08 Ocak 2024 09:50

Petrol-İş Gebze Şubesi’nde yeni başkan Şivan Kırmızıçiçek oldu

Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi'nin 12’nci Genel Kurulu yapıldı. Genel Kurulunda 116 oy alan Şivan Kırmızıçiçek şube başkanı oldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Petrol-İş Gebze Şubesinin 12. Olağan Genel Kurulunda 116 oy alan Şivan Kırmızıçiçek, 83 oy alan Eyüp Akdemir'i geride bırakarak şube başkanı seçildi.

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde Başkan Eyüp Akdemir ile Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek'in listeleri yarıştı.

Kırmızıçiçek, listesini yönetimin yanı sıra denetleme ve disiplin kurullarında da deldirmedi. Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi'nin 12’nci Genel Kurulu, Happy Inn Asia Otel'de gerçekleştirildi. 200 delegenin bulunduğu kongrede 199 delege oy kullandı. Kongreye Birleşik Metal-İş, TÜMTİS, Dev Yapı-İş, Tek-Gıda-İş, Emek Partisi, DİP ve TKP katıldı.

Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Ahmet Baranlı başkanlığında oluşan divan kurulunda ise Petrol-İş Batman Şube Başkanı Veysel Kartal, Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, Petrol-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Engin Bedir ve Petrol-İş Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan görev aldı.

"EMEKTEN YANA OLMAYANA OY VERMEYİN"

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz konuşmasında, sendikal ve sınıfsal mücadeleye siyasal mücadelenin de eklenmesi gerektiğini söyleyerek "Emekten yana olmayan hiçbir partiye oy vermeyin" dedi. Yaklaşan yerel seçimlere dair konuşan Akyüz, "Bütün sorunlarımız mücadele, örgütlü yapıdan geçmektedir. Mücadele tek türlü devam edemez, iki türlüdür. Sınıfsal, örgütlü mücadelemizi verelim ama bir torba yasadaki bir kanunla tüm yaptıklarımızı alt üst ediyorlar. O zaman; bir seçim geçirdik. Önümüzde bir seçim daha var. Hangi partiyi tutarsanız tutun. Gidin önce partilerinize baskı yapın. Emekten yana olmayan hiçbir partiye oy vermeyin" dedi.

"SINIFSAL MÜCADELEDE YARIŞALIM"

Sendikanın Gebze Şubesi’ni ve Gebze’yi çok önemsediklerini söyleyen Akyüz, "Tüm olumsuzluklara karşın verilecek mücadele, işçi sınıfının ortak mücadelesidir. Güç birliğini sağlamanın yolu tüm emek hareketi ve emek dostlarını, emek platformu ve sendikal birliktelikler çatısında bir araya getirmektir. İşçi ve memur sendikalarının birlikte hareket etmesidir. Ama sermaye ve yönetim önce emek platformunu, ardından sendikaların birlikteliğini dağıttı. Dünyanın her yerinde bir arada kutlanan 1 Mayıs’ı ülkemizde sendikalar bir arada kutlayamıyor. Buna rağmen hala birbirimizi yiyoruz. 1989’da kurulan Gebze Sendikalar Birliği, Türkiye’de en aktif yürüyen birlik olarak hala mücadelesini sürdürüyor. Farklılıklarımızı bir tarafa bırakarak, ortak noktalarda birleşmeyi bildik. Birbirimize tahammül ettik, dinledik. Birbirimizden birçok şeyi öğrendik. ‘O şunu, bu bunu demiş’ bir kenara bırakın. İyilikte, güzellikte, sınıfsal mücadelede yarışalım" dedi.

Ekonominin geldiği duruma ve alım gücünün düşüklüğüne vurgu yapan Akyüz, "Türkiye’de asgari ücret, standart hale getiriliyor. Aranılan ücret haline gelecek. Günümüzde bütün dengeleri bozmuş, kalifiye elemanla kalifiye olmayanı iç içe sokmuş, kıdemliyle kıdemsizi, tahsilliyle tahsilsizi iç içe sokmuş, hepsini aynı değerde tutuyorlar. Sözleşme imzalıyoruz, üç ay yetmiyor. Bu hayat pahalılığı, enflasyon durmadıkça, kontrole alınmadıkça sözleşmelerimizin de anlamı kalmıyor" diye konuştu.

"PETROL-İŞ GEBZE'YE YAKIŞTI MI BUNLAR?"

Genel Başkan Süleyman Akyüz'ün ardından delege konuşmalarına geçildi. Dikkat çeken konuşmalardan birini, Novares delegesi Sinan Karataş yaptı. Sendika üyesi işçilerin kongre sürecine katılımı sınırlıyken, bu dönem şubenin örgütlü olduğu 34 fabrikanın 13’ünde delege seçiminin dahi yapılmadığını söyleyen Karataş, "Biz bu süreçte 'saflar netleşti, şube kılıç gibi ortadan ikiye ayrıldı' denildiğine tanık olduk. Bu ikiye ayrılma, bu yarılma hangi temelde olmuştur? 'Sonucu delege sayısı, matematik belirler' denilen bir ortamda, sendikal anlayışlar temelinde bir ayrışma olmadığı açıktır. Maalesef ki matematik hesabının geldiği nokta kimin hangi koltuğa oturacağı olmuştur. Bu süreçte neler konuşuldu? Koltuk hesapları, delege pazarlıkları, işveren müdahaleleri, merkezin müdahalesi, kirli pazarlıklar... Peki, bu şubeyi bu noktaya kimler getirdi? Petrol-İş Gebze Şubesi kongresine yakıştı mı bunlar?" diye konuştu.

"İŞÇİLERİN İRADESİNE İPOTEK KONULDU"

"Bizler, bu sendikada sınıf sendikacılığı anlayışının egemen olmasını isteyen bir grup işçi ve delege olarak; anlayışların değil kişilerin tartışıldığı, bütün bir kongre sürecinin bu kişilerden biri lehine taraf ol denilerek, işçiler arasında bölünmenin yaratılmaya çalışıldığı tutuma itiraz ettik. Mücadeleci bir sendikacılık için bu seçimlere bağımsız adaylarla katılma kararı aldık" diyen Karataş, "Bağımsız adaylıkların ilan edildiği andan itibaren her dönem, her kongrede bağımsız aday çıkan şubeye yakışmayan bir tutumla karşı karşıya kaldık. Aday olan arkadaşlarımız üzerinde her türden baskının kurulmaya çalışılmasından tutun da, sendikal anlayışımızı ve neden aday olduğumuzu anlatan broşürümüzün dağıtımına engel olunmasına kadar, bu şubeye yakışmayan anti demokratik uygulamalarla karşılaştık. Bu tutum sadece işçilerin seçilme hakkını elinden almadı, delegenin de hür iradesine, seçme hakkına ipotek konuldu. Bu kongre sürecinde yaşanılanlar, tanık olduklarımız, Petrol-iş camiası içerisinde mücadeleci olarak anılan şubemizin bu çizgiden uzaklaştırılmaya çalışıldığının göstergesidir.  Tüm bu sürecin sonunda bu yola çıkmaya karar verdiğimiz üye ve delegelerle aldığımız karar doğrultusunda,  bu sürecin işletilme şekli ve ortaya çıkacak tablonun şubemize yarardan çok zarar verdiğini görerek adaylıktan çekilme kararı aldık" diye konuştu.

Delege konuşmalarının ardından yönetim kuruluna aday olanlar da konuşmalarını gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından verilen aradan sonra yapılan seçimde Şivan Kırmızıçiçek başkanlığındaki yeni yönetim başkan yardımcıları Dursun Karataş ve Dönmez Aytekin ile Haluk İriş ve Tamer Erdoğan'dan oluştu.

"HERKESİ BARIŞTIRIP KUCAKLAŞACAĞIZ"

Şivan Kırmızıçiçek sandık kurulundan kesin sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada "Eyüp başkanın sendikamızda ve bizler üzerinde çokça emeği var. Sonuçta demokratik bir seçim oldu, bugün bayrağı bizler devraldık. Yarın da bu bayrağı elbette başka arkadaşlara devredeceğiz. Seçim sürecinde ister istemez hoşumuza gitmeyen şeyler, kalp kırıklıkları olabiliyor. Kucaklaşıp, bunların hepsini aşacağız. Dün ne dediysek bugün aynı yerdeyiz. Herkesi barıştırıp kucaklaştıracağız. İşçi sınıfı mücadelesine sahip çıkacağız" dedi.

Seçim sonucunun ardından Şivan Kırmızıçiçek ve ekibinin yanına gelerek tebrik eden Eyüp Akdemir, "Son bir yıl içinde iki seçim kaybettik. Dolayısıyla başka da aday olmayacağım. Aklıselim olma, ortak mücadele ile ilgili mümkün mertebe bu dili kullanmaya çalıştık. Kırgınlıkların, küskünlüklerin, ayrılıkların önüne geçmeye çalıştım. Hiçbir arkadaşıma küskünlüğüm, dargınlığım asla olmaz" diye konuştu. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Altın Küre ödülleri sahiplerini buldu | Oppenheimer beş ödül kazandı

SONRAKİ HABER

Japonya'daki depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 213'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa