DEÜ Rektörlüğünden akademisyen Çelik çiftine mobbing
DEÜ Rektörlüğünün akademisyen Çelik çiftine 14 yıl süren mobbinginde gözler görevden alma davasına çevrildi.
İLGİLİ HABERLER
Akademisyen Çelik çifti Dokuz Eylül Üniversitesine açtığı iki davayı da kazandı
Akademisyen Bilgin Çelik, DEÜ Rektörü Hotar’ın görevden alınması için dava açtı
DEÜ Rektörlüğü mobbing davasını kazanan Akademisyen Çelik’e tazminat ödeyecek
DEÜ Rektörlüğü durmuyor: Mobbing TÜBİTAK projesine de uzandı
DEÜ Rektörlüğü, mobbing davasını kazanan Akademisyen Aksel Çelik’e tazminat ödeyecek
DEÜ Rektörlüğü tazminat cezasını soruşturma açan ve şikâyetçi olanlardan tahsil etmeyi talep etti
Ramis SAĞLAM
İzmir
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) uzun süredir mobbing uygulamalarıyla anılıyor. Üniversite bünyesinde sendika temsilcilerinden, akademisyenlere kadar uzanan mobbing listesinin ortak özelliği mahkeme koridorlarına taşınması oldu.
Uzun süren hukuk mücadelesi sonucunda mobbing tazminat davalarını kazanan Bilgin ve Aksel Çelik çiftinin hukuk mücadelesi DEÜ Rektörü Nükhet Hotar’ın görevden alınması davasıyla sürüyor. Çelik çiftinden Bilgin Çelik’e ilk mobbing uygulaması 2008 yılında Doçentliğe başvurmasıyla başladı. 2009'da yeniden ataması 3 olumlu jüri raporuna karşın dönemin dekanının olumsuz görüşüyle Bölüm Başkanının “çekimser görüşüne” rağmen dönemin Rektörü tarafından ilk uygulama ve ilk mobbing davası Dekan ve Bölüm başkanına karşı 2009 yılında açılmasıyla başladı.
14 YIL SÜREN MOBBİNG
O tarihlerde henüz yargıda mobbinge dair bir içtihat oluşmadığı için dava yerel mahkemede reddedildi. Dosya Yargıtaya temyize gidince, Yargıtay 2012 yılında yerel mahkemenin kararını usulden bozarak, davanın kişilere değil kuruma açılması gerektiğine karar vermesiyle yeni bir boyut kazandı.
Daha sonra yöneticilerin değişmesi nedeniyle yeniden dava açmaya gerek görmeyen Bilgin Çelik, 2015 yılında eski yöneticilerin yeniden görev almasıyla başlayan yeni mobbing uygulamalarına karşı Rektörlüğe yazılı başvuru yaparak, mobbing yapanlara işlem tesis edilmesini talep etti. Mobbing süreci 14 yılı geçince Çelik çiftinin hukuk mücadelesi de bir o kadar uzun sürdü. Rektörlük dosyayı 2015 yılı temmuz ayında DEÜ Mobbing Komisyonuna havale etmesine rağmen komisyon bir yıl boyunca dosyanın kapağını açıp hiçbir resmi işlem yapmadı. Bilgin Çelik, başvurusuna yanıt alamayınca ağırlaşan mobbing dosyasını haziran 2016'da YÖK Başkanlığına taşıdı.
AÇILAN DAVALAR KAZANIMLA SONUÇLANDI
Çelik’in dosyasına bir yıl işlem yapmayan DEÜ Mobbing Komisyonu Başkanının 15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında DEÜ’de ilk açığa alınanların başında olması dikkat çekti. Mobbinge karşı Çelik çiftinin verdiği mücadele her aşaması adeta yeni bir mobbing hikâyesine döndü. YÖK incelemesini 10 Ağustos 2017'de tamamlayarak DEÜ Mobbing Komisyonu üyeleri hakkında soruşturma açılması talimatı verdi. Soruşturma açılmasına karar verilmesine verildi fakat mobbing dosyası bu sefer de mart 2018'e kadar DEÜ rektörlüğünde bekletilerek yeni bir hukuksuzluğa imza atılmış oldu.
Doç. Dr. Bilgin Çelik'in Berkeley Üniversitesinden aldığı davet üzerine bir yıl maaşlı görevlendirme talep etmesi sonrasında, daha önce ismi DEÜ Mobbing Komisyonuna mobbing yaptığı için verilmiş ve hakkında 2009 yılında dava açılmış olan eski yöneticilerden birinin dekan vekili olmasıyla birlikte yeni sorunlar baş gösterdi. Maaşlı görevlendirme talebi reddedilen Doç. Dr. Bilgin Çelik yargıya başvurdu. Yaşanan hukuksuzluk karşısında İzmir 5’inci İdare Mahkemesi “Yürütmeyi Durdurma” kararı verdi. Çelik, bu süreçte açtığı davaları peşi sıra kazandı.
“DEÜ MANAV” ELEŞTİRİSİNE DE SORUŞTURMA
Aynı üniversitede Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi olan Bilgin Çelik’in eşi Doç. Dr. Aksel Çelik de Indiana Üniversitesinden davet alarak, TÜBİTAK 2219 programı kapsamında çalışmalarını yapmak üzere görevlendirdi. Çelik Ailesi Temmuz 2018'de ABD'ye proje çalışmalarını yapmak üzere gitti ancak ne mobbing ne de soruşturma onların peşlerini ABD’de bıraktı. Ağustos ayında Doç. Dr. Bilgin Çelik'e mail yolu ile hakkında disiplin ve ceza soruşturması açıldığı belirtildi ve savunma vermesi istendi.
Peşi sıra açılan soruşturma silsilesine daha fazla dayanamayan Bilgin Çelik, 2019 yılında hız kazanan mobbing uygulamasına karşı 2020 yılında mobbing davasını açtı. Hakkında açılan soruşturmaların gerekçeleri; sosyal medya paylaşımları veya DEÜ Rektörlüğüne verdiği dilekçeler yani Anayasal hakkın kullanılmasıydı. Bütün soruşturmalar ilginçti fakat en ilginci 11 Mart 2019'da Twitter üzerinden yaptığı “DEÜ Manav” eleştirisine karşı açılan soruşturma oldu.
6 AYDA 9 SORUŞTURMA
Akademisyen Çelik’in aldığı cezalar yargıda usulden ve esastan iptal edilirken, mahkeme, Rektörlüğü mobbing uygulaması nedeniyle 2021 temmuz ayında 20 bin lira tazminat ödemeye mahkûm etti. Tazminata mahkûm olan Rektörlüğün yeni hedefi bu sefer Doç. Dr. Aksel Çelik oldu. 6 ayda 9 soruşturma açılan Aksel Çelik hakkında bir de “Öğretim Mesleğinden Çıkarma” teklifi yapıldı, fakat bu teklif YÖK Disiplin Kurulunda oybirliği ile reddedildi.
DEÜ Spor Bilimleri Fakültesi için ilan edilen 2 doçent 1 profesör kadrolarına başvuruları reddedilen Aksel Çelik’e ABD'den döndüğü mayıs 2020'den bugüne kadar 13 soruşturma açıldı. Mobbing uygulamasını yargıya taşıma sırası Aksel Çelik’teydi. Açtığı mobbing davasını 2023 Aralık ayında kazanan Aksel Çelik, DEÜ Rektörlüğünü 50 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum ettirdi.
Çelik çiftinin hukuk sürecinde, içinde Rektör Nükhet Hotar’ın da olduğu iki eski rektör soruşturuldu. Rektör Hotar’ın görevden alınmasıyla ilgili Ankara 21’inci İdare Mahkemesinde açılan davada “menfaati etkileneceğinden” müdahil olarak katılması için ihbarına karar verildi. Süreç içinde birbirlerini mobbing yapmakla suçlayanlar, mobbing davasında mahkûm oldu. Şimdi gözler DEÜ’nde açılan mobbing davalarında mahkûm olan üniversitenin rektörünün görevden alınma davasına çevrildi.
Evrensel'i Takip Et