06 Ocak 2024 04:55

Pazarlanan hayal 'girişimcilik', gerçekler yarı zamanlı işçilik

"Bugün yarı zamanlı iş veya staj bakmak zorunda kalıyoruz çünkü burs yetersiz. Ülke ekonomisi gözler önünde."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berkay YEĞİN
Azad OGUN
Van

5. Doğu Anadolu Kariyer Fuarı (DAKAF24) Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde; Bitlis, Hâkkari, Siirt, Iğdır ve Muş’taki üniversitelerin ortak gerçekleşti. “Girişimcilik” hayalinin pazarlandığı fuarı konuştuğumuz öğrenciler, şu an yaşamak için yarı zamanlı işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını anlatıp, "Buraya katılanlar mezun olduklarında karın tokluğuna çalışacak" dediler.Fuarın bileşenleri arasında Cumhurbaşkanlığına bağlı daireler, valilik, kayyum yönetimindeki belediyeler, Roketsan, Aselsan ve bölgedeki kimi şirketler de yer aldı. "Yetenek her yerde " sloganıyla açılışı yapılan törende Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, “fırsat eşitliği” ve “liyakat” vurgusuyla bir kariyer uygulamasının tanıtımını yaptı. Tanıtımlarında mezun ve son sınıf öğrencileri hedeflenen fuarın katılımcıları ise çoğunlukla birinci sınıf öğrencileriydi. 

“BUGÜNÜN ŞARTLARINDA HAYAL”

Fuarı dolaşan öğrenciler, gelecekte iyi şartlarda çalışabilecekleri bir iş, “başarı” ve “kariyerin” bugünün şartlarında hayal olduğunu düşünüyor.Sağlık öğrencisi Önder, pek çok stantta “girişimciliğe” dair bilgi aldığını belirtip "Girişimcilik için sermaye gerekiyor, sermaye yoksa girişimcilikten söz etmek mümkün değil” dedi. 2 bin liralık burs miktarını hatırlatan Önder, "Bu parayla yaşamak bile mümkün değilken girişimcilik mi mümkün olacak" diye sordu. “Bu etkinlikler maddiyattan kaynaklı sadece hayal olarak kalıyor” diyen Önder, “Herhangi bir kursa gidemiyoruz, kendimi geliştirecek imkan yok” ifadelerini kullandı.

“AY SONUNU GETİREMİYORUM”

Sağlık öğrencisi Ali de "Bu koşullar altında girişimcilik mümkün değil. Ülkede işsizlik oranı sürekli artacak görünüyor. Burslar artırılmalı. Ay sonunu getiremiyorum, derslerimde başarıyı düşünmektense para düşünüyorum" dedi.Sağlık öğrencilerinin KPSS’den yüksek puan alıp memur olmayı düşündüğünü belirten Ali, “Günümüz memurlarına baktığımızda hepsinin ay sonunu zor getirdiğini görüyoruz" diyerek çözüm için bireysel düşünmemek gerektiğini ekledi. Ali "Eğer bir şeylerin düzelmesini istiyorsak kendimizi değil ortak dertlerimizi düşünmeliyiz" dedi.

“ÇOĞU KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞACAK”

Bir diğer öğrenci de "Buraya gelenlerin yüzde doksanı mezun olduktan sonra sadece karın tokluğuna çalışacak" diyerek durumu özetledi.Tarih öğrencisi Mehmetcan ise "Üniversitede artık tamamen nerede iş bulurum diyerek okumaya mecbur bırakılıyoruz. Sevdiğimiz bölümde uzmanlaşmak bir hayal artık. Üniversiteler yaptıkları araştırmalarla övünmesi gerekirken, şirketlerin beklentilerine göre şekillenmeyi tercih ediyorlar" dedi. 

“YARI ZAMANLI ÇALIŞMAYA MECBUR KALIYORUZ”

Kamu yönetimi öğrencisi olan Merve de gerçeklerle fuarda bahsedilenler arasında uçurum olduğunu söyledi: "Bugün yarı zamanlı iş veya staj bakmak zorunda kalıyoruz çünkü burs yetersiz. Ailelerimiz de belli bir bütçeyle geçinmek zorunda ve ülke ekonomisi gözler önünde."

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘Ah güzel İstanbul’da’ bir Haşmet Bey, bir Ayşe varmış…

SONRAKİ HABER

“Birlikte Mümkün Türkiye” forumu: Hak-İş ve Türk-İş patronlarla ‘birlikte’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa