10 Ocak 2024 14:54

TTB AHEK: Bakanın söylediği gibi nezle değil, Covid geçiriyoruz

Hastaneleri dolup taşıran salgını değerlendiren TTB Aile Hekimliği Kolu, "Yaşadığımız şey Sağlık Bakanının dediği gibi nezle değil! hastalarımız Covid geçiriyor" açıklamasında bulundu.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) son haftalarda yaşanan çoklu salgına dair açıklama yaptı. Online yapılan açıklamada söz alan AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, "AHEK olarak en son ekim ayında bir açıklama yapmış ve her 3 kişiden birinin rapor aldığını, çocukların okula gidemediğini söylemiştik. Bugünün dünden farkı; tedbirler alınmadığı için salgın yükseliş hızı azalmıyor. Günlerce seyrediyor. Biz sağlık çalışanları olarak biliyoruz ki; hastalarımız Covid geçiriyor. Sağlık Bakanının ifade ettiği gibi yaşadığımız şey nezle değil!" diye konuştu.

SALGIN VAR KORUNMA YOK!

"Salgın var, korunma yok! Hastalıklar var, tedbir yok! Ölümler var, Sağlık Bakanlığından ses yok!", diye başlayan açıklamayı AHEK Sekreteri Dr. Sibel Uyan okudu. Ülkemizde bir aya yakın süredir hız kesmeden süren İnfluenza, COVID-19, RSV başta olmak üzere Adenovirüs, Rotavirüs gibi mevsimsel virüslerin kaynaklık ettiği salgın, toplumu ve sağlık emekçilerini adeta esir alarak, oldukça önemli bir toplumsal sağlık sorunu haline geldiği söyleyen Dr. Uyan; "Toplumdan ve sağlık emekçilerinden gizlenen, yok sayılan salgın, geçtiğimiz yıllara göre her gün onlarca fazladan ölüme neden oluyor. Günlerdir hasta yataklarında bir türlü iyileşemeyen yurttaşlarımız işlerine gidemiyor, öğrenciler derslerinden geri kalıyor. Başta yaşlılarımız ve risk grubunda olan insanlarımız salgının ağır etkisi altında zor günler yaşıyor. Bu günlerde gücünün üstünde hasta bakan sağlık emekçileri yorgun düşmüş, bir kısmı salgının etkisiyle hasta olmuştur" dedi.

"İŞÇiLER PATRON BASKISI İLE İSTİRAHAT EDEMİYOR"

Salgını önleyici yöntemler tercih edilmeyince; hastane polikliniklerinde hastalar yığılmaya, yoğun bakımlarda hasta yatağı bulmada zorluklar yaşanmaya başlandığını ifade eden Dr. Uyan; " Hastaneler dolmuş durumda, servislerde yer bulunamıyor. Randevu almak imkansız. Hastane poliklinikleri için randevu bulamayan yurttaşlarımız acillere ve aile sağlığı merkezlerine (ASM) akın ediyorlar" dedi.

"Okullarda dersler durmuş halde. İşçiler hasta halde işe gidiyor toplu taşıma kullanıyor, salgın yayılıyor" diyerek açıklamaya devam eden Dr. Uyan; "Son bir aydır gördüğümüz tabloda tüm okullar hastalıktan kırılıyor, işyerlerinde çalışanlar hastalıktan kırılıyor. Okullarda sınav dönemi olması, işyerlerinde ise çalışma şartları ve patron baskısı nedeniyle yurttaşlarımız istirahat edemiyor, çalışmaya, hasta hasta çalışmaya, işe ve okula bu şartlarda gitmeye ve kendileri ile birlikte okul ve işyerlerinde ya da toplu taşıma araçlarında çevrelerinde olan kişilere de salgını yaymaya devam ediyor" diye ifade etti.

"BAKANLIĞIN ELİNDE VERİLER MEVCUT"

Sağlık Bakanlığının bu salgına dair yaptığı açıklamalarda, salgının toplumda yarattığı olumsuz etkiyi önemsiz göstermek için grip ve COVID salgını yerine sıradan mevsimsel nezleden bahsetmekte olduğuna konuşmasında dikkat çeken Dr. Uyan; "Oysa Sağlık Bakanlığı'nın elinde mevcut salgına ilişkin veriler mevcutken, salgının kapsamı ve toplumda yarattığı tahribat bilinmekte iken bunu kamuoyundan gizleyerek toplumun salgından korunması için alınması gereken tedbirlerden kaçındığı açıktır. Yaşadığımız bahar nezlesi değil, ölümcül İnfluenza ve COVID salgınıdır" diye konuştu.

"YÜKÜ SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN ÜZERİNE ATAMAZSINIZ"

TTB olarak toplumu ve sağlık çalışanlarını derinden etkileyen salgına karşı Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunarak halkın salgına karşı korunması amacıyla başta aşı olmak üzere koruyucu önlemelerin geliştirmesi, halkın ve sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi ve alınacak tedbirler için önerilerde bulunmuş fakat maalesef bu öneriler ve talepler hükümet tarafından görmezlikten gelindiğine dikkat çeken Dr. Uyan; "İnfleunza ya da COVID olmamak için 'Elimizdeki en büyük koz hastalanmamaktır' diyerek suçu bireylere, 'Rapor almayın, hasta hasta çalışın' diyerek yükü sağlık emekçilerine atamazsınız." dedi.

MASKE MESAFE HİJYEN KORUMAYA DEVAM EDİYOR

Toplum ve sağlık çalışanlarının salgınla ilgili sürekli bilgilendirilmeli,koruyucu önlemler hatırlatılmalı, eğitimler yapılmalı diyerek ne yapılması gerektiği noktasında da bilgi veren Dr. Uyan, "Sağlık kurumlarında maske takılması zorunludur. Genelgeler halen geçerlidir ve maske şu an en çok ihtiyacımız olan koruyucu tedbirlerden biridir.Toplu taşıma, kapalı kalabalık ortamlarda maske-mesafe-hijyen kuralının uygulanması, bunun için yönetenlerin kararlı tutum içinde olmaları önemli ve gereklidir" diye önlemleri hatırlattı.

AHEK'in düzenlediği açıklamada söz alan kol başkanı Dr. Emrah Kırımlı ise şunları söyledi:

"AHEK olarak en son ekim ayında bir açıklama yapmış ve her 3 kişiden birinin rapor aldığını, çocukların okula gidemediğini söylemiştik. Bugünün dünden farkı; tedbirler alınmadığı için salgın yükselip hızla azalmıyor. Günlerce seyrediyor. Biz sağlık çalışanları olarak biliyoruz ki; hastalarımız Covid geçiriyor. Sağlık Bakanının ifade ettiği gibi yaşadığımız şey nezle değil! Biz nezlenin ne olduğunu biliyoruz. Bakan bey çıkıp şehir hastanelerinde milyonlarca hastanın bakıldığını söyledi. Bakılır, milyonlarca insan bakılır; ancak o hastalar iyileşmiyor! Meslektaşlarımız öğle aralarında aldıkları serumlar ile çalışmaya devam ediyorlar. Buradan hepimize geçmiş olsun diyorum. Çünkü tüm yurttaşlarımız öksürüyor!"

SALGIN DEPREM BÖLGESİNDE DAHA AĞIR YAŞANIYOR

Depremin yaşandığı illerden yayına bağlanan tabip odaları başkan ve TTB MK üyeleri de, depremin yarattığı ağır tahribatta yurttaşların hastalıklar ile baş etmede zorluk yaşadığını ifade ettiler. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Server Yılmaz, "Konteyner ASM'lerde günde 200 hasta bakıyoruz. Biz içeride hasta bakarken yurttaşlar yağmur çamur demeden dışarı bekliyorlar. Hasta olmayanlar da o bekleme süresinde hastalanıyorlar zaten" dedi. TTB MK üyesi, Dr. Aydın Şirin de görev yeri olan Adıyaman'a dair bilgi verdi. Dr. Şirin, "Artık zatürre teşhisi koyuyorum. Pandemide gösterilmeyen bilimsel yaklaşım sonucu vatandaşlarda aşıya dair tereddüt gelişti. Birçok kronik hastalığı mevcut hastaya aşılarını yapamadık. Ciddi bir salgınla karşı karşıyayız. İşçiler, öğrenciler ve meslektaşlarımız hasta. Buradan bir kez daha bu yaşananların önlenebilir olduğunu ifade ediyoruz" dedi. Adıyaman Tabip Odası Başkanı Dr. İsmail Tosun da söz alarak şunları söyledi: "Deprem bölgesinde dar alanda yaşam sürdüğü için salgın kendini daha çok belli ediyor. Konteyner okullarda çocuklar arasında salgın sürüyor. Alan sıcak olsun diye havalandırma da yapılamadığı için solunum yolu enfeksiyonlarında direnç söz konusu. Hastaneye yönlendirdiğimiz hastalara da test yapılmadığı için neyle karşı karşıya olduğumuzu bilmiyoruz."

TTB BAŞKANI DR. FİNCANCI: BU AY 58 FAZLADAN ÖLÜM YAŞANDI

Açıklamanın hem başında hem de sonunda söz alan TTB Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı da şunları ifade etti. "Son dönemde ÜSYE artışı söz konusu. PÇG bunu gündeme getirdi. Güçlü Yaman özellikle İstanbul özelinde yaşanan fazladan ölümleri açıkladı. Bu ay 58 fazladan ölüm yaşandı. Bu süreç tıpkı 2022 yılında pandemide başa çıkmakta zorlandığımız süreç gibi...Maalesef ölümlerden koruyan aşılar Türkiye'ye getirilmiyor. Bu durum toplumdaki aşı tereddütünü de ilerleten bir durum." (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

5 gündür aranıyordu, dağda ölü bulundu

SONRAKİ HABER

Ticaret Bakanı, MÜSİAD toplantısında açıkladı: Ticaret Bakanlığı bütçesinin yüzde 58’i patronlara transfer edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa