10 Ocak 2024 05:28

İş yasasında hedef daha fazla hak gasbı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Birlikte mümkün Türkiye’ şiarıyla gerçekleştirilen forumda İş Kanunu’nda değişiklik yapılacağını söylemişti. Hedefte güvencesiz çalıştırma ve kıdem tazminatının gaspı var.

Fotoğraf: Cem Tekkeşinoğlu/AA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Birlikte mümkün Türkiye’ şiarıyla patron sendikası TİSK’in öncülüğünde gerçekleşen forumda İş Kanunu’nda değişiklik yapılacağını söylemişti. Orta Vadeli Program’da da yer alan mevzuatta güvencesiz ve esnek çalıştırmayla birlik kıdem tazminatı gaspı da var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu'nda, iş kanununda mevzuat değişikliği yapacaklarını açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu’nun bu konuda çalıştığını belirten Erdoğan, "Bireysel iş kanunlarına ve bireysel iş hukukuna ilişkin diğer kanunlarda yer alan düzenlemeleri tek bir temel iş kanunuyla bütüncül bir yapıya kavuşturmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede ortaya çıkacak Türk İş Kanunu ile etkinliği ve verimliliği artırabileceğimize inanıyorum" demişti. Öte yandan Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Programın 17. maddesinde de “güvenceli esneklik” adı altında değişiklik yapılması planlanmıştı.

İşçi ve işveren sendikaları ile devletin bir araya geldiği son Üçlü Danışma Kurulunda, oluşturulan çalışma grubunun bugün söz konusu mevzuat değişikliği gündemiyle toplanması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığının hazırlıklarını görüşüleceği ifade edilen toplantıda, edinilen bilgiye göre İş Kanunu, Sendikalar Kanunu, Deniz ve Basın Kanunu gibi konularda kapsamlı bir değişiklik yapılması planlanıyor. Ancak en dikkat çeken değişiklik planı milyonlarca emekçiyi ilgilendiren esnek çalışma ve belirli süreli sözleşmenin yaygınlaşması konusunda olacak.

ZİNCİRLEME SÖZLEŞME TEHLİKESİ

İşçilerin kıdem tazminatı alabilmesinin koşullarından bir tanesi de iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması. Belirli süreli iş sözleşmesinin hangi koşullarda yapılmayacağı İş Kanunu’nda “belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak” yazılı bir şekilde yapılması gerektiği şeklinde yer alıyor. Bunun dışındaki iş sözleşmeleri belirsiz süreli kabul ediliyor. Yine kanuna göre “Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli” kabul ediliyor.

İŞİN UCU KIDEM TAZMİNATINA UZANIYOR

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu tarafından hazırlanan taslakta belirli süreli iş sözleşmesinin yer alacağı tartışmaları, işçilerin zincirleme yöntemle sözleşmelerinin yenilenmesi yoluyla güvencesizlik tehlikesini de ortaya çıkarabilir. Ayrıca bu durumun kıdem tazminatının gaspını da kolaylaştırabileceği ifade ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Sarıbal: Tarımda üretim artıyorsa, neden rekor düzeyde ithalat yapıldı?

SONRAKİ HABER

Çanakkale'de kar yağışı: Üniversite dahil eğitime bir gün ara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa