KYK yurtlarındaki yemekler hastanelik ediyor: Düşük fiyat ve denetimsizlik zehirliyor
KYK yurtlarında şirketlerin yemeği ucuza mal etme çabası ve denetimsizlik öğrencileri zehirliyor. KYK yurtlarında yemekler şirketlerin insafına bırakılmış durumda. Öğrenciler sağlıklı yemek istiyor.
Fotoğraflar: Barınamıyoruz Hareketi
Eylem NAZLIER
İstanbul
Son zamanlarda Kerdi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlarda yemeklerden kaynaklı zehirlenme vakalarının ardı arkası kesilmiyor. Son bir ayda sadece basına yansıyan 10’dan fazla yurtta öğrencilerin yedikleri yemekten zehirlendiklerine dair haberler basına yansıdı. Toplu gıda zehirlenmelerinin yaşandığı yurtlarda şans eseri can kaybı yaşanmazken öğrenciler, sağlıkları konusunda endişeli. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, yemek hizmetinin fiyatı en düşük veren firmaya verilmesi ve firmaların gıda mühendisi istihdam etmemesinin zehirlenme vakalarını artırdığına neden olduğunu söyledi.
"YEMEKTEN SONRA MİDEMİZ AĞRIYOR"
Yurttaki en iyi yemeğin bile evde yapılan en kötü yemekten daha kötü olduğunu söyleyen Erzurum’daki KYK yurdunda kalan Nesrin “Yediğimiz yemeklerden hemen sonra karnımıza bir ağrı giriyor. Çoğu arkadaşım zaten yemekleri yiyemiyor. Yurttaki bir arkadaşım doktora gitti, yediği yemeklerden sonra kötü oluyordu. Bir sürü test yapmışlar. Doktor sorunun yurtta yediği yemeklerden kaynaklandığını söylemiş” ifadelerini kullanarak geçtiğimiz hafta verilen kuru fasulyeden birçok öğrencinin hastanelik olduğunu söyledi.
BÖCEK, SAÇ NE ARARSAN VAR!
Bazen de yemeklerden böcek, saç çıktığını belirten Nesrin “Ben bakliyat yemeklerini yemiyorum artık. Çünkü insanın midesine dokunuyor. Hastanelik olacak duruma geliyoruz. Et yemeğinde hamam böceği çıktı” dedi. Yemeklerin çok kalitesiz ve kötü olduğunu yurt yönetimine ilettiklerinde ‘Siz sorun arıyorsunuz’ karşılığını aldıklarını anlatan Nesrin, tüm çabalarına rağmen yemeklerin düzelmediğini söyleyerek “Dışarıda yemek ise çok maliyetli. Abur cuburla, yetersiz ve sağlıksız besleniyoruz. Sağlığımızdan endişe ediyoruz” diye konuştu.
YEMEK YEMEMEYE BAŞLADIM
İstanbul’daki bir KYK yurdunda kalan Merve’nin anlattıkları da Nesrin ile benzer. Yemeklerden kıl ve böceğin eksik olmadığını belirten Merve “Uzun süre sonra kahvaltıya gideyim dedim, pişman oldum. Küflenmiş salam koymuşlar kenarları kurumuş” dedi. Her akşam yurt grubuna; ‘Bu akşam yemekten rahatsız olan, zehirlenen var mı?. Ben galiba zehirlendim’ yazışmalarının artmaya başladığı bilgisini veren Merve “Denetim yapıldığı söyleniyor ama ben herhangi bir denetime rastlamadım. Yönetime durumu şikayet ettik, ama hiçbir şey değişmedi. Yemekleri yedikten sonra saatlerce mide ağrısı çekiyordum artık yemek de yememeye başladım. Tek öğün besleniyorum, çok acıkırsam abur cuburla günü kurtarıyorum” ifadelerini kullandı.
"ÖLMEMİZ Mİ BEKLENİYOR?"
Yağmur, Kütahya’daki KYK yurdunda kalıyor. Son zamanlarda yemeklerden dolayı yaşanan rahatsızlıklarının arttığına dikkat çeken Yağmur tepkili: “Önlem alınması için herhalde ölmemizi bekliyorlar.” Diğer öğrenciler gibi artık yurttan yemek yiyemez duruma geldiğini söyleyen Yağmur “Paramız kısıtlı, dışarıda da yemek yiyemiyoruz. Tek öğünle, sağlıksız bir biçimde günü geçiriyoruz. Yemeklerde ne tat var ne de tuz. Yemekleri yedikten sonra da hastanelik olma seviyesine geliyoruz” dedi.
"İLK KRİTER FİYAT DÜŞÜRMEK"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, dışarıdan yemek hizmeti alan kurumların olmazsa olmaz kriterinin fiyatları düşürmek olduğuna dikkat çekiyor. Ülkedeki gıda enflasyonu artışıyla yemek maliyetlerinin de ciddi manada arttığına vurgu yapan Toprak “Kaliteli ve hijyenik koşullarda üretim yapmayan birçok yemek firması ise, düşük fiyat isteyenler için kayıt dışı, merdiven altı, kalitesiz, sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda üretilen, gramajı düşük ve bol karbonhidratlı menüler sunarak insan sağlığını tehdit ediyorlar” dedi. Toprak, yemek hizmetinin verilmesi için bir işletmenin sahip olması gereken şartların toplum sağlığının korunması açısından gerekli olduğuna işaret etti.
"GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİN"
Toprak, 81 ildeki KYK yurtlarında önceden gıda mühendisi ve diyetisyen hekim istihdam edilirken artık istihdam edilmiyor olmalarının da gıda zehirlenmelerine yol açtığını dile getirerek, “Önceden dışarıdan bakanlığın bilgisi dahilinde istihdam sağlanırken şu anda bu yapılmıyor ve kontrol mekanizması yok” diye konuştu. Gıda güvenliğinin tamamen işletme sahiplerinin insafına bırakılmasını eleştiren Toprak “Gıda kaynaklı zehirlenmeler yeterli tedbir ve kontrol olduğunda tamamen önlenebilir ve ortadan kaldırılabilir risklerdir. Ülkemizde gıda kontrol ve denetim sistemlerine yeterince personel ayırılmadığı ve etkin bir denetim mekanizması oluşturulmadığı için gıda güvenliği işletme sahiplerinin insafına bırakılmaktadır” diye konuştu.