12 Ocak 2024 14:39

Ordu Çaybaşı'da çöp tesisi hukuksuzca kirlilik saçmaya devam ediyor

Ordu Çaybaşı'da katı atık bertaraf tesisinin “Yürütmeyi durdurma” kararına rağmen faaliyetine devam etmesine tepki gösteren yaşam savunucuları belediyeye mahkeme kararına uyma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ordu'nun Çaybaşı İlçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi (OBB) tarafından yapılan katı atık bertaraf tesisinden kirli sular dereye akıyor. Tesise ilişkin açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verilmiş olmasına rağmen, tesis dereyi kirletmeye devam ediyor.

Kirliliğe tepki göstermek için Çaybaşı ilçesi Park Meydanı’nda basın açıklaması yapan Ordulular ve siyasi parti temsilcileri Ordu Büyükşehir Belediyesine mahkeme kararına uyma çağrısı yaptı. Yapılan açıklamaya, Ordu Çevre Derneği yöneticileri, CHP, Emek Partisi, İyi Parti, BBP ve Saadet Partisi temsilcileri ile bölge halkı katıldı.

MAHKEMEDEN "TELAFİSİ ZOR ZARARLAR" TESPİTİ

Mahkeme kararının içeriği hakkında bilgi veren Avukat Emrah Duman, Ordu İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararının uygulanması için bir süre beklediğini belirtti. Duman “Burada su kaynaklarının olduğunu, aşağıda Çaybaşı, İkizce, Ünye ilçelerinin etkileneceğini söyledik. Ancak doğayı çöplük olarak gören zihniyet bu söylemlerimizi dinlemedi, daha da fazlasını yaptı. Bunun sonucunda rüzgarda vahşi depolanan çöpler ormana, derelere dağıldı. Kirli sular dereleri kirletti. Balık ölümleri gerçekleşti. Çaybaşı ve diğer ilçelerdeki su şebekeleri zarar gördü. Vatandaşlara tankerlerle su taşındı” diyerek yaşanan olumsuzluklardan bahsetti. Bu sıkıntılara karşı yetkililerin ilgisiz kaldığını söyleyen Duman, “Başvurduğumuz yerler, ‘Öyle bir şey yok, yanılıyorsunuz’ dediler. Hatta basın açıklamalarına bile izin vermediler” dedi.

Olayların ardından dava açtıklarını söyleyen Duman, “Ordu İdare Mahkemesi bizi haklı gördü. Mahkeme suların, çevrenin kirlenmesi nedeniyle hukuk devleti ilkesi de dikkate alınarak, telafisi zor zararların yaşanmaması için lisans iptal davamızda ‘Yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Ordu Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin kararına uymalı ve tesiste çalışmaları derhal durdurmalıdır” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE MAHKEME KARARINA UYMALI”

Basın açıklamasında Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de çöp tesisinin yerinin yanlış olduğunu vurguladı. Gönül, “Tesisin yeri yanlış çünkü burada yayla ve içme suyu var, hayvancılık yapılıyor. Tesis çöp arıtma tesisi olarak yapıldı ancak vahşi depolama olarak kullanılıyor. Çöp toplanma alanının üzerinin 10 cm toprakla örtülmesi, sızdırmazlık olması gerekiyordu. Bunların hiçbirisi yok. Hem halk hem de Ordu Çevre Derneği olarak ÇED ihlal ediliyor, zarar veriyor diye dört kez Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne dilekçe verdik. OBB’ye dört kez ceza kesildi. Cezalar da dikkate alınarak dava açıldı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. OBB çöp tesisini kaldırması gerekirken çevreye zarar vermeye devam ediyor. OBB mahkeme kararını uygulamalı, çöp tesisindeki çalışmayı durdurmalıdır” şeklinde konuştu.

Basın açıklaması sonrası mahkeme kararının uygulanması için Çaybaşı Kaymakamlığına dilekçe verildi. Mahkeme kararının uygulanması için takipçi olunacağı belirtildi.

TESİSE KARŞI AYLARCA MÜCADELE EDİLDİ

Tesisin kurulma sürecinde, tesise karşı halk tepki göstermiş ve 3 ay direniş çadırı kurulmuştu. Çöp alanı olarak seçilen yerin ormanlık alan ve tepe olması, çevre köylerin sularını temin ettiği yer olması nedeniyle köylülerin, partilerin, derneklerin eleştirilerine neden olmuştu. Tesisin açılışından sonra da tesisteki çöpler ve kirli suların ormanı ve dereleri kirletmesi üzerine şikayetler yapılmış ve tesisin çevreye verdiği kirlilik zararı nedeniyle de dört kez ceza uygulaması yapılmıştı. Bu kirletmeler nedeniyle halk adına temsilen üç kişinin açtığı “lisansın iptali” davası sonuçlandı. Mahkeme “Yürütmeyi durdurma” kararı verdi. OBB, mahkemenin kararına itiraz etti. Bölge idare mahkemesi ise itirazı reddetti. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeniden Refah’ın, yeniden pazarlığı

SONRAKİ HABER

Antep'te yüzlerce işçi işten atıldı:Patronlar zam dönemine kıyımla hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa