07 Ocak 2024 20:21

PTT emekçilerinin sorunları Meclis gündeminde

DEM Parti Milletvekili Mahmut Dindar, PTT emekçilerinin sorunlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

DEM Parti Milletvekili Mahmut Dindar, PTT emekçilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. 2000’li yıllardaki özelleştirme sürecinden itibaren başlayan taşeronlaştırma ve güvencesizleştirmenin devam ettiğini belirten Dindar, sorunlara dair Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına soru önergesi verdi.

Türkiye’de tarihi bir kurum olan PTT’nin 2000’li yıllardan sonra sistematik bir şekilde özelleştirilmesi ve çalışanlarına yönelik taşeronlaştırma/güvencesizleştirme süreçlerinin devam etmesinin birçok hak ihlaline yol açtığına dikkat çeken Mahmut Dindar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına verdiği önergede şu sorulara yanıt istedi:

  • PTT bünyesindeki işletmelerde toplam çalışan sayısı kaçtır? Çalışanların ‘çalışma statülerine’ göre dağılımı nasıldır? Kadrolu ve diğer personel dağılımı yıllar itibarıyla nasıl değişmiştir?
  • PTT bünyesinde çalışanların kamu ve işçi sendikalarına üyelik durumları dağılımı nasıldır? Güvencesiz çalışanların sendikal üyeliklerinin engellendiğine ilişkin iddialara dair yürüttüğünüz bir soruşturma mevcut mudur?
  • Son 5 yıl içinde PTT’de sendikal faaliyet yürütürken, çalışma yeri ve ili değiştirilen sendika iş yeri temsilcisi, sendika şube temsilcisi ve sendika yöneticisi sayısı kaçtır? Çalışanlarının rızası ve talebi dışında olması ve yasa dışı olması nedeniyle bu sürgünlerin önlenmesi amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız? Bu uygulamanın yasa dışı olduğuna ilişkin alınan mahkeme kararlarını uygulayacak mısınız?
  • 25 yıllık bir PTT çalışanı emekli olduğunda aldığı toplam emeklilik ikramiyesi ve emeklilik maaşı yaklaşık olarak ne kadardır? PTT emeklilerinin aylıklarının açlık sınırı altında kalmaması için hangi tedbirleri alacaksınız?
  • Son 10 yıl içerisinde PTT’de, yapılan işten kaynaklı yıpranma nedeniyle 55 yaşında resen emekli edilen personel sayısı kaçtır? Bu kişilerin taşeron işçi olarak işe yeniden çağrılması uygulaması kapsamında kaç kişi güvencesiz/taşeron şekilde çalıştırılmaya başlanmıştır? Bu kişilerin işçi sağlığı ve güvenliği hakları nasıl korunacaktır?
  • PTT kapsamında taşeron işçiliği uygulamasının sonlandırılması amacıyla hangi çalışmaları yürüteceksiniz?
  • PTT’de aşırı iş yükünün azaltılması amacıyla 2024 yılında planlanan ilave kadrolu personel alımı ne kadar planlanmıştır?
  • PTT’de mobbingin sonlandırılması amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız? (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ürdün, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a "savaşı durdurma" çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

AKP'nin Eskişehir adayı İdris Nebi Hatipoğlu kimdir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa