09 Ocak 2024 15:00

Sezai Temelli: Barış konusunda harekete geçme zamanı

DEM Parti Meclis Grup Başkanvekili Sezai Temelli, aydınlardan gelen "Barışa Ses Ol" çağrısının önemine dikkat çekerek, "Barış konusunda harekete geçme zamanıdır” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. 

Sezai Temelli, edebiyat ve sanat alanından 564 ismin imzacısı olduğu "Barışa Ses Olalım" çağrısının önemli olduğunu belirterek "Barış konusunda harekete geçme zamanıdır. Bu bu savaşı durdurmak adına herkesin inisiyatif alma zamanıdır. Eğer bunda başarılı olamazsak, bu çöküş devam edecek, bu yıkım devam edecek" dedi. Temelli, Kürt sorununun demokratik çözümü çağrısı yaptı, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını istedi. 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne Türkiye'nin basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 165’inci sırada girdiğini belirten Temelli, tutuklu gazetecilere dikkat çekti.  

Temelli, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay’ın 3’üncü Dairesinin AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği iki hak ihlali kararına direnmesine dair şöyle konuştu: "Anayasa Mahkemesinin kararlarını beğenmeyebilirsiniz, Anayasayı beğenmeyebilirsiniz, anayasayı değiştirmek için bir çabanın içinde olabilirsiniz ama Anayasayı ihlal edemezsiniz. İhlal ederseniz bunun adı darbedir. Buna sessiz kalmak darbeyle işbirliğidir."
 
Cezaevlerinde hasta tutuklu sayısının arttığını ifade eden Temelli, "Şu anda Türkiye’de hasta tutsak sayısı 1600’ü geçmiş durumda ve bunların yaklaşık 500’ü acil olarak tahliye edilmesi gereken durumda olmasına rağmen Adalet Bakanlığının bu konuda hiçbir girişimi söz konusu değil." dedi. 
 
Yerel seçim sürecine dair konuşan Temelli, AKP'nin İBB adayı olarak Murat Kurum'u göstermesine dair "İmar Affı ile anılan, yaptığı hiçbir projenin hayata geçmediği bir insanı, eski bakanı İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak açıkladı. Bu da aslında kentsel haklarla alakası olmayan bir anlayışın kentsel rantlar peşinde koşacağını bir kez daha bize gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu. Temelli, "DEM Parti olarak kentsel haklar mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Kayyımlara karşı bir daha geri dönmemek üzere kayyımları tarihin çöplüğüne gönderme kararlılığımızı ortaya koyacağız. Kayyımın olduğu bir yerde kentsel haklardan, demokrasiden bahsedemezsiniz." diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trakya'da kar yağışı ve kuvvetli rüzgar: Tekirdağ’da 4 ilçede eğitime ara verildi

SONRAKİ HABER

Öğretmenlere ek ders ücreti şoku: Aralık ayının ödemeleri halen yapılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa