BM Güvenlik Konseyi'nde Husilere karşı tasarı kabul edildi
7 Ekim'den bu yana Gazze'de 23 binden fazla Filistinliyi öldüren İsrail'e karşı tasarıları kabul etmeyen BMGK, Husilere karşı tasarıyı kabul etti.
Arşiv | Fotoğraf: @USNavyEurope X hesabından alınmıştır
Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık olarak ticari gemilere yönelik saldırılarının derhal sonlandırılması istenen karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde yapılan oylamada kabul edildi.
ABD ve Japonya tarafından sunulan karar tasarı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde oylamaya sunuldu. 15 üyeli BMGK'de 11 üye ülke, Husilerin "küresel ticareti, seyrüsefer hak ve özgürlüklerini ve bölgesel barışı engelleyen tüm saldırıları derhal durdurmasını" talep eden tasarı lehinde oy kullandı, 4 ülke "çekimser" kaldı.
Rusya ve Çin çekimser oy kullanırken, Rusya'nın Kızıldeniz'deki gelişmelerin İsrail'in Gazze saldırılarıyla doğrudan bağlantılı olduğunun kararda yer alması önerisi reddedildi.
BMGK'nin kararında, Husilerin 19 Kasım'da ele geçirdikleri İsrail bağlantılı ticaret gemisi "Galaxy Leader" gemisini ve 25 kişilik mürettebatını serbest bırakması istendi. Kararda, "Ticari gemilerin seyrüsefer hakları ve serbestisine uluslararası hukuk uyarınca saygı duyulmalıdır." ifadeleri kullanıldı.
Yemen’deki İran destekli Husiler, karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) kabul edilmesinin "siyasi oyun" olduğunu savundu. Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada "BMGK’yi, iki milyondan fazla insanı, Gazze'nin toplu cezaların uygulandığı en büyük hapishane haline gelmesine neden olan ve ölümcül bir silaha dönüşen İsrail-Amerikan ablukasından derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)