10 Ocak 2024 10:56

Boğaziçi’de kayyum yönetimden öğrencilere soruşturma

Damla DURLU
İstanbul

Boğaziçi Üniversitesinde atanmış yönetim tarafından daha öncesinde koruma tedbiri kararı ile kampüse girişleri 1 ay süreyle engellenen 16 öğrenciye disiplin soruşturması açıldı. İktisadi ve İdari Bilimler binasında alınan forumlarla öğrencilerin başlattığı Demokrasi Nöbetiyle alakalı açılan soruşturmalarda öğrencilerin “Yükseköğretim kurumlarında işgal ve benzeri fiillerle yükseköğretim kurumunun hizmetlerini engelleyici eylemlerde bulunma” disiplin suçlarını işlediği iddia ediliyor. Ayrıca soruşturmalarda Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK)’nın yaptığı “Okula giriş yasağı olan kapı dışında bekleyen arkadaşlarımızla dayanışma için kapıya yürüyoruz” çağrısı suç unsuru sayılıyor ve öğrencilerin megafonla slogan atması grubu provoke etmek olarak nitelendiriliyor.

“MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Disiplin soruşturması açılan öğrencilerden gazetemize konuşan Berkay Morkan, açılan soruşturmalar hakkında “Kayyum yönetim üniversite içindeki hukuksuz girişimlerine uzun süredir karşı çıktığını ve bunun için insanları da örgütlemeye çalıştığını bildiği öğrencileri fişleyip işlemedikleri suçlarla cezalandırmak istiyor. Hukukun hala çalışan parçalarına güvenerek ceza almayacağımızı biliyoruz fakat bu soruşturmaların amacı zaten cezalandırmak değil, korkutarak sindirmek. Başarılı olamayacaklarını söyleyebilirim, soruşturmayla da gözaltıyla da tehditle de denese bizi sindiremeyecekler. Üniversitede söz sahibi olana kadar bu keyfi kararlara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin Fen Edebiyat Fakültesi’nin bölünmesine yönelik üniversite senatosundan geçirilen kararlara karşı gerçekleştirilen eylemlerde 16 öğrencinin okul kartları iptal edilmiş ve öğrencilere “uzaklaştırma tedbiri” adı altında okula girişleri 1 ay süreyle yasaklandığı tebliğ edilmişti. Uzaklaştırma tedbirinin nedenleri olarak “fakülte binasına girerek eğitim faaliyetlerini engellemek, slogan atarak öğrencileri kışkırtmak” olduğu öne sürülmüştü. Kartları iptal edilen öğrencilerin açtığı dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et