09 Ocak 2024 17:41

Hatay’da her 100 çocuktan 22’si gıdaya ulaşamadı

TTB ve SES, Hatay’da beş yaş altı çocukların beslenme durumlarına dair yaptıkları çalışmalarının sonuçlarını duyurdu: "Her 100 çocuktan 22’si ne mama, ne anne sütü ne de başka bir gıdaya erişebildi.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Hatay Tabip Odası, halk sağlığı uzmanları ve SES Hatay Şube’nin katkılarıyla Hatay’da beş yaş altı çocukların beslenme durumlarına dair yaptıkları çalışmalarının sonuçlarını duyurdu. 564 çocuğun takibi yapılarak edinilen sonuçlara göre; çocuklarda yetersiz beslenmeye bağlı ve deprem sonrası yaşanan travmalara bağlı olarak bodurluk ve zayıflık göründü. Çalışmaya göre her 100 çocuktan 22’sinin ne anne sütü ne mama ne de başka hiçbir besine ulaştığı açıklandı. Çalışmada erkek çocuklarda bodurluk ve zayıflığın daha sık göründüğü de ifade edildi.

ÇOCUKLARDA DEPREM TRAVMASI DA YEME BOZUKLUĞUNA ETKİ ETTİ

Çalışmaya dair bilgi veren TTB Halk Sağlığı Kolu Üyesi Dr. Mehmet Zencir; çalışmaya depremin üzerinden geçen 6’ıncı ayın ardından başladıklarını ve 19 Eylül ve 23 Kasım 2023 tarihlerinde veri toplama işlemi gerçekleştirdiklerini ifade ederek toplamda 288 kız, 276 erkek çocukla çalışmayı gerçekleştirdiklerini ifade etti. 6 Şubat depremleri sonrasında kendini gösteren ve bir halk sağlığı sorunu haline dönen yetersiz beslenmenin en başta çocuklarda kendini gösterdiğine dikkat çeken Dr. Zencir, çalışma sırasında depremin ardından yaşanan çocuk travmalarını da ölçmeye çalıştıklarını söyledi. Ebeveyn, kardeş ya da arkadaş kaybının da çocuklarda yeme bozukluğuna neden olduğunu açıklayan Dr. Zencir, “Sağlık sorunu yaşayan çocukların 4’te 1’i erken doğmuş. Çocuklarda travmaya bağlı altını ıslatma, tırnak yeme ve parmak emme sorunları görüldü. Deprem bölgesindeki ailelerin 4’te 3’ünün halen düzenli bir işi yok. Çalışmayı Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde, tercüman yardımı ile gerçekleştirdik” dedi.

"YAŞ BÜYÜDÜKÇE ÖĞÜN SAYISI DÜŞTÜ"

Zencir’in ardından Diyetisyen Dicle Dilan Salman konuştu. Çalışmaya katılan çocukların öğün sayılarının yeterli ya da yetersiz beslenmeyi gösterdiğini ifade eden Dr. Salman, “Hatay’da yaş büyüdükçe öğün sayılarının düştüğünü gördük. Çalışmada gördük ki çocukların yarısı anne sütü alamadı. Her 100 çocuktan 22’si ne mama, ne anne sütü ne de başka bir gıdaya erişebildi” dedi.

"DÜZENLİ GIDAYA ERİŞİLMİYOR"

Çocukların karın tokluğunu sağlamak için yüksek enerjili paketli gıdaların sık tüketildiğine de işaret eden Salman, “Halen Hatay’da ortak mutfak, komşudan yemek isteme, düzenli gıdaya erişememe sorunları mevcut. Saklama koşulları da burada oldukça önemli. Çünkü saklanamayan her ürün çöp oluyor” diye konuştu.

HER 3 ÇOCUKTAN 1’İNİN BOY GELİŞİMİ GERİLEDİ

Yapılan çalışmaya göre; çocuklarda bodurluk oranı yüzde 3.7 iken çok bodurluk yüzde 2.5. Bu veriler Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yüzde 20’lik bir artışın var olduğunu ortaya koyuyor. Yine çalışmanın bir başka sonucuna göre; çocukların yüzde 5.5’i zayıf iken, yüzde 3.4’ü ise çok zayıf. Sağlıksız beslenen ve obezite olan çocukların oranı ise yüzde 4.4. Dr. Mehmet Zencir bu oranların 23 ay altındaki çocuklarda daha sık göründüğünü de sözlerine ekledi. Dr. Zencir ayrıca çalışmada daha önce verileri kayıtlara işlenen 208 çocuğun geçmiş bulgularına da bakarak; “Her 3 çocuktan biri boy ölçümünde geriye gitmiş” dedi.

BODURLUK TELAFİSİ OLMAYAN BİR HASTALIKTIR

Yayına online bağlanan Pediatri Uzmanı Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen ise; “Kısa dönemde anemi, raşitizm ve saç dökülmesi gibi bulgular beklenirken uzun dönemde büyüme ve kilo azalması enfeksiyonları tetikliyor. Bodurluk telafisi olmayan bir hastalıktır. Yaşam kalitesini etkileyen bir bodurluk beyin büyümesini de etkiler. Bu da okul ve akademik performansı etkiler” dedi.

TTB’NİN ACİL ÖNERİ LİSTESİ

Çalışmaya göre TTB’nin önerileri şöyle;

  • Acilen mutfak koşullarının iyileştirilmesi, mutfaksız hanenin kalmaması.
  • Çocuklara uygun, kültüre ve yerele özgü, yeterli gıda desteğinin sağlanması.
  • Tüm nüfusu hedefleyen ancak yüksek riskli grupları da gören gıda desteklerinin oluşturulması.
  • Kronik hastalığı olan, vitamin mineral yetersizliği olan çocuklar gibi yüksek riskli grupların sağlık takiplerinin yapılması.
  • Beslenme kolileri oluşturulurken sadece kuru gıda konulmaması, çocuklara uygun protein kaynaklarının (yumurta, paketli süt, et ürünleri) kolilere eklenmesi.
  • Gıda ve su desteğinin adaletli dağıtımının sağlanması, dağıtımda toplum katılımının benimsenmesi, hane gereksinimlerine göre desteğin sağlanması.
  • Geçici yaşam alanlarından kalıcı yaşam alanlarına geçişin hızlandırılması.
  • Saklama koşullarının iyileştirilmesi, buzdolabı desteğinin artırılması.
  • Elektrik kesintisi, su kesintisi gibi kesintilerin en aza indirilmesi.
  • Emziren kadınların nitelikli gıda açısından desteklenmesi.
  • Vitamin mineral desteklerinin sağlanması.
  • Çocuklara beslenme eğitimlerinin verilmesi.
  • Dağıtımlarda yüksek enerjili paketli gıdalardan (abur cubur) uzak durulması.
  • Çevresel hijyenin sağlanması.
  • Su, sanitasyon, hijyen koşullarının sağlanması.
  • Hanelerin ekonomik anlamda güçlendirilmesi, iş olanaklarının artırılması.
  • Tarım toplumu olan Hatay halkının tarım arazilerinin üzerinde kentlerin yeniden inşa edilmesinin önüne geçilmesi.

(Ankara/EVRENSEL)

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücret her gün eridi: 13 günde 13 dolar!

SONRAKİ HABER

Godfather: Sermayenin Gizli Silahı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa