10 Ocak 2024 15:27

Grip vakaları hız kazandı uzmanlar uyarıyor: Maske kullanımı önemli

Uzmanlar son günlerde artan grip vakalarına karşı maske kullanımının ve aşının önemine vurgu yaparken, bilinçsiz ilaç kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu.

Fotoğraf: Benzoix/Freepik

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir 

Türk Tabipler Birliği (TTB), toplu taşıma araçlarında maske kullanımı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ulaşım kurumlarına önlem alınması yönünde uyarıda bulundu. Sağlık Meslek örgütlerinin uyarılarını doğru bulan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, viral enfeksiyon kaynaklı yoğun bakım yatışlarının yüzde 100 civarında olduğunu söyledi. 

Gribin ciddi bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirten Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz ise özellikle son günlerde artan grip vakalarına karşı aşının önemine vurgu yaparken, bilinçsiz ilaç kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu.

“GRİP ÖLÜME NEDEN OLABİLİYOR” 

Gribin nezle ve soğuk algınlığı ile karıştırılabildiğini söyleyen Tüysüz, “Grip nezleye kıyasla çok ağır seyreden, ayakta atlatılması zor, zatürre, bakteriyel hastalıklar gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilen ve hatta altta yatan kronik hastalığı olanlarda ve yaşlılarda hastaneye yatış ve ölüme sebebiyet verebilen bir hastalıktır” dedi.  

Grip kaynaklı ölümlerin çoğunun KOAH, diyabet, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkların tetiklenmesi sonucu gerçekleştiğini söyleyen Tüysüz, “Bu sebeple, ölüm nedeninin grip hastalığı olduğu tam olarak anlaşılamayabilir. Hapşırık, burun akıntısı, üst solunum yollarında enfeksiyon bulguları, halsizlik, bitkinlik, şiddetli kas ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı gibi belirtileri olan grip, soğuk algınlığı değildir, şakaya gelmez. Dikkatle takip edilmesi gereken bir solunum yolu enfeksiyonudur” diye konuştu.

“GRİP AŞISI 65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN ÖNEMLİ” 

Virüslü havanın solunmasıyla ya da salgıların direk teması ile başkasına bulaşabildiğini belirten Tüysüz, “Hastaların solunum yollarında üreyen virüslerin solunum, öksürük, aksırık ile damlacık hallerinde dışarı atılmakta ve havaya karışmaktadır. Alınabilecek bazı kişisel önlemler dışında, korunma kısmında mutlaka influenza aşısının yapılması gerekir. 65 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızla 65 yaş altında olup kronik hastalığı bulunan hastalarımız için grip aşısı uygulaması devam etmektedir. Grip aşısı, grip hastalığına yakalanma riskini azaltmakta, hastalığın şiddetini hafifletmektedir. Ayrıca diyabet, KOAH, sol kalp yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, immünsüpresif hastalar, streoid kullananlar, kanser tedavisi görenler, HIV pozitif hastalar ve iki tane önemli grup gebeler ve obezitesi olanların mutlaka bu mevsimde influenza aşısıyla aşılanması tavsiye edilmektedir” dedi. 

“BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI DAHA ÇOK HASTA EDİYOR”

 Fazla ve gereksiz ilaç kullanımının sorunlara yol açtığını söyleyen Tüysüz “Alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilmekte, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri ortaya çıkabilmekte, farklı ilaç etkileşimleri, yan etkileri olabilmektedir. Bilinçsiz ilaç kullanımı hastalıkların kontrolünü güçleştirebilmektedir. Grip enfeksiyonlarında da verilen ilaçları kontrolsüz kullanmamak, kullanılacak vitaminlerin de doktor ya da eczacı tavsiyesi olmadan alınmaması önemlidir. Halk arasında en sık yapılan yanlışlardan biri de gribe karşı antibiyotik kullanmaktır. Grip, bir virüs hastalığı olduğundan bu hastalıkta antibiyotikler etkisizdir” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Rize’de ekmek 10 lira oldu

SONRAKİ HABER

Muğla'da gelinini ahırda öldürüp yakan sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa