02 Ocak 2024 15:00

"Gazze’ye destek" dediler, ticareti görmediler

İktidara yakın gazetelerde “Katillere Lanet”, “Ey İnsanlık”, “Gazze’ye Destek” manşetleri atılırken, Türkiye’nin İsrail’le gerçekleştirdiği ticaret anlaşmalarına yer verilmedi.

Gazete manşetleri

Paylaş

Gözde TÜZER

İstanbul’da yeni yılın ilk sabahında Filistin için yapılan destek mitingi iktidara yakın gazetelerin manşetlerindeydi. Gazetelerde “Katillere Lanet”, “Ey İnsanlık”, “Gazze’ye Destek” manşetleri atılırken, Türkiye’nin İsrail’le gerçekleştirdiği ticaret anlaşmalarına yer verilmedi.

İstanbul’da hükümete yakınlığı ile bilinen ve içerisinde MÜSİAD, TÜGVA gibi kurumların bulunduğu Milli İrade Platformunun çağrısıyla, binlerce kişi Galata Köprüsü’ne yürüdü. Yürüyüşte bakanlar ve AKP’li milletvekilleri de yer aldı. Cumhurbaşkanının oğlu Bilal Erdoğan mitingde yaptığı konuşmada boykot çağrısı yapıp, “Sermaye sahipleri ayağını denk alsın” dedi. Eylem, hükümete yakın gazetelerin manşetlerinde geniş yer buldu. Ancak gazeteler ne Bilal Erdoğan’ın boykot çağrısını ne de İsrail’le gerçekleştirilen ticaret anlaşmalarını gördü.

SABAH’TA ÇELİK İHRACATI YOK

Sabah gazetesi manşetinde “Şehitlere Dua, Katillere Lanet” başlığını kullanırken “Yüz binler, Pençe-Kilit harekatı şehitleri ve ikiyüzlü Batı’nın gözleri önünde sistematik soykırıma maruz kalan Gazzeliler için yürüdü” dedi. Gazete İsrail’in çelik ithalatının yüzde 65’inin Türkiye’den yapıldığını ve eylemin de çağrıcılarından olan MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın İsrail’e en çok çeliği ihraç eden patron olduğunu yazmamayı tercih etti.

YENİ ŞAFAK KABLO TİCARETİNİ YOK SAYDI

Yeni Şafak ise “Şehitlerimize Rahmet, Filistin’e Destek İçin Yürüdük. Acımız Bir Mücadelemiz Bir” manşetiyle bayilerdeydi. Gazete haberinde “Dünyaya verilen mesaj ‘PKK saldırısının ve İsrail katliamlarının arkasında aynı odakların olduğunu biliyoruz. Acımız ortak, mücadelemiz de ortak olacak” şeklindeydi” dedi.

Gazete Kayseri’de üretim yapan Demiryaka Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve günlük 300 ton kapasite ile dünyada ilk 3’de çelik yay tedarikçisi konumunda olan Metal Matris’in İsrail’e kablo ürettiği haberlerini ise görmezden geldi.

TÜRKİYE, 7 MİLYAR DOLARLIK İHRACATI GÖRMEDİ

Türkiye gazetesi “Ey İnsanlık İnsafa Gelsene” diyerek yeni yıla girilmesini ve Gazze’deki saldırıları karşılaştırdı. Gazete alt başlığında “Dünya yeni seneye havai fişekler eşliğinde girdi. Aynı dakikalarda yüzlerce masum Filistinli, katil İsrail’in üzerlerine yağdırdığı tonlarca bomba altında can verdi” ifadelerini kullandı.

Ancak gazete 2022 verilerine göre İsrail’in Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 10’uncu ülke konumunda olduğunu ve bu ihracatın da 7 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği bilgisini paylaşmadı. Gazete ayrıca Türkiye sermayesinin İsrail ile doğrudan yaptığı ihracat kalemleri arsında ağırlıklı olarak demir çelik, çimento, otomotiv, plastik ürünler ve elektronik ekipmanların yer almasına da değinmedi.

TAKVİM’DE BOYKOT VAR, BURAK ERDOĞAN YOK

Takvim gazetesi ise “Şehitlerimize Rahmet, Filistin’e Destek, İsrail’e Lanet” manşetiyle bayilerdeydi. Gazete diğer iktidar yanlısı gazetelerden ayrılarak, Bilal Erdoğan’ın “boykot” çağrısına yer verdi. Fakat Takvim, Bilal Erdoğan’ın ağabeyi Burak Erdoğan’ın İsrail’e malzeme taşıyan Manta Denizcilik’in sahibi Mert Çetinkaya’nın ortağı olduğu iddialarını yazmadı. Bilal Erdoğan’ın “boykot” konuşmasına manşetlerinde yer veren Takvim, bir dizi AKP’linin yaptığı ticaretten söz etmedi.

Akşam gazetesi de benzer bir başlık kullanarak “Yeni yılın ilk mesajı: Şehide rahmet Gazze’ye destek”dedi ve “Tarihi bir buluşma” gerçekleştirildiğini söyledi. Fakat gazete Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler içinde İsrail’in 29. sırada olduğunu yazmadı.

ÖNCEKİ HABER

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği 'BOZA'

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Pansiyonlu okullardaki fahiş zamları kabul etmiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa