04 Ocak 2024 17:59

İmar planında zeytinlik ve tarım alanlarının  'sanayi alanı' olarak işaretlenmesine itiraz

Muğla’da zeytinlik, tarım alanları ve ormanlarla kaplı Tekağaç Mevkii'nin imar planlarında “sanayi alanı” olarak işaretlenmesine tepki gösteren yaşam savunucuları ve köylüler dilekçe ile itiraz etti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Bayır Çevre Komitesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlanan 1/100.000 ölçekli imar planında Deştin ile ilgili "sanayi alanı" işaretinin değişmesi için Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdi.

Dilekçenin teslimi öncesinde müdürlük önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada konuşan MUÇEP Menteşe Meclisi Eşsözcüsü Rukiye Uslu, bölgede bulunan çimento fabrikasına dair mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararından sonra sıranın İmar Planı’nın değiştirilmesine geldiğini dile getirdi.

“ZEYTİNLİKLERİN GÖBEĞİNDE SANAYİ ALANI OLMAZ”

Entegre Çimento Fabrikası amaçlı 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarına karşı açılan davaların devam ettiğini anımsatan Uslu, "Muğla’nın 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı iptal olduğu için şu an bu konuda yapılacak bir şey yok ama Aydın-Muğla-Denizli1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndan çimento fabrikası yerinin 'sanayi alanı' olarak işaretlenmesi kaldırılmalıdır. Tamamen ormanlık bir alanın içinde, tarım için kullanılan su kaynaklarının dibine, zeytinliklerin göbeğine çimento fabrikası yapılması için oluşturulmuş bir sanayi alanı olamaz" dedi.

Alanın sürdürülebilir kalkınma amacına uygun olarak ekolojik ve ekonomik kararların bir arada değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Uslu, "Tarihi, kültürel yapı ile orman alanları, tarım arazileri, su kaynakları ve kıyı gibi doğal yapı ve peyzajın korunması ve geliştirilmesi, doğal yapının, ekolojik dengenin ve ekosistemin sürekliliğinin korunması amacıyla arazi kullanım bütünlüğünün sağlanması, çevre sorunlarına neden olan kaynaklara yönelik önleyici strateji ve politikaların belirlenerek arazi kullanım kararlarının oluşturulması gerekmektedir" diye belirtti.

“SANAYİ ALANI İŞARETİ KALDIRILMALI”

Bu alanların çok yakınında binlerce zeytin ağacı ve tescilli zeytinlik alanlar olduğunu vurgulayan Uslu, "Çok yakınında Deştin, Alaşar, Bayır gibiotuza yakın çok sayıda yerleşim yeri vardır. Muğla Merkez İlçe Menteşe’ye kuş uçumu sadece 13 km uzaklıkta. Bahsi geçen alanın  'sanayi alanı' olması bu köylerde sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını yok edeceği gibi sürdürülen tarımsal faaliyetlere ve hayvancılığa da zarar vereceği için uygun değildir. Muğla üç termik santralın olduğu bir ildir. Bahsi geçen alan termik santralların da duman etki sahasında olduğu için bölgenin yeni bir kirletici tesisi taşıyacak kapasitesi yoktur. Bu sebeplerden dolayı Aydın-Muğla-Denizli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Tekağaç Mevkii’ndeki çimentocuların tapulu arazisinin 'sanayi alanı' olarak işaretlenmesi uygun değildir ve kaldırılmalıdır" diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından hazırlanan dilekçe İl Müdürlüğü görevlilerini teslim edildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Deprem davaları için yarın adliyelerde adalet nöbeti tutulacak

SONRAKİ HABER

Medeni Kanun’a saldırı çalıştayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa