Lastikte TİS süreci kaygıyla başladı
Lastik grup sözleşmesinde Lastik-İş, hazırladığı taslakta saat ücretlerine yüzde 100 zam isterken işçiler ise bu ekonomik koşullarda ücretlerdeki erimenin devam etmesinden kaygılı.
Görsel: Pixabay
Ebru YİĞİT
Kocaeli
DİSK’e bağlı Lastik-İş’in örgütlü olduğu Goodyear, Brisa Bridgestone, Prometeon ve Pirelli’yi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci başladı. Lastik-İş ilk 6 ay için ücretlere yüzde 100 oranında zam isterken işçiler ise kaygılı. Ülkedeki ekonomik şartların zorluğuna dikkat çeken işçiler, sözleşmeden sonra ücretlerdeki erimenin yine devam edeceğini, bunun da kendilerini zora sokacağını söylüyor.
"GERÇEK FİKRİMİZİ YAZAMADIK"
Toplu sözleşme taslağı hazırlanırken kendilerine föy dağıtıldığını aktaran, destek kadrosunda 8 yıldır çalışan bir işçi, “Sanırım bunu yapmalarındaki esas neden beklentilerimizi görmekti fakat kaç kişi föyü gönlünden geçene göre doldurdu derseniz bir muamma. Rakam yazan da oldu, sendikamıza, başkanımıza güveniyoruz diyerek föyleri dolduranlar da oldu. Olması gereken kendi taleplerimizle o föyleri doldurmaktı fakat istediklerimizi yazabilecek bir güç bırakmadılar bizde. Föylere isim soy isim yazmak zorundasın, öyle olunca da kimse gerçek fikrini yazamıyor. Herkeste bir korku var, kimse sendikacılarla karşı karşıya gelmek istemiyor. Bir önceki sözleşme sürecinde de böyle oldu, taslak hazırlandı sunuldu, görüşmeler yapıldı, bir kutlama havasında bize sorulmadan imzalandı” diyor.
"TASLAKTA YAZANIN ALINMASI ZOR"
Üretimde uzun yıllardır çalışan kadrolu işçilerden biri ise süreci şöyle ifade ediyor: “Taslak hazırlandı, sendika toplamda bizim hesabımıza göre yüzde 111 zam istiyor. Ben bu rakamın hepsini alabileceğini düşünmüyorum ki alsa bile ne olur? Destek işçilerine ise ortalama yüzde 170 zam istiyor, dertleri bizi destek işçileriyle eşitlemek. Herkes tabii ki doğru düzgün yaşayabilecek bir ücreti almalı fakat bizim fikrimizi kim alıyor dersen kimsenin bizi önemsediği yok. Föy dağıttılar, bazıları oran yazdı, bazıları güveniyoruz yazdı. Çünkü yazsan bir dert yazmasan başka bir dert diye düşünüyorsun. Öncesinde bizim taleplerimizi almayınca masaya oturduklarında sendika ne alsa kâr diye bakıyoruz. Fakat benim beklentim sendikanın yüzde 100 zammı alamayacağı yönünde. Yüzde 50 alır kimseden de ses çıkmaz diye düşünüyorum.”
"ÜCRETLER SÜREKLİ ERİYECEK"
Daha önce metal iş kolunda çalışıp, sonrasında Prometeon’a geçen bir işçi de “Metal sektöründeyken de taslak bizim taleplerimizle oluşturulmamıştı, burada da taslak bize sorulmuyor. Burada çalışırken de en azından çalışma koşullarımıza dair, çalıştığımızın karşılığını almak için ne zaman konuşuyor olsak işçiler içerisinde hep bir korku var. Yani olur da olumsuz bir şeyi sendikacı duyar mı diye, o da senin benim gibi işçi değil mi diye düşünüp iyi şeyler söyleyince de adın hemen yalakaya çıkıyor. Yani aslında hem herkeste bir korku var hem de yerini sağlamlaştırmaya çalışıyor herkes. Asgari ücretin bu rakama eriştiğini görünce, kalifiye işçinin daha fazla alması gerekiyor diye düşünüyorsun da düşünsek ne olacak, alacağımız maaş enflasyon karşısında erimeye devam edecek. Hangi ücreti alırsak alalım, ben rahat bir nefes alabileceğimizi düşünmüyorum” diyor.
TASLAKTA İSTENEN ZAM YÜZDE 100
DİSK’e bağlı Lastik-İş, Goodyear, Brisa Bridgestone, Prometeon ve Pirelli’yi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi (TİS) taslağını geçen hafta açıkladı.
Yaklaşık 6 bin işçiyi kapsayan, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek 2 yıllık sözleşme taslağında, ücretlere birinci 6 ay yüzde 100 istendi. İkinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar içinse enflasyon oranına, açıklanan enflasyon oranının yarısı eklenerek bulunacak oran kadar zam yapılması talep edildi. Sosyal haklara ise 2024 yılında yüzde 140 ila yüzde 300 oranları arasında zam yapılması istendi.
Lastik-İş, “Sendikamızın üyesi olan destek hizmetleri işçileri için, birinci 6 ayda, 1. iş grubunda yer alan, üyelerimizin ücretleri 20 bin TL’den düşük olanlar 20 bin TL’ye, 2. iş grubunda yer alan üyelerimizin ücretleri 22 bin 500’den düşük olanlar 22 bin 500 TL’ye, 3. iş grubunda çalışan üyelerimizin ücretleri 25 bin TL’den düşük olanlar 25 bin TL’ye yükseltildikten sonra tüm ücretlere yüzde 100 ücret zammı yapılması isteniyor” dedi.
Öte yandan vergi dolayısıyla ortaya çıkan gelir kaybını önlemek için, üretim işçilerinin 2024 yılının son 4 ayında her ay için net 6 bin TL, 2025 yılının son 4 ayında her ay için net 10 bin TL, destek işçileri için 2024’te net 5 bin TL, 2025’te net 7 bin 500 TL ek ödeme talep edildi.