7 Ocak 2024 09:27
/
Güncelleme: 09:44

Salihli’de çevre savunucuları JES’e karşı

Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz, Manisa Salihli'de 13 JES'in bulunduğu, 1 JES’in de yapım aşamasında olduğunu hatırlatarak JES'lerin doğayı ve sağlığı tehdit ettiğine dikkat çekti.

Salihli’de çevre savunucuları JES’e karşı

Fotoğraf: MA

Delal AKYÜZ

Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz, ilçede kurulmak istenen yeni JES’lere karşı  olduklarını belirterek, “JES'ler zararlı maddeler içeriyor. İnsanlarda KOAH, astım, kanser gibi hastalıklara neden olacak” uyarısında bulundu.

Verim ve üretim açısından önemli tarım arazilerine sahip olan Manisa, Jeotermal Enerji Santrali (JES) tehlikesiyle karşı karşıya bırakılıyor. 13 JES'in bulunduğu, 1 JES’in de yapım aşamasında olduğu kentte, bu kez Salihli ilçesinde tarım arazileri üzerinde 7 jeotermal kuyu kurulmak isteniyor. Doğa ve canlı yaşamını olumsuz etkileyen JES'ler, bölgede yaşayan yurttaşlarda kanser, KOAH, astım gibi hastalıkların artmasına neden oluyor.

AK JEO isimli şirket, Salihli ilçesinde bulunan Beylikli, Durasıllı ve Yeşilova mahallerinde 7 JES kuyusu açmak istiyor. Şirket onay için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık, 24 Mayıs 2022'de "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil' kararı verdi. Salihli çevre dernekleri ve mahalleliler, karara karşı Manisa 2. İdare Mahkemesi’ne "Yürütmeyi durdurma" talebiyle dava açtı. Dava kapsamında bilirkişi heyeti 26 Aralık 2023’de bölgede incelemelerde bulundu. Yapılan incelemenin ardından bilirkişi heyetinin vereceği karar bekleniyor.

"JES’LER HASTALIKLARA NEDEN OLACAK"

Jeotermal kuyularının birinci sınıf tarım arazileri ve yaşam alanlarının içinde kurulmak istendiğini söyleyen Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz, bölge halkının kuyulara karşı olduğunu söyledi. Durmaz, “Kuyuların açılmasını istemiyoruz. JES'ler zararlı maddeler içeriyor. Bu zararlı maddeler belli bir zaman sonra havaya çıkarak, asit yağmuru olacak. İnsanlarda KOAH, astım, kanser gibi hastalıklara neden olacak” uyarısında bulundu.

Erdem Durmaz

Erdem Durmaz | Fotoğraf: MA

"HERKES ORTAK MÜCADELE ETMELİ"

Durmaz, JES kuyularının hayata geçirilmesi durumunda hava ve su kaynaklarında da sorunların yaşanacağına dikkat çekti. Durmaz, kuyuların açılmasına karşı gerekli girişimlerde bulunacaklarını aktararak, “Bölge halkı, ‘Toprağıma suyuma dokunma. Ben burada yaşıyorum, bu topraklar bizim’ diyor. Jeotermal enerjinin ülkenin enerjisine katkısı yüzde 2’dir. Bunun yüzde 23’ü insanlar için kullanılıyor. Geriye kalan yüzde 77'si alışveriş merkezlerinde, organize sanayi bölgelerinde kullanılıyor. Jeotermal kuyularına karşı herkes ortak bir şekilde mücadele etmeli” diye konuştu. (Manisa/MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var.

Bugün günlük milyonlarca lira değerinde elektrik üretimi yapan termik santralin yıllık 120 milyon dolar, 2060 yılına kadar 4.2 milyar dolar kâr elde edebileceği kaydedildi.

TPAO, BOTAŞ, ETİ Maden, EÜAŞ hedefte

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et