Gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde "çalışamıyor"
Gazeteciler 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü baskı, sansür, tehdit, hedef gösterme ve hak ihlalleri ile karşılıyor.
Arşiv | Fotoğraf: Evrensel
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Türkiye’deki gazeteciler mesleklerini icra ederken, onlarca sorunla karşı karşıya kalıyor. Gazeteciler gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanıyor, tutuklanıyor ya da tehdit ediliyor. İktidarın politikalarını eleştiren yayın organlarına cezalar kesiliyor, engellemeler geliyor. Gazetecilerin basın kartları verilmiyor, hakları ellerinden alınıyor. Diğer yandan Filistin’deki gazeteciler ise İsrail’in saldırılarında hayatlarını kaybediyor.
ADLİYEDE "KUTLAMA"
Yarın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ancak pek çok gazeteci adliyede hakim karşısına çıkacak.
Yarın 09.35’te Turkuaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Albayrak'ın, gazetemiz Evrensel ile Yazarımız Akademisyen Ceren Sözeri hakkında açtığı 200 bin liralık tazminat davası, İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülecek.
MLSA’nın haberine göre; 09.30’da ise kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” ismiyle bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün şikayeti sonucu Karar gazetesi yazarı Akif Beki’nin, “hakaret” iddiasıyla Anadolu 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanacak.
HRANT DİNK DAVASI GÖRÜLECEK
10.10’da Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 2007’de öldürülmesine ilişkin 15 kamu görevlisinin yargılandığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce bozularak yeniden görülmesine başlanan davaya, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.
11.30’da ise Diyarbakır ve Ankara’da gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki göstermek için İstanbul Kadıköy’de basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınan Gazeteciler Pınar Gayıp, Eylem Nazlıer, Zeynep Kuray, Yadigâr Aygün, Serpil Ünal, Esra Soybir hakkında açılan davanın ilk duruşması, İstanbul Anadolu 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Gazeteciler, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak” iddiasıyla yargılanıyor.
11.45’te de Gazeteci ve Yazar Ercan Aktaş’ın “halkı askerlikten soğutmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla yargılandığı dava, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
TGS: BİRLEŞEN KALEMLER ASLA YENİLMEZ
Türkiye Gazeteciler Sendikası 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne dair açıklamasında "Bugün, Türkiye gazetecilik tarihi açısından gurur dolu bir gün” dedi ve “Gazeteciler, 1961 yılında bugün, kazanılmış haklarına göz diken patronları birlik ve mücadele ile terbiye etti. Bu zaferin ardından da 10 Ocak uzun yıllar ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlandı. Zaman içinde gazetecilerin maruz bırakıldığı saldırılar, özlük haklarında yaşanan erozyon nedeniyle bir kutlama olmaktan çıktı ve mücadele gününe dönüştü” ifadelerine yer verdi.
TGS açıklamasına şöyle devam etti: “Darbeler ve antidemokratik siyasi hesaplarla geçen süreçte editoryal bağımsızlığa dönük saldırılar artarak devam etti. Ekonomik ve sosyal haklar, neoliberal iktisat uygulamalarının gölgesinde günden güne eridi. Kolektif mücadele ve sendikal örgütlenme, bireycilik tuzağında zayıflatıldı.
İşsizlik ve güvencesiz çalışma gazetecilerin en önemli sorunlarının başında gelir oldu. Resmi verilere göre gazetecilik mezunları, sosyal hizmetler ve sanat mezunlarının ardından en yüksek işsizlik yaşayan üçüncü kesim olmayı sürdürüyor.
Daralan medya sektöründe kayıt dışı çalışma hızla arttı. Düşük ücret politikaları, itibarsızlaştırma ve basın özgürlüğüne yönelik saldırılar, gazeteciliğin yapılması zor meslekler arasında hızla yükselmesine neden oldu.
Meslektaşlarımızın hemen her gün soruşturma, gözaltı, ifade verme ve tutuklanma tehdidi yaşadığı günlerden geçiyoruz.
10 Ocak'ı bizler açısından özel bir gün yapan, 1961'de sendika öncülüğünde yürütülen mücadeleydi. Bu mücadele, bugünün sorunları için de bir yanıt barındırıyor: Birlik, mücadele ve dayanışma!
Geçen sene 15 farklı işyerinde yetkili olmanın ve toplu iş sözleşmesi imzalamanın verdiği güvenle "İnadına gazetecilik, inadına sendika!" sözleriyle açıklamamızı bitirmiştik. Bu sene ise yetkili ve toplu iş sözleşmeli işyerleri sayısının 18'e çıktığını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Yetkiyi aldığımız ve müzakerelerin sürdüğü iki işyeri, grevin sürdüğü bir işyeri ve yetkimize itiraz edilen ve yargı sürecinin devam ettiği üç işyeri ile binlerce TGS üyesi, 10 Ocakların yeniden kutlanmaya başlaması için yürünecek yolu bizlere müjdeliyor.
Meslek etiğine sahip çıkan, ekonomik ve sosyal haklarını iyileştirmek isteyen, anayasal hakkını kullanarak sendikalaşan Sputnik çalışanlarının sektördeki binlerce gazeteciye verdiği moralin büyümesini önemsiyoruz.
Bunun için işyerlerinde adil çalışma şartları ve ülkede demokrasi için mücadele eden tüm meslektaşlarımızı bir kez daha sendikaları TGS'de örgütlenmeye ve ‘Birlikte Güçlüyüz’ demeye davet ediyoruz.
Birleşen kalemler asla yenilmez!”
TGC: GAZETECİNİN HABER YAPMA, YURTTAŞIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENİYOR
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle açıklama yaptı. 10 Ocak 1961 yılında ilk kez gazetecilerin haklarını koruyan, 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana 63 yıl geçtiğini hatırlatan TGC açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Yasanın varlığı bir güvence olsa da uygulamada gazetecilerin çalışma koşullarına yönelik haksızlıklar devam ediyor. İktidar baskısıyla kapatılan yayın organlarının, kadrolarını azaltan medya kuruluşlarının sayısı hızla artıyor.
Medyanın yüzde 95’inin iktidar kontrolünde olduğu ülkemizde, her üç gazeteciden biri işsiz bırakılmış durumda. Gazetecilerin çoğunluğu Basın İş Yasası ile çalıştırılmıyor.
Basın İş Yasası uygulanan birçok kurumda ise işten çıkarmalar söz konusu olduğunda gazetecilerin kıdem tazminatları ödenmiyor. Sendikalı olan gazetecilerin ise grev hakkı engelleniyor.
Gazetecilerin gerçekleri halka iletmesinin engellenmesi için sürekli suç uyduruluyor, haksız gözaltı ve tutuklamalarla gazeteciler baskı altına alınmaya çalışılıyor.
Radyo Televizyon Üst Kurulu, Basın İlan Kurumu ise yayın durdurma, resmi ilan kesintileri ve para cezalarıyla yurttaşların haber alma, gerçeğe erişim ve bilgilenme hakkını engellemeye devam ediyor.
2024 yılına girerken RTÜK’ün Fox TV, Halk TV, Sözcü TV, Tele 1, KRT ve TGRT’de yayınlanan haber, program ve dizi için verdiği cezalar durumu net bir şekilde ortaya koyuyor.
RTÜK tarafından 2023 yılında eleştirel yayın yapan Tele 1’e 20, Halk TV’ye 17, Flash Haber’e 8, Fox TV’ye 8, KRT’ye 5, Sözcü TV’ye 1 olmak üzere toplam 59 kere 67 milyon 850 bin liralık ceza verildi. Beyaz TV ve TGRT Haber’e ise toplam 2 milyon 147 bin lira ceza kesildi.
Tablo karanlık olsa bile umudumuzu yitirmiyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak; çalışan, işsiz bırakılarak mesleğini yapması engellenen tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.
Gazetecilerin çalışmasının ve örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını, cezaevindeki gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını istiyoruz.”
"GAZETECİLER GÜNLERİNDE DE HAK MAĞDURİYETİ YAŞIYOR"
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle açıklama yapan Emek Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, “Gazetecilere yönelik baskı ve hak ihlalleri devam ediyor. Çalışan Gazeteciler Günü’nü grevde ve cezaevlerinde karşılayanlar var. Basın özgürlüğü yalnızca gazetecilerin sorunu değil.” dedi.
Kaya açıklamasında, gazetecilerin düşünce ve ifade özgürlüğü ülkenin demokrasi terazisi olduğunu vurgulayarak, "Bugün gazetecilik en zor mesleklerden biri oldu. Her an tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya. Halkın sesi olan gazetecilerin dili susturulmak, gözleri kapatılmak isteniyor. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde mahkemeye çıkacak gazeteciler var. Tutuklananlar var, öldürülenler var. 8 Ocak Metin Göktepe, 19 Ocak Hrant Dink, 24 Ocak Uğur Mumcu halkın haber alma haklarını kullandıkları için katledildiler. Daha niceleri. Gazeteciler katledilmelerine, tutuklanmalarına rağmen haber yapmaya devam ediyor.” dedi. (MEDYA SERVİSİ)