Anket sonucu belli: SBF’de sorun namına yok yok!
70 bin kişilik Ankara Üniversitesinde yalnızca 1453 kişi okulun yurtlarında kalıyor. Konu beslenmeye geldiğinde, öğrencilerin %80’i dengeli ve sağlıklı beslenemediğini düşünüyor.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri
Tüm insanların geçim sıkıntısından mağdur olduğu, özellikle öğrencilerin enflasyonu iliklerine kadar hissettikleri bu günlerde biz SBF öğrencilerinin de durumu aynı. Bu yazıda ekonomik sıkıntılarını, barınma ve beslenme sorunlarının düzeyini ölçmek için yaptığımız, SBF’de İktisat ve Uluslararası İlişkiler öğrencilerinin ağırlıkta katıldığı küçük çapta bir anketin gösterdikleri üzerinden tartışacağız.
BU ŞARTLARDA YAŞAMANIN PAHASI
33 öğrenciyle konuştuğumuz ankette, ankete katılan öğrencilerden biri yurttan çıkmaktan korktuğu için sosyal hayatından feragat ettiğinden bahsetti. Hem yurt koşulları hem de ulaşımdaki olanakların yetersizliği ve pahalılığı bu duruma neden oluyor. Ankara Üniversitesi 70 bin kişilik bir nüfusa sahip, 1453 kişi okulun kendi yurtlarında barınabiliyor. Bu yurtlara giremeyen, yani bir tanıdığı olmayan öğrencilerse KYK yurtlarına, fahiş ev kiralarına veya aile evinde kalmaya mecbur bırakılıyor. Fakülte öğrencilerinin çoğu şehir dışından geldiği için ya yüksek kiralı öğrenci evlerinde ya da kötü şartlardaki yurtlarda kalıyorlar. Kimi şehir merkezinden oldukça uzak yurtlarda olduğu için güvenlik kaygısıyla baş etmek zorunda kalıyor. Yurda giderken ıssız ve ışıksız yollardan geçiyor. Öğrencilere güvenli ve ücretsiz ulaşım sağlanamıyor. KYK yurdu çıkmayan öğrenciler fahiş fiyatlı özel yurtlara ve tarikat yurtlarına mecbur edilirken KYK yurtlarında kalan öğrencilerse her güne alınmayan önlemler nedeniyle kaygıyla uyanıp zehirlenme korkusuyla yatıyorlar. Son aylarda ülkenin her bir yanındaki KYK yurtlarında yaşanan facialar, öğrencileri tedirgin ediyor. Bu şartlarda yaşamak istemeyenler de öğrenci evine çıkıyor. Kirayı karşılamak için okul saatlerinde bile işte çalışmak zorunda kalıyorlar. Keza anket yaptığımız arkadaşlarımızın %27’si çalıştığını belirtti.
NE GÜVENLİ BARINMA NE SAĞLIKLI BESLENME
Günümüzün kriz ortamında tek sorun barınma da değil. Öğrencilerin %80’i dengeli ve sağlıklı beslenemediğini düşünüyor. Cebeci Kampüsü’nde geçen sene 6 lira olan yemekhane bu sene 15 lira oldu. Bu da yüzde 150 zam demek. Geçen sene 1250 lira olan KYK bursuysa bu sene 2000 lira. Bu yemeklere %60 zam yapıldığı anlamına geliyor. KYK bursunun enflasyon karşısında erimesi sonucunda geçen seneyle aynı miktarda yemek bile yenilemiyor. Sürekli zam gelen yemekhane fiyatlarını da ödemek gittikçe zorlaşıyor. Dışarıdaki yemek fiyatları da düşünüldüğünde öğrencilerin uygun fiyata yiyebileceği sağlıklı öğünler mümkün görünmüyor.
Yakın zamanda KYK burs başvuruları açıklandı. Anket yaptıklarımızdan KYK kredisi çıkanların %68’i kullanmayı düşündüğünü söyledi. Öte taraftan bursa ihtiyacı olan fakat çıkmayan arkadaşlarımız da kredi almak zorunda bırakılıyor. Burs hakkı kazanamayan neredeyse herkes geri ödemeli krediye göz yummak zorunda kalıyor.
Daha beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan öğrencilerin hobilerinden de vazgeçmek zorunda bırakıldığını görüyoruz. Ankete katılanlardan birkaç kişi kursların fiyatlarının artmasından dolayı artık devam edemediğini belirtti. Çalışan öğrencilerse hobileri için vakitleri olmadığını söyledi. İşe gidenler hobilerinden vazgeçerken işe gitmeyenlerde de %60 dolaylarında hobilerini gerçekleştirememe yüzdesi mevcut.
Ankara Üniversitesi 10 milyar 603 milyon liralık bütçe ödeneğiyle Türkiye’de en çok bütçe ayrılan ikinci üniversitedir. Buna rağmen ankette de gördüğümüz gibi üniversitemiz ne güvenli bir şekilde barınma ne de sağlıklı beslenme sağlıyor. Biz tüm bu sorunlara karşı üniversite yurtlarının kapasitesinin öğrencilere kullanılmasını, yurt çevresinde güvenliğin sağlanmasını, yemekhane yemeğinin ücretsiz ve sağlıklı öğünler şeklinde olmasını talep ediyoruz. Ayrıca kira zamlarının durdurulmasını, kontrol edilebilir bir mekanizma oluşturulmasını, burs ücretlerinin barınma sorunu yaşayan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde arttırılmasını da talep ediyoruz.
Evrensel'i Takip Et