04 Ocak 2024 16:32

Halk sert kemer sıkacak, patron muazzam teşvik alacak

MÜSİAD'ın "2023 Yılı Değerlendirmesi ve 2024 Yılı Beklentileri" toplantısı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mal ve hizmetlerde ‘muazzam teşvikler’ getirmeye devam edeceklerini belirterek, “(patronlara yönelik) Eğer ihracat yapmıyorsanız, lütfen ‘2024 ve sonrasında ihracat yapacağız’ diye planlama yapın. Çünkü biz sizi destekleyeceğiz” dedi. Şimşek aynı konuşmasında iç talebin ise kısılmaya devam edileceğini kaydetti.

Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) düzenlediği 2023 yılı değerlendirmesi ve 2024 yılı beklentileri toplantısına katıldı.

"İÇ TALEP KISILACAK, HEPİNİZİ İHRACATÇI YAPMAK İSTİYORUZ"

Şimşek, sıkı para ve maliye politikasının iç talebi kısacağını kaydetti. Şimşek, patronlara tavsiyelerde bulundu. Şimşek, “Dolayısıyla sizin TL’nin geleceğine ilişkin tereddütlerinizi destekleyen bir trendde değiliz. Ne dezenflasyon programı ne rezerv birikimi ne cari açıktaki trend ne de para politikasındaki duruş sizi destekliyor. Şu andaki politika çerçevesinde bakarsanız sizin kurla ilişkili öngörülerinizi destekleyen hiçbir husus yok. Güçlü, sürdürülebilir ve yüksek büyüme ana hedefimiz. Bunu yapmak için iç talebi yumuşatıp dış talebi destekleyecek politikaları devreye alıp hepinizi ihracatçı yapmak istiyoruz. Sektörel ve coğrafi çeşitlendirme sizin için çok değerli, kırılganlığınızı azaltır. MÜSİAD yönetiminden istirhamım var, bütün üyelerine nasıl ihracatçı olacakları yönünde program hazırlasınlar, biz de destekleyelim. İç talep yavaşlayacak, programın çıktısı bu... İç talep ılımlıyken ve AB toparlanıyorken ihracatı önceliklendirelim.”

PATRONLARA UCUZ KREDİ: MEVCUT FAİZİN ÜÇTE BİRİ FAİZ

Şimşek, 2024 yılında patronlardan alınacak 630 milyar liradan fazla bir gelirden vazgeçileceğini kaydetti. “Yüksek teknoloji yatırımlarına destek vereceğiz” diyen Şimşek şu ifadeleri kullandı: “Belirlediğimiz 284 yüksek teknoloji ürün var. Siz (iş dünyası) onlardan birini üretip talip olun. Hiçbir sübjektif kriter olmadan, tamamen teknik bir çerçevede başvurunuz. Biz 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli Türk lirası kredi vereceğiz. Faizi de bugünkü piyasa faizlerinin üçte biri civarında olacak. Reeskont kredi imkanlarını 10 kat artırdık. İnanıyorum Merkez Bankamız bu ay bunu daha da artıracak.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: İstanbul adayını 7 Ocak'ta açıklayacağız

SONRAKİ HABER

Öğrencilerinden Şenocak’a “hilafet” tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa