09 Ocak 2024 16:49

Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu: Hayvan deney laboratuvarları kapatılmalı

Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu, bir basın açıklaması yaparak, hayvan deneylerinin son bulmasını, hayvan deney laboratuvarlarının kapatılmasını istedi.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu, hayvan deney laboratuvarlarının kapatılması talebiyle basın açıklaması düzenledi. Alsancak'ta yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde yapılacak olan açıklama için polisin engellemesi üzerine Fransız Kültür Merkezi önüne geçildi. “Hayvan deney laboratuvarlarına hayır” pankartının açıldığı basın açıklamasında metni ise Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu üyesi Mete Hüsünbeyi okudu.

Dünyada her yıl 100 milyondan fazla hayvanın deneylerde kullanıldığını aktararak sözlerine başlayan Hüsünbeyi, “Bununla beraber hayvanlarda başarılı olan deneylerin yüzde 90'dan fazlası insanlarda başarısız olmuştur. Bir başka açıdan da insanlarda başarılı olabilecek deneyler, hayvanlarda başarısız sonuç vermektedir. Bu da birçok tedavi fırsatının kaçırılmasına neden olabilmektedir. Kaldı ki uzun yıllar süren hayvan deneyleri, maddi yüklerin ötesinde olası tedavi süreçlerin de gecikmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

“İNSAN DOĞANIN EGEMENİ DEĞİL PAYDAŞIDIR”

Bugün artık biyoloji, tıp ve veterinerlik alanlarında alternatif deneylerin üst seviyede geliştiğini belirten Hüsünbeyi, “Kök hücre ile üretilmiş dokular üzerinde deneyler, insan doku örnekleri üzerinde yapılan testler, mikrodoz uygulamaları, radyolojik cihazlardaki ilerlemelerle hastalıkların vücut içerisinde gelişmelerin takip edilmesi, yapay zekâ, beraberinde bilgisayar modelleri ve simülasyonları önemli ve etkili alternatif yöntemlerdir. Alternatif yöntemlerin gelişimi ile beraber hayvan deneylerinin azalma eğilimi içine girdiğini görüyoruz. Biz bu konuya özellikle hak ve etik açısından bakılması gerektiğini düşünüyoruz. İnsan, doğanın ve hayvanların egemeni değil paydaşıdır.  Hayvanların mal olarak görülmeleri, sömürülmeleri, iradeleri dışında deneyde kullanılmaları, işkenceye maruz kalmaları, öldürülmeleri kabul edilemez. Aynı şekilde üniversitelerde eğitimde de hayvanların kullanılmaması gerektiği gibi, öğrenciler de etik eğitim hakkı ilkesi gereği hayvan deneyleri konusunda zorlanamaz. Dünyada birçok üniversitede olduğu gibi ülkemizde de Aksaray Üniversitesi eğitimde hayvan deneyini kaldırmıştır.” dedi.

Ülkemizde 120'den fazla Hayvan Deney Laboratuvarı bulunduğunu vurgulayan Hüsünbeyi, “Dokuz Eylül Üniversitesi 10 kilo üstü hayvanlara yönelik 2. laboratuvarını yapmaktadır. Bilginin, bilimin geliştiği bu dönemde çağdışı kalmış hayvan deneylerinden vazgeçilmeli, hayvan deney laboratuvarları alternatif bilimsel araştırma laboratuvarlarına dönüştürülmelidir. Biz irademizle kendi bedenlerimizi bilim ve eğitim amaçlı değerlendirilmek üzere kadavra olarak bağışlıyoruz. Bir sömürü biçimi olan hayvan deneyleri vahşetinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Tüm duyarlı çevrelerle birlikte konunun takipçisi olacağız, her oluşumu ve herkesi bu konuda dayanışmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt'ta tiner tenekesinin patlaması sonucu 2 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

MESS sürecindeki Arçelik işçileri: Üretimi durdurmayan eylemler yeterli değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa