13 Ocak 2024 05:05

Antep'te yüzlerce işçi işten atıldı:Patronlar zam dönemine kıyımla hazırlanıyor

Antep’te çok sayıda fabrika 2024 zam dönemi öncesi yüzlerce işçiyi işten çıkarıyor. Tepkiyi dizginlemek için tazminat da ödeyen patronların, özellikle önceki dönemlerde mücadeleye katılan öncü işçiler

Fotoğraf: Mazlum Ayçiçek/Evrensel

Paylaş

Mesut BAYLAV

Antep

Antep’teki fabrikalarda yoğun işten çıkarmalar yaşanıyor. Eruslu Sağlık, Şireci Tekstil, Akınal Sentetik, Merinos fabrikalarından gazetemize ulaşan işçiler, son haftalarda işten çıkarmaların arttığını, patronların amacının zam döneminin yaklaşması nedeniyle işçilere gözdağı vermek olduğunu söyledi.

Eruslu Sağlık fabrikasında son bir ayda 100’ü aşkın işçi işten çıkarıldı. Eruslu Sağlık fabrikasında işçiler geçtiğimiz temmuz ayında fabrikanın 7’li sisteme geçmek isteyerek haftada iki gün 12 saat çalışma dayatmasına, ücretlerinin bir kısmının elden verilmesine ve bordrolarda ücretlerinin bir kısmının ‘deprem yardımı’, ‘enerji yardımı’ ve ‘sosyal yardım’ gibi adlar altında gösterilmesine karşı mücadele etmişti. Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da işçilerin taleplerini gündeme getirmiş ve bir soru önergesi vermişti. Yaşananların ardından fabrika yönetimi açıklama yaparak 7’li sistemden vazgeçtiklerini ve işçilerin ücretlerinin tamamının artık banka hesaplarına yatırılacağını söylemişti.

12 SAAT DÜZENİNİ HAYATA GEÇİRME PLANI

Son süreçte yaşanan işten çıkarmaları bir Eruslu işçisi şöyle değerlendirdi: “Temmuz ayında yaşanan süreçte fabrika, içeride konuşulanların basına yansımasından çok rahatsız olmuştu. Ve o gün geri adım atmak zorunda kaldıkları için fabrikada bir ‘cadı avı’ başlattılar. Gelinen süreçte de o dönem öne çıkan işçiler de dahil olmak üzere çok fazla işçiyi çıkardılar. Üstelik Eruslu’dan tazminat alıp ayrılmak neredeyse mümkün değilken bu dönem işten çıkardıkları herkesin kıdem ve ihbar tazminatlarını eksiksiz yatırdılar. Ben bu durumu ‘Korku dağları aşmış’ diye değerlendirdim.”

İşten çıkarılan bir işçi ise işten çıkarma gerekçesi olarak kendilerine “Küçülmeye gidiyoruz” denildiğini ancak bunun doğru olmadığını söyledi: “Bizi çıkararak içeriyi susturmak istiyor, fakat içerideki işçilerin tepkisi hâlâ çok fazla. Bunu biliyoruz.’’ Fabrikanın hâlâ 12 saatlik çalışma sistemini hayata geçirmek istediğini ancak bunun için zaman kolladığını söyleyen bir diğer işten çıkarılan Eruslu işçisi de “İşçileri sessiz bırakıp bu kölelik düzenini hayata geçirmeye çalışacaklardır” dedi.

ŞİRECİ PATRONUNUN DİRENİŞ KORKUSU

Şireci Tekstil’de ise 200’den fazla işçi işten çıkarıldı. Şireci’de işçilere, işten çıkarmaların gerekçesi olarak “fabrikanın dokuzuncu bölümünün kapatılması” söyleniyor. Bazı işçilere ise bölüm değişikliği yapması dayatılıyor. Kabul etmeyen işçiler ise işten çıkarılıyor. İşten çıkarılan bir Şireci işçisi gazetemize şöyle konuştu: “Şireci yönetimi geçen yaz yaşanan direnişin tekrarlayabileceğini düşünerek bu süreci o dönem öne çıkan işçileri işten çıkararak geçirdi.”

Şireci Tekstil’de 2023 ağustos ayında ek zam talebiyle başlayan direniş bir haftanın ardından kazanımlarla sonuçlanmıştı. Şubat ayında ücretlere yapılacak zam oranları öncesi Şireci’deki işten çıkarmalar da olası bir hareketliliğin önüne geçme amacı taşıyor. Hâlâ fabrikada çalışmaya devam eden bir işçi, ‘‘Fabrikanın bir bölümü kapatılıyor, doğru. Ama başka bölümlerden de işçiler çıkarılıyor. Bunun tek açıklaması var: Herhangi bir hareketlilik olmasın, gözümüz üzerinizde. Kapının önüne koyarız sizi!’’ İşten çıkarılan işçilere tazminatları ödenirken hâlâ çalışmaya devam eden bazı işçilere tazminatlarının yarısının teklif edildiği öğrenildi.

WHATSAPP MESAJI İŞTEN ATMA GEREKÇESİ

Akınal Sentetik fabrikasında ise işçilerin kendi aralarında kurdukları WhatsApp grubu işten çıkarma gerekçesi yapıldı. İşçilerin aktardıklarına göre 10’dan fazla işçi bu sebeple işten çıkarıldı. İşçilerden birine noter aracılığıyla gönderilen ihtarnameye gazetemiz ulaştı. İhtarnamede şu ifadelere yer verildi: ‘‘İşverenliğimize ulaşan ihbar ile WhatsApp uygulaması üzerinden kurulmuş bir grup aracılığıyla iş yerindeki çalışan ücretleri ve henüz gündem olmayan ücret artışları ile ilgili olarak ‘İşletmelerde yavaşla politikası yapalım’ gibi telkinlerde bulunduğunuz öğrenilmiştir.’’ İşçiler bu ihtarnamelerin ardından tazminatsız işten çıkarıldı. Akınal Sentetik fabrikası uzuvlarını kaybeden işçilerle gündemde olan bir fabrika. İşten çıkarılan bir Akınal Sentetik işçisi, ‘‘Bu fabrikanın işçilerin canını hiçe sayan bir fabrika olduğunu artık bilmeyen yok. Mezbaha olarak bilinen Akınal’da şimdi de WhatsApp grubundan konuşmalarımız suç sayıldı’’ dedi.

Merinos’ta da işçilerin ifade ettiklerine göre 200’den fazla işçi işten çıkarıldı ve işten çıkarmalar sürüyor.

BİRTEK-SEN GENEL BAŞKANI TÜRKMEN:

ÖNCÜ İŞÇİLER ATILIYOR, ÇÖZÜM ÖRGÜTLENMEDE

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen gazetemize yaptığı açıklamada özellikle son birkaç yıldır Antep’te zam döneminde yaşanan iş bırakmaları hatırlattı: “İşten atmaların yoğunlaştığı fabrikalar işçilerin son yıllarda çeşitli mücadelelere giriştiği fabrikalar. Bu fabrikalarda bu mücadelelere öncülük eden işçiler de işten atıldı ve bu işçilerin içerisinde sendikamızın üyesi işçiler de var. İşçilerin tazminatları da verilince işçilerden gelecek olan bir tepkinin önüne geçmiş oluyorlar.’’

ZAM DÖNEMİNİ BEKLEMEDEN ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Şubat ayı yaklaşırken işçilere de seslenen Türkmen, “Zam dönemini beklemeden sendikamız çatısı altında geniş bir örgütlenmeye ihtiyaç var. Tek tek fabrikalarda ayrı ayrı değil pek çok fabrikada taleplerimizi ortaklaştırarak, sadece zam değil onun dışındaki sosyal haklar, çalışma koşulları ile ilgili de taleplerimizi ortaklaştırarak sendika çatısı altında bir örgütlenmeye ihtiyacımız var. Böyle bir örgütlülüğü sağlamak üzere sendika olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

EMEP İL BAŞKANI ÇİLOĞLAN:

PATRONLARIN AYAK OYUNLARI!

Emek Partisi Gaziantep İl Başkanı Abdullah Çiloğlan da işten çıkarmalarla ilgili gazetemize konuştu. Birçok fabrikadan işçilerin son dönemde partilerine ulaşarak durumu aktardıklarını belirten Çiloğlan, “Her sene zam ayı yaklaşırken patronlar çok çeşitli ayak oyunlarına başvururlar. Bu sene de aynı senaryoyu görüyoruz. İşçilere gözdağı vermek için öne çıkan işçiler başta olmak üzere işten atmalar yaşanıyor. Ancak şunu net olarak söylememiz gerekiyor: Açıklanan asgari ücret ile işçi ve emekçiler yeniden sefalet ücretine mahkum edildi. Asgari ücret zammı henüz ceplere girmeden yapılan zamlarla erimesini sürdürüyor. Bu nedenle şubat ayına geldiğimizde fabrikalarda asgari ücrete yapılan zam oranının yetmeyeceğini bilen işçiler ek zam talep etmeyi tartışıyorlar’’ dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ordu Çaybaşı'da çöp tesisi hukuksuzca kirlilik saçmaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Ressam Nuri Abaç’ın sergisi açıldı: Uzuvları bozulmuş figürlerden geleneksel izler…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa