05 Ocak 2024 15:04

Kamu iş yerlerinde kazan kaynıyor

Enflasyonun yükseldiğine ve alım gücünün düştüğüne dikkat çeken işçiler, ek zam talebiyle yemekhanede çatal ve kaşıkları masaya vurarak eylem yaptı.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

2024’te geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesiyle kamu iş yerlerinde ek zam hareketliliği başladı. Demiryol-İş’in örgütlü olduğu Sivas’taki Türasaş vagon fabrikasında işçiler eylem yaparken, T. Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan, 8 Ocak’tan itibaren eylemlere başlanacağını duyurdu. Tes-İş ve Sağlık-İş ise Türk-İş ve Hükümete ek zam talepli yazı gönderdi.

Sivas’taki Türasaş vagon fabrikasında çalışan Demiryol-İş üyesi işçiler, kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolünün hükmünü yitirdiğini belirtti. Enflasyonun yükseldiğine ve alım gücünün düştüğüne dikkat çeken işçiler, ek zam talebiyle yemekhanede çatal ve kaşıkları masaya vurarak eylem yaptı.

HARB-İŞ ÜYELERİ EYLEME BAŞLAYACAK

T. Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan da yaptığı açıklamada, “26 binden fazla üyemizin aldığı ücretler bugünün koşullarında çok düşük kalıyor. Arkadaşlarımız ağır yaşam koşullarına karşı koyabilmek için mesai bitiminde merdiven altı tekstil atölyelerinde terzilik yapıyor, restoranlarda motokurye ve garson olarak çalışıyor, geçim sıkıntısı nedeniyle çalıştıkları iş yerlerinden istifa edip özel şirketlere geçiyor” dedi.

Soydan’ın açıklamasına göre T. Harb-İş’in eylem planı şu şekilde olacak: 8 Ocak’ta şube yöneticileri Ankara’ya yürüyecek. 15 Ocak’ta iş yerini geç terk etme, 17 ocakta yemek yememe eylemi yapılacak. 18 Ocak’ta kent meydanlarında yapılacak açıklamalardan sonra 24 Ocak’ta ‘Büyük Ankara Mitingi’ düzenlenecek.

TÜRK-İŞ VE HÜKÜMETE YAZI

Tes-İş ve Sağlık-İş sendikaları ise Türk-İş’e ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasına (TÜHİS) gönderdikleri yazıda kamu işçilerinin ücretlerinde meydana gelecek eşitsizliğe dikkat çekerek, bunun giderilmesini istedi.

Kamu çerçeve protokolü sonrası iş yerleriyle yapılan kimi toplu sözleşmelerin ocak-temmuz arasını, kimilerinin ise mart-eylül arasını kapsadığını belirten Tes-İş “Ocak sözleşmelerindeki zam oranları temmuz-aralık 2023 dönemi enflasyon verileri, mart sözleşmesindeki zam oranları eylül 2023-şubat 2024 dönemi enflasyon verileri baz alınarak hesaplandığından, mart sözleşmelerine göre çalışan kamu işçilerinin daha düşük zam alacağı değerlendirilmektedir” dedi.

Sağlık-İş de “Sendikamız üyesi işçilerin bir bölümünün ücret zammı, mart-nisan-mayıs ayında olacağından, ocak ayında zam alacak olan işçilerden iki, üç, dört ay sonra ücret zammı gerçekleşmiş olacaktır” dedi. Sağlık-İş mart-nisan-mayıs aylarında zam uygulanan sözleşmelere göre çalışan işçilerin daha düşük zam alacağının değerlendirileceğini belirtti.

Tes-İş ve Sağlık-İş eşitsizliklerin giderilmesi için ek protokol talep etti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu tutuklandı

SONRAKİ HABER

Artvin’de heyelan; dev kaya yola düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa