09 Ocak 2024 23:55

Hayatı idame ettirme yolu olarak borsa ve mobil kumar

Sürekli olarak kazancını gözetmeden ek gelirler peşinde koşturan bir gençlik var. Borsa bu konuda herkes için ulaşılabilir olan ve en fazla ilgi gören alan.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Emin İŞLEK

Bursa

 

Ekonomik problemler, her alanda artan fiyatlar, yalnızlaşma; kısacası günümüz Türkiye’si. Her gün yaşadığımız problemler arasında hızla yükselen hızlı ve kolay para trendi gençlik arasında en yoğun tartışılan mevzulardan. Gençlerin, öğrencilerin her oturduğu masada borsa ve mobil kumar bahsi geçer oldu. Bizler de bu konu hakkında gençliğin bu alandaki eğilimleri üzerine bazı arkadaşlarımızla konuştuk.

Günümüzde gençlerin ailelerinden aldığı destek, verilen burslar veya çalıştıkları yerlerden aldıkları ücretler ihtiyaçlarını karşılamak için dahi yeterli olmadığını görüyoruz. Sürekli olarak kazancını gözetmeden ek gelirler peşinde koşturan bir gençlik var. Borsa bu konuda herkes için ulaşılabilir olan ve en fazla ilgi gören alan.

KİMİSİ İÇİN KRİZLER KİMİSİ İÇİN FIRSATLAR ÜLKESİ

Hüseyin liseden beri borsayla ve fonlarla ilgilenen bir makine mühendisliği öğrencisi. Borsa neden nasıl girdiğini sorduğumuzda Hüseyin: “Sebebi mevcut Türkiye koşullarında bir öğrenci olmamdır. Baktığımda düzenli ve yeterli bir gelir sağlayamıyorum, elimdeki para da gün geçtikçe değer kaybediyor. Bende paramı nasıl korurum hatta bir umut nasıl değer kazandırırım diye düşünerek borsaya girdim.” İnsanların neden bu kadar fazla borsaya girdiği konusunda ise yine ekonomik koşulları işaret ederek: “Bir halka arz trendi var şu an herkes halka arza girmeye çalışıyor 100-200 lira için. Bu bize halkın gerçekten bir yemek parasına muhtaç olmasını gösteriyor bence. Yabancı ülkelerde insanlar halka arza bu kadar yoğun ilgi göstermez çünkü halka arzın riski normal piyasalarda daha yüksektir ve yatırım aracı olmaz çünkü getirisi düşüktür aslında. Ama bizim ülkemizde borsa canlı hem kendi yatırımcısı var hem de bizim üzerimizden ciddi karlar eden yabancı yatırımcılar var. Yabancı yatırımcı değerli parası ile Türkiye borsasına girip yükseltip yüksekten satıp tekrar düşükten toplayıp karına kar katmakta. Sonuç olarak sermayesi olan yine kazanıyor.”

Hüseyin’in gelecekle ilgili planları hakkında konuşurken Hüseyin: “İyi bir iş bulmanın lüks olduğu bir dönemdeyiz. İşler yolunda giderse mühendis olacağım. Bugünün koşullarıyla en fazla yirmi bin lira civarı bir maaşla başlayabilirim. Ev kiraları şu an on-on beş bin lira civarı. Yaşam standartlarım pek de yükselmeyecek, yani beyaz yakalık kölelikten başka bir şey değil. Ben borsa üzerinden standartlarımı yükseltebileceğimi düşünüyorum” diyor.

PARA KAZANMAK İÇİN EĞİTİM, EĞİTİM İÇİN PARA GEREK

Sertaç ise psikoloji mezunu, borsayla halka arzlarla birlikte tanışmış. “Mezun olduktan sonra yazın bir benzinlikte çalışıyordum günlük 350 liraya. Arkadaşım söylemişti halka arzlar var ve üç-beş bir şey bırakıyor diye. Arkadaşımdan borç aldığım üç yüz lirayla başlayıp arttırmaya çalıştım, haftalık harçlığımı falan çıkarıyordum” diyor bizlere.

Neden bu kadar ilgi duyulan bir alan olduğunu sorduğumuzda Sertaç: “Ben bir psikoloji mezunuyum. Özel şirketlerde yıllarca elle tutulur bir para kazanamıyorsun. Para kazanan bir psikolog olman için pahalı eğitimler alman gerekiyor. Kredi çekip eğitim alan arkadaşlarımız dahi var. Benim istediğim bir okul şu an kırk bin lira. Hem yaşayıp hem de para biriktirmem gerekiyor, bu yüzden ek gelirlere ihtiyacım oluyor. Halka arzlar da garanti oluyor genelde. Bu sebeple halka arza giriyorum, bir çay çorba parasını bulunca çıkıyorum.” Toplumda da kolay paraya dair bir yönelim olduğunu vurgulayan Sertaç: “Gençliğin bu alanda bir beklentisi var. Bugün baktığımızda gençlerin ekonomik koşullarının zor olması bireysel kaçış yollarına yönlendiriyor. Gençler sürekli farklı insanların yaşamlarını görüyor, sosyal medyadaki insanlar kadar para kazanmak istiyor. Bunu bazı gençler sosyal medyadan deniyor bazıları ise borsadan deniyor. Gördükleri, özendikleri yaşama erişmek istiyorlar.”

YÜZ LİRAYA ZENGİN OLMA HAYALLERİ

Bu alanlardan konuşurken mobil şans oyunlarına da ciddi bir talep olduğunu söyleyen Sertaç: “Geçen sene son yirmi beş liram vardı. O yirmi beş liranın olup olmaması aynı şeydi bizim için. Biz de dört arkadaş birleşip kumara atmıştık.” Bunun riskli bir alan olduğunu, neden gençlerin bu alana girdiğini sorduğumuzda ise: “Daha iyi ekonomik koşullardaki insanlar tüm ihtiyaçlarına parasını ayırdıktan sonra kalan paralarıyla risk alıyorlar ama bizim koşullarımızda kendimizi idame ettirmek mümkün olmadığı için paramız her zaman riske atılabilecek durumda oluyor.”

Konuşmamızın sonunda Sertaç, “Aslında gençlerin artık emeğinin karşılığının ne olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Günlerce çalışıp temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyorken yüz liraya zengin olma hayalleri kuruyoruz” diye bitiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Genç işçiler için umuttan fazlası

SONRAKİ HABER

Yurtta “manevi yılbaşı” gecesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa