13 Ocak 2024 23:10

Pek çok ülkede Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

Dünyanın farklı ülkelerinde binlerce kişi İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek için sokağa çıktı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Amerika'ya dünyanın farklı ülkelerinde binlerce kişi İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek için sokağa çıktı.

Avusturya, Almanya, Hollanda, Londra, İsveç, İrlanda, İtalya, Güney Afrika, ABD, Endoneyza ve başka birçok ülkede İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden binlerce kişi ateşkes talep etti.

AVUSTURYA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, İsrail'in, 23 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olan saldırıları bir kez daha protesto edilerek, acil ateşkes çağrısında bulunuldu.

Başkentin önemli meydanlarından İnsan Hakları Meydanı'nda toplanan göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra "Gazze'ye özgürlük", "Soykırıma hayır", "Acil ateşkes" ve "Terörist İsrail" yazılı pankartlar taşıdı.

Gösteride konuşan Filistin'in Viyana Büyükelçisi Salah Abdel Şafi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davanın önemine dikkati çekerek, İsrail'in ilk defa sanık sandalyesine oturtulduğunu söyledi.

Şafi, İsrail'e koşulsuz destek veren Avusturyalı yetkililere şöyle seslendi:

"Sayın Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Sayın Başbakan Karl Nehammer, Sayın Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Sayın Muhalefet Lideri (Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı) Andreas Babler, Sayın Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, bir gün çocuklarınız, torunlarınız 'Soykırım yapılırken sizler ne yaptınız?' diye soracak. Bir kez daha tutumunuzu gözden geçirme, uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı duyan bir duruş sergileme çağrısında bulunuyorum."

Avusturyalı aktivist Martin Weinberger, İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırım suçu işlediğini, bu nedenle de Güney Afrika’nın UAD’de soykırım davası açarak bütün kanıtları uluslararası kamuoyuyla paylaştığını ifade etti.

ALMANYA

Almanya’nın başkenti Berlin’de “Savaşı ve saldırganlığı durdurun” sloganıyla Filistin’e destek gösterisi düzenlendi.

Alexander Meydanı’nda Filistin ile dayanışma göstermek ve Gazze’deki savaşın durması için bir araya gelen binlerce kişi, Almanya Dışişleri Bakanlığı önünden Potsdamer Platz Meydanı’na kadar yürüdü.

“Savaşı ve saldırganlığı durdurun” sloganıyla düzenlenen gösteride “Gazze’deki çocukları kurtarın”, “Teşekkürler Güney Afrika”, “Ateşkes şimdi” ve Filistinlilerin hakkı da insan hakkıdır” yazılı dövizler ile Filistin ve Güney Afrika bayrakları taşındı.

HOLLANDA

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yüzlerce kişi, Filistin'e destek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, Müzeler Meydanı’nda toplandı.

Eylemcilere hitap eden konuşmacılar, Gazze'ye yönelik saldırılara rağmen ABD, İngiltere ve Batılı hükümetlerin İsrail'e destek vermesini eleştirerek, savaşın sonlandırılması için Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesinin harekete geçmesini beklediklerini dile getirdi.

Grup, konuşmaların ardından çok sayıda turistik mekanın bulunduğu şehir merkezinden geçerek Dam Meydanı'na yürüdü.

Göstericiler, "Nehirden denize kadar Filistin özgür olacak" , "Ateşkes şimdi", "Soykırımı durdur", "Filistin'de soykırım yaşanıyor" yazılı dövizler taşıdı.

Filistin bayraklarının da yer aldığı gösteride "Özgür Filistin", "Yazıklar olsun Rutte, ellerin kanlı" ve "İsrail bombalıyor, Hollanda ödüyor" sloganları atıldı.

Yürüyüş güzergahındaki işletmelerde bulunan Hollandalılar ve turistler, slogan ve alkışlarla gruba destek oldu.

Yürüyüşün sona erdiği Dam Meydanı'nda Bir Zeytin Ağacı Dik Vakfı tarafından organize edilen etkinlikte Gazze'de İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden binlerce çocuk anıldı.

İsrail'in saldırılarında öldürülen çocuklara dikkati çekmek amacıyla meydana binlerce çift çocuk ayakkabısı bırakıldı.

Etkinlikte Gazze'de hayatını kaybeden binlerce çocuğun isim ve yaşları okundu.

LONDRA

İngiltere'nin başkenti Londra'da Filistin'le dayanışma eylemine katılanlara seslenen konuşmacılar, Gazze'deki sağlık sisteminin çökmenin eşiğinde olduğunu ve acil ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Merkez Bankası ve finans kuruluşlarının bulunduğu kentin tarihi merkezi City'deki Bank bölgesinde toplanan göstericilerin, Gazze'de ateşkes talebini dile getirmek için başlattığı yürüyüş, parlamento meydanında sona erdi.

Burada kurulan sahneden Filistin destekçisi eylemcilere seslenen Filistin'in İngiltere'deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, "Tüm bu saldırganlıktan sonra sizin sokağa çıkmayacağınızı düşündüler. 100 günlük soykırımda çocukları katledebileceklerini düşündüler. Ama yine de yüz binlerle sokaklara çıktınız." dedi.

Yürüyüşlerin ateşkes ilan edilene kadar devam edeceğini söyleyen Zomlot, "Her gün Filistin'de toplu katliamlara, yıkımlara, yerinden edilmelere ve gözaltılara şahit oluyoruz. Bugün üzüntü içindeyim çünkü 3 yaşındaki Ahmed, İsrail hava saldırılarında iki bacağını kaybetti. Kardeşi, 2 yaşındaki Ömer dışında tüm ailesini kaybetti. Ahmed ve Ömer artık öksüz ve yetim. İsrail soykırımında 10 binden fazla çocuk öldürüldü. Katiller ve zalimler adaletin karşısına çıkana kadar bize rahat yok." diye konuştu.

YUNANİSTAN

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, ellerinde pankartlar ve Filistin bayrakları ile yürüyerek ateşkes çağrısında bulundu.

İSVEÇ

İsveç'in başkenti Stockholm'de yüzlerce kişi, İsrail'i protesto etmek ve Filistin'e destek vermek için bir araya geldi.

Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Odenplan bölgesinde toplanan göstericiler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara son vermesi, derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin eksiksiz girişine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Göstericiler, "Gazze'de çocuklar öldürülüyor", "Soykırımı durdurun", "Sonsuza kadar Filistin" yazılı pankartlarla, Gazze'de öldürülen çocukları temsilen maketler taşıdı.

"Filistin'e özgürlük" sloganları atan göstericiler, daha sonra İsrail Büyükelçiliğine yürüdü.

İsveç ve ABD'nin İsrail'e verdiği desteğe tepki gösteren protestocular, iki ülkenin, İsrail'in işlediği savaş suçlarına ortak olduğunu savundu.

İRLANDA

İrlanda'nın başkenti Dublin'de bir araya gelen göstericiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek ve Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davayı desteklemek için gösteri düzenledi. Dublin'deki Dışişleri Bakanlığı'na yürüyen göstericiler, acil ateşkes çağrısında bulundu

İTALYA

İtalya'nın başkenti Roma'da İsrail'in Gazze şeridine yaptığı saldırılar nedeniyle "Filistinlilere yönelik soykırım dursun" çağrısıyla bir miting ve yürüyüş düzenlendi. Başkentin merkezindeki Fori Imperiali caddesinde toplanan 5 binden fazla gösterici, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto ederken, Filistin'e destek ve dayanışmasını dile getirdi. Göstericilerin, "Soykırımı durdurun" yazılı dövizler taşıdığı görüldü.

GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika'nın Johannesburg kentindeki ABD Başkonsolosluğu önünde toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in Gazze'ye devam eden saldırılarını protesto etti. Göstericiler, ellerinde Filistin bayrakları ile İsrail ve ABD aleyhine dövizler taşıdı.

ABD

New York'ta bulunan New York Times binası önünde Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Gösteriye katılanlar ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlar taşıdı.

ENDONEZYA

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da Gazze Şeridi’nde100'üncü gününü dolduran İsrail saldırılarını kınama ve Filistin halkıyla dayanışma gösterisi yapıldı.

(DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan: İşçiler birlikte hareket edince gücünü görür

SONRAKİ HABER

Aydın'da kaçırılan 17 yaşındaki G.N.S: Bir depoda tutuldum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa