03 Ocak 2024 09:30
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ocak 2024 12:21

TÜİK'e göre yıllık enflasyon 64,77 oldu, ENAG ise 127,21 olarak açıkladı

TÜİK’e göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 64,77, aylık yüzde 2,93 arttı. ENAG'a göre ise E-TÜFE’nin 2023 yılındaki artışı yüzde 127,21 olarak gerçekleşti.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 64,77, aylık yüzde 2,93 arttı. Enflasyon araştırma grubu ENAG’a göre ise yıllık fiyat artışı yüzde 127.21 oldu ve TÜİK’in yüzde 64.77’lik oranını ikiye katladı. 

Enfasyondaki değişim 2023 yılı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,93, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 64,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,86 olarak gerçekleşti.

Son 6 aylık enflasyon, resmi rakamlara göre yüzde 37.56. Buna göre, "Yüzde 49 arttırıldı” denilen asgari ücrete yapılan zam aslında sadece yüzde 11,5!

ENAG, YILLIK ENFLASYONU YÜZDE 127,21 OLARAK AÇIKLADI

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonun aralık ayında yüzde 4,12 arttığını,  2023 yılındaki artışın ise yüzde 127,21 olarak gerçekleştiği açıkladı. ENAG, “Devlet baskılama ile enflasyon oranını aşağılara çekmiştir” açıklaması yaptı.

MEMUR VE EMEKLİNİN ZAM ORANI BELLİ OLDU

Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte milyonlarca memur ve emeklileri ilgilendiren zam oranı da belli oldu. Memur ve emeklisinin enflasyon farkı ve üzerine konacak yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ile alacağı zam yüzde 49.25 olacak. En düşük memur maaşı 32 bin 840 liraya çıkacak. SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine ise yüzde 37,57 oranında zam yapılacak.

ENAG 6 aylık enflasyon oranını yüzde 50.84 olarak duyurdu. Eğer maaş zamları buna göre hesaplansaydı maaşlar yüzde 63.65 artacaktı. En düşük memur maaşı 36 bin TL olacaktı.

EMEP GENEL BAŞKANI SEYİT ASLAN: HAYAT PAHALILIĞINIZ ÇUVALLARA SIĞMIYOR!

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına tepkiler gecikmedi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, “Emek hırsızları ile yalancılar çetesi yine yıllık enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladı” derken Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu(KESK), “Enflasyon sepeti üzerindeki manipülasyona rağmen aralık ayı enflasyon rakamını yüzde 2,93 olarak açıklayan TÜİK eliyle iktidar gerçek enflasyon rakamlarını en az yüzde 25 oranında aşağıya çekmiş, bir kez daha bizlere sefalet koşullarında yaşamayı dayatmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Seyit Aslan X hesabından yaptığı paylaşımla “Emek hırsızları ile yalancılar çetesi yine yıllık enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladı” diyerek şu sözleri kullandı: “ENAG'ın açıklaması ise yüzde 127,21. Gıda, ulaşım, kira ve sağlık enflasyonu ortalaması resmi rakamlarda bile yüzde 80... Her gün yoksullaşıyoruz...Son 6 aylık enflasyon resmi rakamlara göre yüzde 33… Yüzde 49 arttırıldı denen asgari ücrete yapılan zam ise sadece yüzde 16. ENAG’a göre son 6 aylık enflasyon yüzde 43. Buna göre asgari ücrete yapılan zam aslında sadece yüzde 6...Hayat pahalılığınız çuvallara sığmıyor!”

KESK: İKTİDAR, BİR KEZ DAHA BİZLERE SEFALET KOŞULLARINDA YAŞAMAYI DAYATMIŞTIR

KESK, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı enflasyon rakamlarıyla memur ve emeklilere verilecek zamların belli olmasının ardından, “Enflasyon sepeti üzerindeki manipülasyona rağmen aralık ayı enflasyon rakamını yüzde 2,93 olarak açıklayan TÜİK eliyle iktidar gerçek enflasyon rakamlarını en az yüzde 25 oranında aşağıya çekmiş, bir kez daha bizlere sefalet koşullarında yaşamayı dayatmıştır. Bu temelde kamu emekçileri ve emeklilere gelecek olan toplam yüzde 46,57'lik ücret artışının enflasyon ile eksilen ücretlerin sadece bir kısmını karşıladığının altını çiziyoruz” açıklamasını yaptı.

KESK, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine ve memur maaşına yapılacak olan zam oranına tepki gösterdi. KESK’in X hesabından yaptığı açıklama şöyle: “Kamu emekçileri ve emekliler sanal enflasyon rakamları ile her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Enflasyon sepeti üzerindeki manipülasyona rağmen aralık ayı enflasyon rakamını yüzde 2,93 olarak açıklayan TÜİK eliyle iktidar gerçek enflasyon rakamlarını en az yüzde 25 oranında aşağıya çekmiş, bir kez daha bizlere sefalet koşullarında yaşamayı dayatmıştır. Bu temelde kamu emekçileri ve emeklilere gelecek olan toplam yüzde 46.57'lik ücret artışının enflasyon ile eksilen ücretlerin sadece bir kısmını karşıladığının altını çiziyor, ENAG'ın da açıkladığı gibi sadece aralık ayı enflasyonunun yüzde 4,12 olarak gerçekleştiği bir ülkede yoksulluk sınırının 50 bin TL'nin üzerinde olduğunu kamuoyu ile paylaşıyor, emeğin haklarını, ranta, sermayeye peşkeş çeken iktidarın emek düşmanı politikalarını değiştirecek gücün kamu emekçileri, emekliler, işçiler ve yoksul halkın olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz.”

DİSK-AR: GIDA ENFLASYONU ORTALAMA YÜZDE 72 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

DİSK-AR tarafından yapılan açıklamada, açıklanan enflasyonun halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bir oran olduğunu belirtilerek, “ TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamıyor ve madde fiyat listesini açıklamıyor. Madde fiyatları halen karartılmış durumda. Bu nedenle enflasyon oranını hesaplanmasına kaynak teşkil eden madde fiyat listesi görülemiyor. Resmi ortalama enflasyon oranları düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar değildir.  Bu nedenle DİSK-AR olarak TÜİK’in ham verilerinden yararlanarak emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin hissettiği gıda enflasyonunu yeniden hesaplıyoruz. Yaptığımız hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 72 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 88,4 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 82,1 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 94,1 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 113,1 olarak gerçekleşti” denildi.

TTB: MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Türk Tabipleri Birliği ise X hesabından yaptığı açıklamayla, “TÜİK'in açıkladığı #enflasyon verilerine bağlı olarak kamu çalışanları maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılan zam oranları; gerçek enflasyon verileri, açlık/yoksulluk sınırları, alınacak vergiler ve yeni yıl ile başlayan zam dalgası düşünüldüğünde açıkça hak gaspı niteliğindedir. Emekli Sandığı ile SSK ve Bağ-Kur emekli hekim aylıkları arasındaki eşitsizliği de derinleştirecek bu oranlar kabul edilemez. TTB olarak; emeğimizin karşılığı, sağlıklı-güvenceli bir gelecek ve toplumsal sağlık için hep birlikte mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz” denildi.

“İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORSAK, TEK ADAM DÜZENİNİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖNDERMEK ZORUNDAYIZ”

X hesabından “Eğer insanca yaşayacak bir ücret ve çalışma düzeni istiyorsak, ucuz emek sömürüsü üzerine kurulu bu tek adam düzenini tarihin çöplüğüne göndermek zorundayız” diyen Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili İskender Bayhan şu ifadeleri kullandı:

Asgari ücret, memur ve emekli ücretlerine gelecek zam oranları belli oldu.

Aralık ayı verileriyle tablo şöyle:

1- Asgari ücret, açlık sınırından 2.500 TL fazla. Şubat’ta eşitlenecek. Nisan’da açlık sınırının altında kalacağı mutlak.

2- En düşük emekli ücreti açlık sınırının 2 bin lira altında. Milyonlarca emekli açlıkla pençeleşecek.

3- En düşük memur maaşı yoksulluk sınırının 3'te 2'si kadar. Milyonlarca kamu emekçisi yoksullukla pençeleşecek!

4- Tek adam yönetiminin sadece 2024’te sömürücü kapitalistlere yaptığı kıyak Mehmet Şimşek’in verdiği rakamlarla 2,5 trilyon. İşçileri, emekçileri 'enflasyona ezdirmeyeceğiz' diyenlerin mumu yatsıya kadar bile yanmıyor.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sultanbeyli’de 25 öğrencinin kaldığı yatılı Kur'an kursunda yangın

SONRAKİ HABER

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan 56 kişi Türkiye'de yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa