12 Ocak 2024 13:05

Türk Toraks Derneği: Salgında tanı ve tedavide önemli sıkıntılar yaşanıyor

Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu, Kovid-19’un halen çok yaygın olduğuna, tanı ve tedavisinde önemli sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.

Fotoğraf: Can Bulut/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış yaşanıyor. Ülkedeki sınırlı test verileri bu enfeksiyonlara en sık neden olan virüslerin SARS-Kovid-19, influenza (grip) ve RSV (Respiratory Syncytial Virus) olduğunu gösteriyor. Erişkinlerde RSV tedavisi için halen ülkemizde ruhsatlı bir ilaç bulunmamakla birlikte, Kovid-19’a neden olan SARS-Cov-2 virüsü zaman içinde sürekli değişim göstermeye devam ediyor.

Bu değişiklikler yeni varyantların daha hızlı veya etkili bir şekilde yayılmasına neden olurken, yeni varyant dolaşımdaki diğer varyantlara göre daha yaygın hale gelebiliyor. Konu ile ilgili çalışmalarını sürdüren Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu gelişmelerle ilgili uyarılarda bulundu.

Çalışma Grubu, Kovid-19 semptomlarının varyantlar arasında benzer olma eğiliminde olduğunu belirtirken, semptomların ne kadar şiddetli olduğu, genellikle enfeksiyona neden olan varyantın ötesinde kişinin bağışıklığına ve genel sağlık durumuna bağlı olduğu ifade edildi. Ayrıca Kovid-19’un halen çok yaygın olduğuna, tanı ve tedavisinde önemli sıkıntılar yaşandığına dikkat çekildi.

TESTLER YAYGIN KULLANILMIYOR

Türk Toraks Çalışma Grubu, Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtılan ve kullanımda olan kitlerde kalite sorunları bulunduğunu ve yalancı negatiflikler saptandığını açıklarken, “Sosyal Güvenlik Kurulu test için sağlık kurumuna maliyetin çok altında bir ödeme yapmakta, her testte kurum zarara uğramaktadır. Bu yüzden, testler istenen yaygınlıkta kullanılamamaktadır” dedi.

Sağlık Müdürlüklerinin başvuran hekimlerin küçük bir bölümüne yetki verildiğine dikkat çeken Çalışma Grubu, hekimlerin hastayla ilişkili bilgileri hem hastane sistemine hem HSYS’ne girmesi ciddi iş yükü artışına ve zaman harcanmasına yol açtığı, sonuç olarak hekimlerde ya yetkileri olmaması ya da iş yüklerinin artması nedeniyle Kovid-19 testi istemediklerine vurgu yaptı.

HASTALAR İLAÇ BULUNAMIYOR

Kovid-19 tanısı konulan ve hastaneye yatmadan tedavi edilecek hastalar için ilaç bulunmasında güçlükler yaşanıyor. Kronik hastalık nedeniyle risk grubunda olup enfeksiyona yakalanan ve hastalığın günler içinde ağırlaşmasından çekinilen büyük bir grup olduğunu söyleyen Çalışma Grubu, “İlaç, hastalığın belirtilerinin başlamasını izleyen ilk beş gün içinde kullanılırsa yararlı etkisini gösteriyor. Bu ilaç en az bir yerli firma tarafından üretiliyor. Küresel acil durum sona erdiğine göre, bu ilaçların eczanelerden alınabilmesine olanak sağlanmalıdır” diye ifade etti.

YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI

Salgınlara neden olan A ve B tipi virüsler, mevsimsel grip virüsleri olarak adlandırılıyor. İnfluenza virüs ve Kovid-19 enfeksiyonları benzer yakınmalarla seyretmeye devam ediyor. Test yapılmadan bu iki viral hastalığı ayırt etmenin zor olduğunu belirten uzmanlar, küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler, hamileler ve altta yatan bazı rahatsızlığı olanlarda enfeksiyonun daha ağır seyredebildiği diyerek, özellikle bu grupların daha dikkatli olmasını söyledi. İnfluenza tanısı konulup ağır, risk grubunda olan hastalarda oseltamivir tedavisinin önemli olduğunu söyleyen Türk Toraks Derneği ve ilgili ulusal ve uluslararası uzmanlık örgütleri, altı aylıktan daha büyük, özellikle risk grubunda olan kişilere grip aşısı önerdi.

ÖNCEKİ HABER

Soykırım davasında 2. gün: İsrail tarafı, Güney Afrika'yı Hamas'a destekle suçladı

SONRAKİ HABER

Finlandiyalı sanatçılar İsrail’in Eurovision 2024’ten men edilmesini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa