02 Ocak 2024 17:18

Yeni yıl gazeteciler için yeni yargılamalarla geldi

Yeni yıla 2 gün kala tutuklanan Gazeteci Furkan Karabay “Ben gazeteciyim” derken, 2024 yılına gözaltındayken giren Gazeteci Hakan Yalçın’ın savcılığa çıkarılması bekleniyor.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Gazeteciler için 2023 yargılama ve tutuklamalarla geçti. 2024’ün de adliye koridorlarında geçeceği ilk haftadan belli oldu. Yeni yılın ilk haftasında da gazeteciler yaptıkları haberler nedeniyle hakim karşısında olacak.

MLSA’nın haberine göre; 4 Ocak Perşembe günü saat 10.35’te kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmenleri Hüseyin Aykol, Zana Kaya, gazetenin Eski Sorumlu Müdürü İnan Kızılkaya ve Siyasetçi Hatip Dicle’nin yargılanmaları İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde gerçekleşecek.

Aynı gün saat 11.15’te ise Demokratik Modernite dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ramazan Yurttapan, Editör Haydar Ergül, derginin suçlama konusu yapılan 37'nci sayısında yazıları bulunan Cihan Doğan, Musa Şanak ve Zülal Nazan Üstündağ, İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesinde olacak.

5 Ocak Cuma günü ise saat 11.40’ta Gazeteci Ziya Çiçekçi hakkında yazı işleri müdürü olduğu Yeni Özgür Politika gazetesinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar nedeniyle, açılan davanın görülmesine İstanbul 33'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

KARABAY: BEN GAZETECİYİM HEPİNİZE İYİ YILLAR

Yaptığı haberin üzerinden 24 saat geçmeden 29 Aralık’ta, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme” suçlamasıyla tutuklanan Gerçek Gündem Editörü Furkan Karabay sosyal medya aracılığıyla bir mesaj göndererek “Ben gazeteciyim hepinize mutlu yıllar” dedi.

Hakkındaki tebligatı almak için gittiği karakolda gözaltına alınan Gazeteci Furkan Karabay 29 Aralık’ta tutuklandı. Haberde, bir duruşmada yaşananlar, duruşma tutanağından aktarılarak anlatılmıştı. Tutanakta ve haberde bir savcının adının geçmesi nedeniyle Karabay’a “Terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme” ve “iftira” suçlamaları yöneltildi.

YENİ YILDA CEZAEVİNDEYDİ

2024’e cezaevinde giren Furkan Karabay avukatları aracılığıyla sosyal medyadan “İstanbul başsavcısı hakkında tamamen tutanağa dayalı bir haber yaptığım için tutukluyum” dedi ve şöyle devam etti: “Ben gazeteciyim, aktarır, anlatır, belgelerim. Ben başsavcı için ‘suçludur’ yazmadım. Sadece tutanağı aktardım. Ancak, ifademi alan savcı, amiri olan başsavcı hakkında haberimde geçen iddiaların hiçbirinin gerçek olmadığını söyledi. Gelgelelim bütün savcılar aynı şeyi düşünmüyor. Barış Terkoğlu’nun yazısında okudum, başsavcının İstanbul Adliyesinde görev yapan eski mesai arkadaşı onu suçlayan bir dilekçeyi HSK’ye vermiş. Beni tutukladılar ama bu dilekçeyi yazan savcı halen görevde! Bu kadarı bile yaşanan hukuksuzluğun çapını gösteriyor. Yeni yıla hukuksuzca ‘terörist’ denilerek hapsedilenlerle girdim, ancak yaptığım gazetecilikten onur duyuyorum. Hepinize iyi yıllar…”

2024’E GÖZALTINDA GİRDİ

2024 yılına gözaltında giren MA Muhabiri Hakan Yalçın’ın ise savcılığa çıkarılması bekleniyor.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında 29 Aralık’ta Van’daki evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Hakan Yalçın ile Baran Tuncel, Rojbin Doğan, Siyajin Yaman ve Teyfik Kanat’ın emniyet işlemleri tamamlandı.

Malatya Emniyet Müdürlüğünde tutulan Yalçın ve beraberindekilerin savcılığa çıkarılması bekleniyor.

Emniyet ifadesinde, Yalçın’ın Malatya’da öğrenci olduğu yıllarda üyesi olduğu dernekteki faaliyetlerinin sorulduğu öğrenildi. Söz konusu dernekte “ideolojik eğitim” verilip verilmediği yönünde sorular yöneltildiği bildirildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

7 Ekim saldırısından kurtulan İsrailliler hükümete dava açtı

SONRAKİ HABER

Anıtkabir'de 'şeriat' sloganına tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa