övündü, "İhracatçılarımıza 11,6 milyar destek sağladık. Bu bütçeyi 2024’te iki katına çıkartıyoruz." dedi. 

 Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Yaz aylarında ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden turizmi baltalamaya yönelik dış bağlantılı bir kampanya yürütülmüştü. Şimdi benzer bir kampanyanın muhalefet partilerinin de desteğiyle spor üzerinden oluşturulmaya çalışıldığını görüyoruz. Asla tasvip etmeyeceğimiz nefret söylemleriyle insanlar hedef alınıyor. İslam düşmanlığına ve yabancı karşıtlığına varan bir furyayla karşı karşıyayız. Muhalefet aktörleri de gündeme gelmek uğruna bu pespaye nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmaktadır. Bu nefret dalgasının ülkemizin en önemli ticari ortaklarından olan kardeş ülkeleri hedef alması asla tesadüfi değildir. Burada Türkiye'ye yönelik sinsi bir operasyon, çok açık bir sabotaj girişimi vardır. Nasıl daha önceki kirli senaryoları yırtıp attıysak Allah'ın izniyle bu operasyonu da boşa çıkaracağız."

"EN BÜYÜK BAŞ AĞRIMIZ ENFLASYON"

"Önceki yıl, 2022’de yüzde 5,5 oranında büyüdük. En büyük katkı ise 2,4 puan ile ihracatçımızdan geldi. 2023 yılında son 13 çeyrektir süren kesintisiz trendimizi devam ettirdik. G20 ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen 2. ülke olduk. 2023 yılının 3. çeyreğinde yatırımlarda yaşanan yüzde 14,7 oranındaki artış son 7 yılın en yüksek seviyesine işaret ediyor. Salgın öncesi döneme göre son 3 yılda 4 milyonun üzerinde ilave istihdam oluşturduk."

"Dünyadaki diğer ekonomiler gibi bizim de en büyük baş ağrımız hayat pahalılığının tetiklediği enflasyondur. Enflasyon hala yüksek devam ediyor. Enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz."

İHRACATÇILARA "YENİ DESTEK PAKETİ" AÇIKLAMASI

"Depremin ihracatımıza etkisi eksi 6 milyar doları buluyor. Dış ticaretimizi geliştirmeye verdiğimiz emeğin meyvelerini topluyoruz. 2023 ihracatımız geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. OVP’deki hedefimizi de aştık. 2023 Aralıkta yüzde 0,44 artışla 23 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70,7’ye yükseldi. Dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 3,2 oranında geriledi. Temmuz hariç yılın son 7 ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı. Yıllık hizmet ihracatı 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cari işlemler açığında da düşüş yaşandı. Eylül ve ekim aylarında 2 milyar doların üzerinde fazla verildi. Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. TİM çatısı altında yer alan ihracatçılarımız başta olmak üzere bu rekora ulaşılmasında payı olan herkesi tebrik ediyorum."

"2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yaparken bugün aylık ortalama 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5’ten 30’a yükseldi. En fazla ihracat yapan 5 ilimiz şöyle: 59,4 milyar dolar ile İstanbul, 30,7 milyar dolar ile Kocaeli, 23,8 milyar dolar ile İzmir, 17,7 milyar dolar ile Bursa, 12,5 milyar dolar ile Tekirdağ. Katma değer olarak ihracatımızın kg/birim kıymeti 1,6 dolara çıkmıştır. Gerek mal gerek hizmet sektörünün güçlü katkısı cari işlemler dengemize olumlu etki ediyor. 2024 yılında çok daha büyük başarılara birlikte imza atacağız. 2024 yılında mal ve hizmet ihracatımızı 375 milyar doların üzerine çıkartabileceğimize inanıyorum."

"İHRACATÇILARA 11,6 MİLYAR DESTEK SAĞLADIK"

"2023'de mal ve hizmet ihracatçılarımıza 11,6 milyar lira destek sağladık. İhracat desteklerine tahsis ettiğimiz bütçeyi 2024'te iki katına çıkartıyoruz. Daha düşük maliyetli finansman imkanları için Ticaret bakanlığımız ve Türk Eximbank önemli çalışmalar yürütüyor. Merkez Bankamız finansmana erişimi desteklemek amacıyla reeskont kredilerinin günlük limitini 3 milyar TL’ye çıkarttı. Şimdi de yerli ve milli Türkiye Elektronik İhracat Platformu’nu hayata geçiriyoruz. 255,8 milyar dolarlık rekor ihracatımızın milletimize ve sizlere hayırlı olmasını diliyorum."

"Mevcut desteklerimizi güçlendirirken, ihracatçılarımıza yeni destek paketleri, yeni hizmetler sunmanın hazırlıklarını yapıyoruz." 

PATRONLARA 2,2 TRİLYON TL'LİK VERGİ MUAFİYETİ GETİRİLMİŞTİ

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 28 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanmış, “vergi indirimi, muafiyeti, istisnası” (vergi harcamaları) adı altında sermaye kesiminden bu yıl 2 trilyon 210 milyar TL’lik bir vergiyi almayacağını açıklanmıştı. 2024-2026 dönemini kapsayan üç yılda bu tutarın 8 trilyon 211 milyar TL’yi bulması bekleniyor. 

DIŞ TİCARET AÇIĞI 106 MİLYAR DOLAR

Türkiye 2023 yılının tamamında orta vadeli programda (OVP) öngörülen seviyeye yakın bir ihracat gerçekleştirirken, dış ticaret açığı ise OVP tahmininin altında kaldı. Ticaret Bakanlığının öncü verilerine göre aralık ayında ihracat 23 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylelikle yılın tamamında ihracat 255.8 milyar dolar oldu. OVP’de 2023 yılında ihracatın 255 milyar dolar olarak gerçekleşeceği tahmin edilmişti.

Aralık ayında ithalat 29.1 milyar dolar olurken, dış ticaret açığı ise yüzde 37 düşüşle 6.1 milyar dolar oldu. Yılın tamamında dış ticaret açığı 106 milyar dolar olarak kaydedildi. 2022’de Türkiye’nin dış ticaret açığı 109.5 olmuştu. 2023 için OVP’deki gerçekleşme tahmini ise 112
milyar dolardı.

Dış ticaret açığının tahminin altında kalmasında ithalattaki tahminin sapması etkili oldu. OVP’de 2023 için ithalat tahmini 367 milyar dolar olurken, gerçekleşme 361.8 milyar dolar oldu. 2023’te dış ticaret açığı önceki yıla göre yüzde 3.2 geriledi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et