03 Ocak 2024 07:30

Mülteci Muhammed’in ailesi işkenceden şüpheleniyor: GGM’den ölüsü çıktı

Ankara’da bulunan Akyurt GGM’den Suriyeli mülteci Hasan Muhammed’in cenazesi çıktı. Ailesi cesedinde darp izi bulunan Muhammed’in işkence sonucu öldüğünden şüpheleniyor. Aile hukuki süreç başlatacak

Fotoğraf:MA

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Avrupaülkeleri tarafından finanse edilen geri gönderme merkezlerinde yaşanan kötü muamele ve hak ihlali iddialarına bir yenisi daha eklendi. Suriyeli 28 yaşındaki Hasan Muhammed bir haftadır tutulduğu Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezinde öldü. Muhammed’in ailesi Muhammed’in ölümüne dair Geri Gönderme Merkezinin bir açıklama yapmadığını, çocuklarının cesedinde darp izleri bulunduğunu belirterek Sığınmacı Hakları Platformuna baş vurdu. Çocuklarının işkence sonucu öldürüldüğünden şüphelenen aile, hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.

AİLEYE AÇIKLAMA YAPILMAMIŞ

Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezinde ölen Hasan Muhammed’in yakınlarıyla iletişime geçen Sığınmacı Hakları Platformundan Taha Elgazi, Muhammed’in kimlik sorunları nedeniyle 8 gün önce Geri Gönderme Merkezine alındığını; dün ise ölüm haberinin ailesine iletildiğini söyledi. Elgazi, “Aile bu sabah bana ulaştı. Hasan’ın Geri Gönderme Merkezine gitmeden önce hiçbir sağlık sorunu olmadığını, Geri Gönderme Merkezinin bugün kendilerini arayarak ‘Gelin cenazenizi alın’ dediğini anlattı. Geri Gönderme Merkezi aileye ölümle ilgili hiçbir gerekçe sunmuyor, sadece ‘Cenazenizi alın’ diyorlar. Ailenin anlattıklarına göre Hasan’ın yüzünde morluklar varmış, bu nedenle işkence yapılmış olabileceğinden şüpheleniyorlar” dedi. Aileye hukuki destek için yardımcı olacaklarını söyleyen Elgazi, ailenin çocuklarının ölüm nedenine ilişkin açıklama beklediğini söyledi.

YAKIN ZAMANDA BİR ÖLÜM DAHA OLDU İDDİASI

Hasan Muhammed’in ölümüne ilişkin bilgi almak için aradığımız Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezi ise telefonlarımıza yanıt vermedi. Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezi hakkında ‘şikayetvar.com’ adlı sitede ise benzer bir ölüm iddiası daha yer alıyor. Bir internet kullanıcısı, Geri Gönderme Merkezinde kardeşinin kaldığını söyleyerek 29 Kasım 2023’te şu iddiaları öne sürdü:

“Kardeşime üst baş vermiyorlar. Halbuki elleri ile teslim edildi oraya, 500 TL para ve elbiseler. Ölmesi mi lazım oradaki insanların zatürreden? Neden aradığımız zaman telefonlarınıza ulaşılamıyor. İnsan canı bu kadar mı kıymetsiz? Daha 15 gün önce oradan bir erkek cenazesi çıktı, neden ilgilenilmemekte? Madem bakmıyorsunuz başka bir yere sevk edin. Zulüm etmek niye anlamış değilim. İnsan hakları diyorlar. Arıyorum hiçbir yere ulaşamıyorum. Kardeşimin elbiselerini ve parasını verin.”

 ‘SORUMLULAR AÇIKLAMA YAPSIN’

Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezinde yaşananlara ilişkin konuşan Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında, geri gönderme merkezlerine ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdik. EMEP Göç Bürosunun görüştüğü göçmen ve mültecilerin tanıklıklarının aktarıldığı basın toplantısında merkezlerde yaşanan hak ihlallerini gündeme getirdik. Şimdi önümüze gelen bu korkunç iddia 28 yaşında bir mültecinin sağ salim girdiği GGM’den cansız bedeninin çıktığı bir tabloyu gösteriyor. GGM’lerdeki idari süreçler şeffaf bir biçimde yürütülmediğinden insan haklarının ihlali çok daha vahim noktalara ulaşabiliyor. Ailenin iddiasına göre hiçbir sağlık sorunu olmayan Hasan Muhammed’in ölümü nasıl gerçekleşti? Sorumlu tüm kurumlar kamuoyuna bu konuda ikna edici bir açıklama yapmalı, bir daha böylesi durumların yaşanmaması için acil önlem alınmalı ve GGM’lerin koşulları derhal düzeltilmelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İsias Otel davası: Basit bir taksir suçu olarak görülemez

SONRAKİ HABER

TFF'den Riyad açıklaması: Asılsız iddia, art niyet, provokasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...