04 Ocak 2024 16:18

Büyük Madenci Yürüyüşü fotoğraf gösterisi ile anıldı

İzmir'de Zonguldak Büyük Madenci Grevi ve yürüyüşünün yıldönümünde belgesel fotoğrafçı Birol Üzmez’in katıldığı etkinlik düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Sanatı Kulübü, Zonguldak Büyük Madenci Grevi ve yürüyüşünün yıldönümünde belgesel fotoğrafçı Birol Üzmez’in katıldığı “Madenciler” başlıklı fotoğraf sunumu ve söyleşi gerçekleştirdi.

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Salonu’nda gerçekleştirilen sunumda Birol Üzmez’in, Zonguldak’ta yer altı ve yer üstü maden ocaklarında çalışan işçileri, başlangıcından bitimine kadar bulunduğu büyük madenci grevi ve yürüyüşü ile 263 işçinin yaşamını yitirdiği Kozlu grizu patlaması sonrası çektiği fotoğraflar yer aldı.

İBB Fotoğraf Sanatı Kulübü adına konuşan Mehmet Yasa, Büyük Madenci Grevi’nin 33. yıldönümünde etkinliği düzenleyerek hafıza tazelemek istediklerini dile getirdi.

MADENCİLERİN TÜM YAŞAMI KARELERE YANSIDI

Etkinlikte konuşan Üzmez, Zonguldaklı maden işçilerinin iş ve günlük yaşamlarını fotoğrafladığı bir dönemde 1990 yılının kasım ayında, maden işçilerinin grevinin gündeme geldiğini anlattı. Üzmez, “İşçisinden esnafına tüm Zonguldak’ı harekete geçiren grevde işçiler 36. günden sonra Ankara yoluna düştüler. Dünyanın en zor mesleğini yapan madencilerin sevgileri, dilekleri, çocukları, dostlukları, karaya çalmış özlemleri, umutları, zor çalışma koşulları, eylemleri kısacası tüm yaşamları bu karelerde bir araya geldi” dedi.

“BÜTÜN BİR ŞEHİR, 100 BİN KİŞİ YÜRÜMEYE BAŞLADI”

O dönem muhabir olarak grev sürecini takip ettiğini, görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 4 Ocak 1991’de Ankara’ya gitme kararının alındığını dile getiren Üzmez, “Otobüslere, minibüslere binilip gidilecekti. Bölgeden gelen ne kadar araç varsa bekliyordu. Sendika Başkanı Şemsi Denizer, ‘Devlet izin vermedi araçlarla gitmemize’ diye açıklama yaptı işçilere. ‘O zaman biz de yürürüz’ dedi işçiler. Bütün bir şehir, 100 bin kişi yürümeye başladı” dedi.

Zonguldak’ta doğup büyümenin ve ailesinde madencilerin de olmasının avantajı ile maden işçilerinin yaşamına içeriden bir gözle bakmaya çalıştığını anlatan Üzmez, gösterideki fotoğrafların tamamının siyah beyaz negatif ve diyapozitif filmlerden taranarak, 3 aylık bir çalışma sonucunda 14 dakikalık bir gösteri haline getirildiğini belirtti.

Gösterimin ardından o dönem Zonguldak’ta bulunan ve sonrasında ocaklarda çalışan iki maden mühendisi de söz alarak tanıklıklarını anlattı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aruri suikasti İsrailli esir yakınlarını endişelendirdi

SONRAKİ HABER

Erdoğan: İstanbul adayını 7 Ocak'ta açıklayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa