03 Ocak 2024 14:09

İsrail Gazze halkını "gönderecek" yer arıyor

İsrail'in Gazzelileri, Kongo ve bazı Afrika ülkelerine "göndermek" için gizli görüşmeler yaptığı iddia edildi.

Fotoğraf: Abed Zagout/AA

Paylaş

İbranice haber sitesi Zman Yisrael'e konuşan İsrail kabinesinden üst düzey bir kaynak, Tel Aviv'in Gazze'deki halkın "gönderilmesi" için Kongo ve bazı Afrika ülkesiyle gizli görüşmelerde bulunduğunu ileri sürdü.

Zman Israel'de yer alan Şalom Yerushalmi'nin haberine göre İsrail kabinesinden üst düzey bir kaynak, "Kongo göçmen almaya istekli ve biz başka ülkelerle de görüşmelerde bulunuyoruz” dedi. Yetkili, İsrail’in bu konuda görüşmelerde bulunduğu diğer ülkelerden bahsetmedi.

Haberde İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel'in dün İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada hatırlatıldı. Tel Aviv'in olası "Gazze planına" ilişkin açıklamalarda bulunan Gamliel "Savaşın sonunda Hamas yönetimi çökecek, belediye yetkilileri kalmayacak, sivil nüfus tamamen insani yardıma bağımlı olacak. İş olmayacak ve Gazze’deki tarım arazilerinin yüzde 60’ı güvenlik tampon bölgesi haline gelecek." dedi. “Gazze sorunu sadece bizim sorunumuz değil" diyen Gamliel, "Dünyanın insani göçü desteklemesi gerekiyor çünkü bildiğim tek çözüm bu" ifadelerini kullandı.

Dünya Gıda Programı'na göre Kongo'da nüfusun yüzde 52,5'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdikleri" yönündeki açıklamalarına ABD ve Fransa tepki göstermişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrailli iki bakanın söylemlerini "kışkırtıcı ve sorumsuzca" olarak nitemişti. Miller, “Gelecekte Hamas'ın artık kontrolünde olmadığı ve hiçbir terör grubunun İsrail'i tehdit edemeyeceği bir Gazze'nin Filistin toprağı olduğu ve Filistin toprağı olarak kalacağı konusunda açık, tutarlı ve net olduk” demişti. Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere de "Fransa çok açık bir şekilde toplumların zorla yerinden edilmesine karşıdır" açıklamasında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kayyum rektörden öğrencilere tehdit

SONRAKİ HABER

Güngörende 4. kattan otomobilin içine düştü ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa