07 Ocak 2024 19:38

Ürdün, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a "savaşı durdurma" çağrısı yaptı

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ABD Dışışleri Bakanı Blinken’ın ziyareti vesilesiyle İsrail’in saldırıların hemen durdurulması yönündeki çağrısını yineledi.

Antony Blinken (solda) ve Eymen es-Safedi (sağda) | Fotoğraf: Ürdün Dışişleri Bakanlığı/AA

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amman'da Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi ile görüştü. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ABD Dışışleri Bakanı Anthohy Blinken’ın ziyareti vesilesiyle İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıların hemen durdurulması yönündeki çağrısını yineledi.

Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya platformundan paylaştığı açıklamaya göre Safedi, Türkiye ile başladığı yurt dışı turunun üçüncü durağı olarak Ürdün’e ziyaret gerçekleştiren Blinken ile bir araya geldi. Görüşmede, saldırıların hemen durdurulması, sivillerin korunması, insani ve tıbbi yardımların yeterli şekilde Gazze’nin tüm bölgelerine ulaşmasının güvence altına alınması gerektiğini kaydeden Safedi, İsrail’in Batı Şeria ve Kudüs’te meşru olmayan uygulamalarının da son bulması gerektiğini vurguladı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre görüşmede, "Gazze'ye yardımların yeterli düzeyde ulaşması, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin bölge içinde veya dışına olacak şekilde zorla yerlerinden ettirilmesinin reddedildiği, Gazze'nin kuzeyinde zorla yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmelerinin sağlanması gerektiği" konusunda mutabık kalındı.

İki bakan ayrıca "savaşın durdurulması, bölgeye yardım girişinin sağlanması, sivillerin korunması, çatışmayı sona erdirmek ve iki devletli çözüm temelinde adil şekilde barışı sağlamak için gerçek ve etkili bir çaba başlatılmasına" ilişkin atılan adımları görüşmek üzere iletişimin sürdürülmesi konusunda fikir birliğine vardı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, görüşmede, Gazze'de saldırıları ve bunun sebep olduğu ölüm, yıkım ve insani felaketi sonlandıracak acil ve kalıcı bir ateşkese varılması gerektiğini vurguladı. Safedi, insani ve tıbbi yardımların, Gazze'nin her bölgesine "hemen, yeterli ölçüde ve sürdürülebilir şekilde" ulaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Blinken, Amman'da Ürdün Kralı 2. Abdullah ile de görüşmüştü. Blinken’ın yarın Suudi Arabistan’a geçmesi bekleniyor.

Blinken, Türkiye, Yunanistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail, Batı Şeria ve Mısır'ı kapsayan bölge turuna çıkmıştı.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Filistinli gruplar "İsrail planı"nı reddetti

SONRAKİ HABER

PTT emekçilerinin sorunları Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa