11 Ocak 2024 09:30

Hrant Dink davasında mahkeme dosyayı mütalaayı hazırlamak üzere savcıya gönderdi

Hrant Dink davasında mahkeme heyeti, dosyayı mütalaasını hazırlamak üzere savcıya göndererek duruşmayı 27 Mart’a erteledi.

Sebat Apartmanı’nın önünde düzenlenen Hrant Dink anması. Şişli, İstanbul, 2023 | Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dönemin Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli eski polis memurlarının aralarında bulunduğu dört sanığın yargılandığı yeni dava dün 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, dosyayı mütalaasını hazırlamak üzere savcıya göndererek duruşmayı 27 Mart’a erteledi.

İstanbul 14. Ağır  Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Ali Öz, Bekir Yokuş, Faruk Sarı, Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Mehmet Ayhan, Mehmet Ali Özkılıç, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Onur Karakaya, Osman Gülbel, Şükrü Yıldız, Veysal Şahin, Volkan Şahin ve Yavuz Karakaya yargılanıyor. Sanıklar kasten öldürme, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, suç işleme amacıyla kurulan örgüte üye olma suçlarıyla yargılanıyor.

Agos'ta yer alan habere göre duruşmaya Dink Ailesi avukatlarından Hülya Deveci ve Sebuh Aslangil de katıldı. Deveci, önceki süreçleri hatırlatarak “Taleplerimiz reddedildi. Bu cinayet öncesine dair soruşturma derinleştirilmeden aydınlatılamaz. Zamanında açılmayan davalar, zamanında dinlenmeyen sanıklar gerçeğin ortaya çıkmasını engelliyor” dedi.

Deveci daha önce reddedilen taleplerini tekrar dilekçe ile sundu. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Mahkemeniz dava dosyasına daha önceki tarihli sunduğumuz dilekçelerimizde ayrıntılarıyla açıkladığımız sebeplere de dayanılarak, cinayete giden süreç aydınlatılmadan bu cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılamayacağı çok açık bir olduğu olduğu için;

1. Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak; "Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki 22.02.2004 tarihli basın açıklaması yapılmasının neden ve nasıl karara bağlandığının, bu yazı ile ne amaçlandığının, Şenkal Atasugun'nun Genel Kurmay Başkanlığından kim tarafından arandığının Hrant Dink ile neden görüşmesinin istendiğinin, bu talebe dair yazılı bir belgenin MİT Müsteşarlığına iletilip iletilmediğinin ve bu görüşme ile ne amaçlandığının 24.02.2004 tarihinde Hrant Dink ile İstanbul Valiliğinde gerçekleşen görüşme sonrası MİT Müsteşarlığına iletilen raporun kurumlarına iletilip iletilmediğinin" sorulmasına ve Hrant Dink ile İstanbul Valiliğinde gerçekleşen görüşme ile kurumlarında bulunan bütün belge ve bilgilerin gönderilmesinin istenmesine,

2. 24.02.2004 tarihinde İstanbul Valiliğinde Hrant Dink ile gerçekleşen görüşmeye ilişkin olarak Hüseyin Kubilay Günay, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk'un tanık olarak dinlenilmelerine,

3. Yasin Hayal'in çevresinde olan Muzaffer Gargar, Mustafa Sabri Şahin, Süleyman Kartal, Uğur Ay, Hüseyin Tan ve Ergün Çağatay'ın Mc Donalds eylemi ve Hrant Dink cinayetine dair tasarı Hrant Dink cinayeti ile ilgili bilgi sahibi olmaları nedenleri ile tanık olarak bilgilerine başvurulmasında, karar verilmesini talep ederiz.”

Dink Ailesi avukatlarının talepleri daha önce bu konuda karar verildiği gerekçesiyle  kabul görmedi. Sanıklar hakkında tahliye kararı verilmezken duruşma 27 Mart’a ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 62 sanık yönünden temyiz incelemesi yaptığı dosyaya ilişkin kararını 21 Haziran 2023'te açıklamıştı. Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'e "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisleri onayan Daire, diğer sanıklar hakkındaki "tasarlayarak kasten öldürme", "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım", "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütüne yardım" suçlarından verilen mahkumiyetlerin bazılarını onarken bazı sanıklar hakkında verilen cezaları ise az bularak bozmuştu.

Daire bu kapsamda bozma hükmü kurduğu sanıklar eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç yönünden dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.

Yerel mahkeme, aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da bulunduğu 39 sanık hakkında düşme ve beraat ile ret kararı vermişti. (MEDYA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ekvador'da çetelere operasyonlarda 329 çete üyesi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İntihar ettiği iddia edelen Ceylan Kılıç'ın ölümünde evli olduğu erkeğe indirimle müebbet hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa